Öltöztet, táplál, gyógyít és szórakoztat

A kender hihetetlenül sokoldalú növény, amely maximálisan megérdemli elfogulatlan figyelmünket. A kender, azaz latinul a Cannabis osztályozása nem olyan egyszerű, mint a többi növényé, ráadásul a szakemberek véleménye sem egységes, mivel némely források állítása szerint három különböző kenderfaj létezik (a hasznos, az indiai, valamint a vadkender), míg más források szerint csupán egy kenderfaj él a Földön, méghozzá a hasznos kender (Cannabis sativa), és ennek van két alfaja. Bármi legyen is az igazság, egy dolog biztos: az ember ősidők óta termeszti a kendert, és ezt több neolitkori régészeti emlék is bizonyítja.

Nincs a Földön még egy olyan növény, amely olyan régóta “hű társa” volna az embernek, mint a kender. Minden fejlett ókori kultúrában hasznosították: haszon-, gyógy- és kábító növényként. Az indiai védákban erős afrodiziákumként emlegetik, az ókori egyiptomiak gyógyító erejű és mágikus növényként tisztelték, az ókori kínaiak pedig nemcsak kötélkészítésre, hanem az időutazás egyik eszközeként is használták. Az emberiség állítólag már több mint 9 ezer éve termeszti ezt a növényt.

Siva istennő ajándéka

Rendkívül szívós, évelő, hihetetlenül igénytelen növényről van szó, amely szinte bármilyen talajon megél. Két dolog van csupán, amire igazán szüksége van a növekedéshez: ez a nedvesség, valamint a napsütés. Általában 2-3 méter magasra nő, de vannak példányok, amelyek a 6 métert is elérik. A növény népies elnevezése – marihuána – a Marie és a Johan szavak összeolvadásából alakult ki, amely azt a tényt tükrözi, hogy kétlaki növényről van szó. A kender eredetileg Közép-Ázsiában honos növény, pontosabban az Altaj-hegység és a Himalája közötti völgyből származik. Az indiai mitológia szerint az emberek Siva istennőtől kapták a kendert ajándékként, hogy örök boldogságban és otthoni békében élhessenek. Az ájurvéda tanítása és a tantrikus gyakorlat szerint a kender a házaspárok gyógynövénye, mert segít fenntartani a szerelmet és a vágyat, illetve támogatja a kölcsönös összetartozás érzését.

Földünkön valóban kevés olyan gyógynövény él, amely annyira sokoldalú, egyszersmind igénytelen volna, mint a kender. Az ember textilnövényként ősidők óta termeszti, szárából rothadásálló, feszes köteleket és szövetet készít. Leveleiből és virágaiból teát főz, süteményeket süt, bódító elixíreket, gyógyító tinktúrákat és sebgyógyító kenőcsöket kever. A kendermagból készített olajat a kozmetikai iparban igen nagyra értékelik, különféle lakkok és lenolajkencék gyártására szolgál. Ugyanakkor jelentős étrend-kiegészítő is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat.

A kender termesztésére azért is biztosan stabil jövő vár, mert biomasszájának kétszer akkora a fűtőértéke, mint a barnaszénnek, ráadásul papírgyártáshoz is használható, így felhasználásával a jövőben korlátozni lehetne az erdőirtást. Egy szó, mint száz: a kender jellegzetesen ökológiai növény, amely szinte minden vonatkozásban hasznos az ember számára, és amelyet az emberek mindig is tiszteltek. Nem ártana, ha a kendert továbbra is tisztelet övezné, és nem úgy bánnánk vele, mint egy veszélyes kábítószerrel. A kender bódító hatása ugyanis csak egy azon rendkívüli tulajdonságai közül, amelyeket az emberiség ősidők óta nagyra tart és tisztel.

Többféle gyógyító hatás

A kender a hinduizmusban szent növénynek számít. A keleti orvostudomány szerint “gyógyítja a hasmenést, a napégést, oldja a slejmet, felgyorsítja az emésztést, étvágygerjesztő és megszünteti a beszédhibákat”. Emellett “felfrissíti az intellektust, felpezsdíti a testet, és vidámsággal tölti fel a lelket”. Bódító hatásának köszönhetően “az öröm szerzőjeként és a szomorúság elűzőjeként” tisztelik Indiában. A régi sámánok is kendert használtak ahhoz, hogy engedélyt kapjanak egy másik szférába való átlépéshez, és kendert szívtak a szkíták, valamint Napóleon katonái is. A kender hatása alatt született több irodalmi mű (Moreau, Baudelaire, Kerouac, Ginsberg) és festmény is (Boissard). A kendert tehát nem kellene elítélni. Gondoljuk csak meg: a mákos tésztát sem vetjük meg csupán azért, mert a mákból ópiumot készítenek…

A nyugati orvostudomány hívei is elismerik, hogy a kender fogyasztása segít az álmatlanság, a depresszió és a migrén gyógyításában, megkönnyebbülést hoz az asztmás betegeknek, segít megszüntetni a menstruációs, a neuralgiás és a reumás eredetű fájdalmat, csillapítja a görcsöket, a hasfájást, valamint az onkológiai betegségek orvosi terápiájának negatív mellékhatásait. Elképzelhető, hogy a zöld hályog és a szklerózis multiplex (SM) gyógyításában is használható lesz. Jó gyógyító hatásról tett tanúbizonyságot az AIDS előrehaladott stádiumának kezelésében, mozgásszervi betegségek és bénulás esetén, illetve előnyösen alkalmazható a drog- vagy alkoholfüggőség kezelésekor is.

A kender olaja sebgyógyító, gyulladásellenes hatású, és nyugtatja a bőrt. Segítséget nyújt bőrsérülések, viszketegség, nyálkahártya-gyulladás, vörös, allergiás jellegű bőrkiütések kezelésében. A kenderolaj a Caralotion testápoló tejben is megtalálható.

A kender több ezer éve kínálja nekünk kincseit. Csak rajtunk áll, mikor szabadulunk meg előítéleteinktől, és mikor hívjuk elő az illegalitásból.

Forrás: Tereza Viktorova