Kétséges a vörösbor és az étcsokoládé egészségvédő hatása egy új kutatás alapján

 

(MTI) – Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nev?, antioxidáns hatású összetev?jének egészségvéd? hatásában, miután egy itáliai borvidék lakóit kilenc éven át követték nyomon, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy az anyag megfékezné a szívbetegségeket és hosszabb élethez juttatná a fogyasztóit.

vörösbor-csokoládé    Egy amerikai kutatócsoport a Chianti történelmi borvidékén él?k közül csaknem 800 lakos egészségét követte nyomon, hogy a rezveratrol kedvez? hatásainak kimutatható jeleit megtalálják. Nem bukkantak ilyenre, ám azt mondják, a végleges válaszhoz további kutatás szükséges – tudósított az eredményr?l a BBC hírportálja.
Sok tanulmány igyekezett megmagyarázni azt az ellentmondást, hogy ugyan magas zsírtartalmú étrenden élnek, a franciák között mégis alacsony a szívbetegségek el?fordulási aránya. Voltak, akik a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatásában látták a megoldást.
Kutatások kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, a közös összetev?, a rezveratrol magyarázhatja a kedvez? hatást.
A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem Richard Semba vezette kutatócsoportja nem talált erre bizonyítékot. Két toszkán kisvárost választották kutatási területként, a vörösbor ivása ezen a vidéken az élet részének számít. A vizsgálatban 783, 65 évnél id?sebb helyi önkéntes vett részt. Részletesen beszámoltak napi étrendjükr?l, vizeletmintát is adtak, hogy megmérhessék a rezveratrol fogyasztásukat.
A kilenc éven át, 1998-tól 2009-ig folyó kutatás során a résztvev?k közül 268 férfi és n? halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-en lettek rákosak.
A vizelet rezveratroltartalma nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganat kockázatával. Nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelz? anyagok szintjével sem.
„Az volt az elképzelés, hogy bizonyos élelmiszerek azért egészségesek, mert rezveratrolt tartalmaznak. Ennek semmi jelét sem láttuk. A rezveratroltörténet egy újabb példája annak, hogy valaminek agyondicsérik az egészségvéd? hatásait, ám az anyag nem állja ki az id? próbáját” – magyarázta Semba.
Hozzátette: a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvez? hatása más közös alkotóelemb?l eredhet, és nem világos, mennyit kell bel?lük enni vagy inni.