Szemünk világa-egyszerű, otthon elvégezhető teszt

Az időskori makuladegenráció az 50 év feletti lakosság látásromlásának egyik vezető oka ,és ez nem csak Magyarországon ,hanem az egész világon így van . Az evvel járó költségek  nagymértékben megterhelik még az USA egészségügyi költségvetését is ,ezért  a betegség megelőzésével kapcsolatban széleskörű ,és hosszan tartó vizsgálatokat végeztek ,és végeznek még ma is .A vizsgálatok célja ,hogy a táplálkozás segítségével olyan antioxidánsokat, zsírokat ,növényi anyagokat juttassanak a szervezetbe ,amelyek lassítják a végső soron vaksághoz vezető folyamatot .Erről előző cikkünkben olvashatnak.

Az első képen eltorzult ,görbe vonalak a látómező közepén, ha ilyent látnak,  akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

A betegség szempontjából különösen veszélyeztetettek az 50éven felüliek ,a dohányosok ,a túlsúlyosak ,az egyoldalúan étkezők,akik túl sokat tartózkodnak erős fényben,és sajnos ha már a családban előfordult ilyen betegség ,ez növeli a rizikófaktort.Ha Ön ebbe a körbe tartozik végezze el a következő nagyon egyszerű tesztet. A betegségre utaló jellegzetes elváltozásokat az Amsler rács segítségével fedezheti fel.

Az Amsler rács használata:

Ha már visel olvasószemüveget ,ne felejtse használni a teszt közben .   Mindkét szemet külön ,normál olvasótávolságból vizsgálja,először takarja le az egyik szemét és nézzen az ábra közepén levő pontra kb. egy percen át, az összes vonalnak egyenesnek ,és egyforma méretűnek kell látszania Végezze el a vizsgálatot a másik szemmel is,a takarás váltásával Ha bármelyik vonal, cella torz, elmosódott, hullámos, elszíneződött, vagy más módon rendellenes, azonnali szemészeti szakvizsgálat szükséges!

2 Comments on "Szemünk világa-egyszerű, otthon elvégezhető teszt"

 1. POC TOMAS | 2014/03/01 at 20:32 |

  Szép napot … teszteltem a szemeimet külön , külön amsler rács használatával … a vonalakat hullámosnak látom , helyenként teljesen megszűnnek . De az utcán is tapasztaltam , a csatornák , ereszek , ablak párkányok , személy gépkocsik alkatrészei , villany vezetékek , szóval ahol jelen van két párhuzamos vonal , ott az én szememmel a felsőt domborúnak látom az alsót pedig homorúnak … és egy érdekesség … mikor a nap kellős közepébe nézek , mindenféle védő eszköz nélkül a nap bekékül , szóval kék a nap …

  • Dr. Kiss Gabriella | 2014/03/03 at 21:12 |

   Üdvözlöm a Kedves Olvasót!

   Amit tapasztalt az biztos megér már egy szemészeti vizsgálatot! A Napba nézni szabad szemmel …nos ez sem tesz túl jót a szemünknek.A diagnózist természetesen az orvos állítja fel .

   Üdvözlettel: Kiss Gabriella

Comments are closed.