Fahéjolaj

A fahéj illóolajat  a Babérfélék  (Lauraceae) családjába tartozó  ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum, syn.: C. ceylanicum) belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa (C. aromaticum, syn.: C. cassia) hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.

Főbb alkotórészei:fahéj aldehid, eugenool, linalool, fellandren, cimen, fahéj acetát, cariofillen.

Hatásai: a fahéjkéreg illóolaj nemcsak az érvényben lévő VII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.HG. VII.), hanem több európai ország gyógyszerkönyvében is hivatalos. A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldehid), parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást(bélmozgást) serkentő. A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok (Tinctura aromatica, Gutta carminativa, Gutta stomachica – FoNo VI.) hatóanyagaként hasznosítják. Fertőzések (hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi) kezelésénél fontos antimikrobiális hatású alkotórészül szolgál különböző összetett készítményekben, melyeket orvosi javaslatra használnak. Legyengült állapotok, depresszió esetén hangulatjavító illóolajkeverékek alkotórészeként aromalámpából elpárologtatva használható, de roboráló hatású készítmények (pl. Tinctura chinae composita – FoNO VI.) összetevőjeként is felhasználják.Narancsbőr ellen testápolókhoz ,masszázsolajokhoz keverve bőrvörösítő ,és helyi vérkeringést serkentő tulajdonsága miatt jó hatású.

Használati módjai:Masszázsolajokban ,szájecsetelőkben ,öblögetőkben ,aromalámpákban párologtatásra.

A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, de a  nyálkahártyát irritáló, erősen érzékenyítő. Nem fototoxikus. Masszázsolajokban használva bőrvörösséget okoz ,érzékeny bőr esetén végezzünk a kezelés előtt bőrpróbát.