Szemünk világa -vigyázzunk rá

Az életkor előrehaladtával egyrészt a szem természetes öregedése figyelhető meg ,másrészt bizonyos szembetegségek egyre gyakrabban fordulnak elő . A következőkben ezek közül kettőről lesz szó ,azokról a figyelmeztő jelekről ,amikre  érdemes odafigyelni ,az életvitellel kapcsolatos rizikófaktorokról ,és az esetleges megelőzésről.

A száraz szem szindróma az egyik leggyakoribb kórkép. A civilizációs ártalmak növekedésével ez a betegség nem csak az idősebbek körében fordul elő sűrűn, bár a kor előrehaladtával egyre több embert érint, főként a nőket ,a hormonszint természetes csökkenésével összefüggésben.

A könny fontos szerepet játszik a szemfelszín regenerálásában oxygén ,és tápanyagellátásában. Antibacteriális komponensei révén  véd a fertőzések , a szembe került idegen anyagok ellen, és optikai törőközegként segít az éleslátásban.A könnyfilm folytonosságának megbomlása ezért kellemetlen tünetekkel jár. Tipikus panaszok amelyek estén gondolnunk kell erre a betegségre: idegentest -érzés ,szúró vagy égető érzés ,vörösség,időnként homályos látás,fényérzékenység ,fáradékony szem (olvasásnál ,vezetésnél,Tv nézésnél).A panaszok estére fokozódnak.És egy furcsa tünet : ha nagyon könnyezik a szem ,az is lehet a szemszárazság tünete,mert a könny nem tapad megfelelően a szem felszínére és lefolyik ,ez pedig fokozott könnytermelésre készteti a könnymirigyeket .

A száraz szem kialakulásának számos környezeti oka lehet : száraz levegő ,légszennyezés,füst por,légkondícionálás,szél huzat,és  az egyik leggyakoribb oka a számítógép előtt végzett huzamos munkavégzés ,amelynek ideje alatt az emberek többsége szinte nem is pislog ,tehát nem terít újabb filmréteget a szem felszínére. Az alkoholfogyasztás ,a túlzottan sós ,édes, zsíros ételek fogyasztása,a dohányzás ,mind károsan befolyásolja a szervezet vízháztartását , és ezáltal kiválthatja a szárat szem  betegséget. Ezeken kívűl számos gyógyszer mellékhatásaként észlelhetjük ,és összefüggésben állhat egyes betegségekkel is ,például allergia,autoimmun betegségek,bőrbetegség,depresszió, reuma ,szív és érrendszeri betegségek,pajzsmirigybetegség.

A szemszárazság nem gyógyítható ,az állapot azonban stabilizálható ,az első tünetek megjelenésekor elkezdett kezelés megelőzheti a tünetek súlyosbodását.

Az időskori maculadegeneráció ( továbbiakban AMD Age-related Macular Degeneration) a  fejlett országokban az 50 év feletti lakosság látásromlásának egyik vezető oka. A kor előrehaladtával jelentősen nő a betegek száma ,55 éves kor alatt csupán a populáció 8 ,4%-ában ,75 éves kor felett már 30%-ában kimutatható.A betegség a centrális látásért felelős sárgafoltot károsítja ,ezáltal a centrális látásélesség csökkenéséhez ,vagy teljes elvesztéséhez vezet. A gyakorlatban a beteg homályos foltot lát éppen ott ,ahová néz ,elvész az arcfelismerési ,olvasási képesség,a perifériás látás azonban megmarad . Amíg a betegség csak az egyik szemet érinti ,a beteg gyakran észre sem veszi . Szemészeti vizsgálaton speciális eszköz segítségével azonban kimutatható.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni ,és felkeresni a szemészeti rendelőt: ha a fürdőszoba csempét eltorzulva látjuk, ha a színeket fakóbbnak ,a tárgyakat homályosabbaknak látjuk, illetve ha sötét folt zavarja a látásunkat. Ezek a tünetek hasonlítanak a szürkehályog tüneteihez ,amelyet azonban műtéti úton ma már gyógyítani lehet, míg az AMD által okozott látásromlás csak bizonyos esetekben befolyásolható.

Beszéljünk néhány szót a rizikófaktorokról. Ezek között vannak olyanok,amelyeket nem tudunk befolyásolni. Az életkort, ha a családban már előfordult ilyen betegség ,a nemet -sajnos a nők ebben az esetben is veszélyeztetebbek-,és a szem világos színét . A kék ,vagy világos szeműek estében a szivárványhártya sötét színét adó fényelnyelő pigmentből a melaninból kevesebb található,emiatt a világos szem akár 100-szor több fényt enged eljutni a retináig ,mint a sötét.

A rizikófaktorok másik csoportjára azonban befolyással lehetünk. A dohányosok esélye 6-szor nagyobb  a betegség kialakulására, az elhízás ,az alacsony antioxidáns és karotinoidbevitel szintén szerepet játszik.

Az antioxidánsok  természetes formában sokféle ételben előfordulnak ,főleg a sárga ,vagy piros gyümölcsökben és zöldségekben valamint a sötétzöld levelekben.A tojás sárgájában lutein van ,amely a sárgafolt egészségét védi ,az étcsokoládé,a zöld tea és a vörösbor pedig polifenolokat tartalmaz.Néhány fogyasztandó növény a teljesség igénye nélkül: gabonafélék ,tök,sárgarápe,paprika paradicsom,cukkini spenót,kelkáposzta ,friss petrezselyem,brokkoli, narancs,piros szőlő,sárgadinnye,papaja ,kiwi,eper málns szamóca,grape fruit ,és a már emlegetett étcsokoládé ,zöld tea ,vörösbor.

Természetesen objektív vizsgálat is készült egyes anyagok betegséget befolyásoló hatásáról, amelyből kiderült ,hogy a betegség bizonyos stádiumában a táplálék kiegészítőknek van szerepe a látásromlás kockázatának csökkentésében.Az úgynevezett AREDS vizsgálatban 4757  55 és 80 év közötti beteget vizsgáltak akik négy csoportba osztva különböző kezelést kaptak.Az első csoport csak cinket ,a második csak antioxidánsokat,a harmadik antioxidánsok és cink kombinációját ,a negyedik ártalmatlan és hatástalan placebót kapott, a csoportok követése átlagosan 6,3 évig történt. Az elemzések alapján a legnagyobb kockázatcsökkentő hatást abban a csoportban észlelték ,ahol a betegek cink ,és antioxidás kombinációját kapták. E szerint napi 500mg C-vitamin , 400 NE E-vitamin,15mg béta-karotin,80mg cink (cink-oxid formájában),és 2mg réz (rézoxid  formájában)szedése javasolt.A meghatározottnál kevesebb hatóanyag szedése nem csökkenti a kockázatot. Napjainkban pedig folyik a vizsgálat folytatása ,AREDS2 néven amelyben a lutein ,a zeaxantin ,és az Omega3 zsírsavak hatását vizsgálják az időskori makuladegenerációban szenvedő betegeken. A lutein ,és a zeaxantin a karotinoid család tagjai ( kevésbé ismertek mint a béta karotin)amelyek természetes módon jelen vannak az emberi retinában ,és szerepük az ,hogy kiszűrjék az estleg fototoxikus kék fényt ,és aközeli ultraibolya sugárzást.Ez a két karotinoid sokkal stabilabb mint más karotinoidok pl a béta karotin ,és a likopin ,azon kívűl sokkal hatékonyabban eljutnak a retina megfelelő területére ,mint a béta karotin .Az első tanulmány idején azonban még nem voltak kereskedelmi forgalomban ezért a karotinoidok közül abban a béta karotin szerepel.A mélytengeri halakból származó omega3 zsírsavak pedig gyuladáscsökknetö tulajdondságuk révén befolyásolják pozitívan az AMD-ben szenvedő betegek állapotát.

Összefoglalva mit tehetünk szemünk egészsége érdekében : Kerüljük a dohányzást,az elhízást,fogyasszunk sok antioxidánsban ,és luteinben gazdag zöldséget ,és gyümölcsöt,védjük szemünket az erős UV sugárzástól ,és nem utolsó sorban   figyeljünk fel az esetleges tünetekre, és járjunk szemészeti szűrővizsgálatra.

Figyelmeztetés:az étrendkiegészítők szedése előtt kérjük ki kezelőorvosunk ,vagy szemész orvos véleményét.

Forrás: www.nei.nih.gov , www.areds2.org