“Szuper antitest” az influenza ellen

Felfedezték brit és svájci kutatók az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.A Science Express online tudományos magazinban (http://www.sciencemag.org) közölt eredmények szerint egérkísérletekben sürgősségi kezelésként vethették be az ellenanyagot. A kutatók azt remélik, hogy univerzális vakcinát fejleszthetnek ki, amely az influenza minden formájától megvédi az embereket.
Jelenleg minden évben új védőoltást kell kifejleszteni a szezonális influenza ellen, alkalmazkodva a vírus változásaihoz. Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy általánosan ható vakcinát állítson elő, amely az influenzavírus folyamatos mutációja ellenére hatékony lehet.
A H1N1-járvány idején kiderült, hogy a vírussal megfertőződött emberek közül egyeseknél “szuperimmunitás” alakult ki más fertőzésekkel szemben is.
A brit Orvosi Kutatások Tanácsához (MRC) tartozó Mill Hill-i intézet kutatói és svájci kollégáik több mint 100 ezer mintát vizsgáltak meg, amelyek H1N1-influenzán átesett vagy az ellen védőoltást kapott emberek immunsejtjeit tartalmazták.
Ezekből a mintákból sikerült elkülöníteni egy ellenanyagot, amely az FI6 jelölést kapta, és amelynek az influenza A vírus felszínén lévő egyik fehérje, a hemagglutinin a célpontja. Ezt a fehérjét jelzi egyébként a vírus típusának meghatározásakor alkalmazott H betű.
“Az influenza A minden egyes altípusát kipróbáltuk, és valamennyihez kapcsolódik” – mondta el Sir John Skehel a BBC hírportáljának pénteken (http://www.bbc.co.uk).
“Mint az első és egyetlen antitest, amely az influenza A vírus összes ismert altípusát megcélozza, az FI6 fontos új kezelési lehetőséget jelent” – tette hozzá Antonio Lanzavecchia, a svájci Orvosbiológiai Kutatóintézet igazgatója.
Állatkísérletekben az ellenanyag “teljes mértékű” védelmet nyújtott a H1N1-vírus halálos dózisával szemben a vakcinált egereknek, amelyek két nap elteltével felgyógyultak.
A kutatók reményei szerint az antitest segítségével, annak szerkezetét és működési módját megismerve olyan vakcinát állíthatnak majd elő, amely az embereknél is hatékony lesz.

Forrás: MTI