Szagosmüge vagy májusfű (Galium odoratum L.)

A buzérfélék (Rubiaceae ) családjába tartozó árnyas erdőkben, főként bükkösökben nagy számban előforduló évelő növény. Népies neve erdőmesterfű, májusfű.

Gyökértörzse kúszó, vékony, szára átlag arasznyi magas, lágy,  négyélű.  Levelei 6-9-esével örvökben állnak vagyis a szárat különböző magasságokban körbe fogják. Májusban jelennek meg az apó, illatos, fehér virágai csúcsálló bogas virágzatban. Jellegzetes aromáját kumarin tartalmának köszönheti, amely friss állapotban kevéssé érezhető de a növény hervadásakor és száradáskor különösen intenzív illatot áraszt amely a szárított szénára,  vaníliára, vagy dohányra hasonlít. Emiatt az erős illat miatt rovarűzésre, ruha illatosításra is használták eleink, vagy a téli hónapokra a matracba töltötték a nyugodt alvás érdekében.
Az árnyékos vagy félárnyékos helyeket kedveli, a humuszban gazdag talajt és a kellő nedvességet. Dekoratív megjelenése miatt kiválóan alkalmas fák és cserjék alatti talajtakarásra. Különösen szépen mutat árnyéktűrő páfrányok és füvek társaságában. Helykitöltő növénynek is ültethetjük mert párás környezetben gyorsan terjed. Gyökerében olyan anyagok találhatók, melyek távol tartják a gyomokat. Nagyon jól tűri a légszennyezést, emiatt városokban is elterjedt. ( Az itt gyűjtött növények természetesen nem alkalmasak gyógyteának)

A növény föld feletti részét kell virágzáskor gyűjteni. Hatóanyagai: melitozoid, aszperulozid és egyéb iridoid-glikozidok, kumarin.

Felhasználás:föld feletti részeit a népi gyógyászatban neurotikus állapotok (idegesség, álmatlanság, fokozott ingerlékenység) és görcsök, valamint emésztési zavarok (renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés) tüneti kezelésére alkalmazzák. Szárított hajtásait teakeverékekben és dohánytermékekeben ízjavítóként is alkalmazzák.  Az orvostudomány vénás megbetegedéseknél használja kivonatait, a kumarin gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásai miatt. Klasszikus ízesítője számos alkoholos italnak, például a német nyelvterületen népszerű “májusi bor”-nak nevezett bólénak, és aki nem tudná az erdőmester fagyi alapanyaga.

Teáját ne használjuk véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett, keringési problémák és terhesség esetén.

Májusi bólé vagy erdőmester bólé

A recept nem valami bonyolult. Egy nagy csokor, kissé megfonnyasztott szagos mügét áztassunk be két üveg könnyű fehérborba. Egy citromot héjastul karikázzunk föl és azt is áztassuk mellé. Ízlésünk szerint cukrozzuk meg, és kevergessük, hogy feloldódjon. Néhány óra múlva szűrjük le és hűtsük be. A társaság érkezése után töltsünk hozzá egy üveg pezsgőt és már tölthetjük is a poharakba ezt az tavasziasan illatos, halványzöldre színeződött italt.

Májusi bólé más módon

Két csokor szagos mügét hagyjunk állni két órán keresztül 100 ml konyakkal, vagy más borpárlattal, 1 csomag vaníliás cukorral és 50 g cukorral összekevert 1 l fehérborban.
Ezután szedjük ki a szagos mügét és öntsünk a bóléhoz még 2 l behűtött fehér bort és 1 üveg pezsgőt. Ügyeljünk arra, hogy a müge szárai álljanak ki a bóléból. Kedvünk szerint tehetünk még hozzá borsmenta és vérfűlevelet vagy más fűszernövényt. A bormennyiségnél fele arányban rozét is használhatunk.

Alkoholmentes bólét is készíthetünk. A szagos mügét gyümölcslébe tegyük, és pezsgő helyett szénsavas ásványvizet adjunk hozzá.

A receptek forrása: jókaja.hu,szépzöld .hu