Szokatlan aromaterápia:parfümillat a pórusokon át

Egy amerikai táplálkozással és egészségüggyel foglalkozó cég és egy bolgár cukrász leleménye az ehető  dezodor. A test illatosítására szánt funkcionális édességet Deo Parfüm Candy-nek nevezik ,és Amerikában a múlt év augusztusában került forgalomba először csak interneten keresztül . Az ára magyar szemmel nézve eléggé borsos :egy kis tasak 10 dollárba kerül.

Az innovatív ötlet mögött természetesen kutatások állnak.Az ötletet pedig nem más szolgáltatta mint a fokhagyma és egyéb aromás fűszernövények. A lényeg az, hogy az  ” illatot ” meghatározó  vegyületnek nem szabad lebomlania a szervezetben. A verejtékben kell megjelennie változatlan formában amely a pórusokon keresztül távozik és az egész testet átitatja az aromával.

Ilyen a fokhagymában az allil-metil-szulfid, a  spárgában pedig egy metil-merkaptán nevű vegyület amely a vizelettel és a verejtékkel távozik. Számunkra talán nem annyira ismert fűszer a görögszéna amely egy rendkívül aromás vegyületet tartalmaz a solotone-t. Az indiai etióp és jemeni konyha fűszere néhány órával az étkezés után  édes,  nehéz karamellás illatot hagy maga után a vizeletben és a verejtékben.

Természetesen ha parfümnek nevezünk valamit akkor valami más illatot kell keresnünk. Ez a rózsaolajban  található geraniol .Egy adag -4db cukorka -12 mg geraniolt tartalmaz . Az illat erőssége és időtartama függ a testsúlytól ,de az intenzitást a cukormentes változatban levő édesítöszer is növeli például. Egy 65 kg. súlyú embernél a hatás kb. 6 órán keresztül tart, ameddig a geraniol lassan párolog a bőrön keresztül.

A Daily Mail vállalkozó szellemű újságírónője tett is egy próbát. A második napon amikor az előírás szerinti napi 12 db cukorkát elszopogatta már a szájában is érezte az elhúzódó  virágos ízt.

Január eleje óta a Deo Parfüm Candy már kapható Angliában rózsa , és vanilia illatban.