A szépségről a gél lakkozástól a ránctalanításig!

Mi a legkényelmesebb módja annak, hogy hetekig fényes és tökéletes legyen a körmünk? A gél lakkozás.Bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek hogy a gél manikűr maradandó károsodásokat okoz a körmön és a szárításra használt UV-fény hasonló bőrkárosodást okoz mint a szolárium.Ezért azt tanácsolják csupán különleges alkalmakra csináltassunk ilyet ,és a kéz bőrét védjük fényvédő krémmel a művelet alatt.

A gél manikűr egy speciális lakkot használ három  rétegben amelyeket UV fénnyel stabilizálnak.Ez az egyik probléma Dr Chris Adigun (New York University School of Medicine) szerint. Az UV lámpák ugyanúgy károsítják a bőrsejteket mint a napozóágyak. A nőknek tehát akik gyakran élnek ezzel a szépészeti lehetőséggel meg kell gondolniuk a bőrrák kockázatát.Azt tanácsolja minden manikűr előtt használjunk  fényvédő krémet a kezünkre.A lámpák általában nem szabályozhatók ami azt jelenti a fogyasztók nem tudják mennyi expozíciónak teszik ki a kezüket.

Erre utal egy 2009-ben készült tanulmány, amely két középkorú nő esetében összefüggésbe tudta hozni a kezükön kialakult tumorokat a manikűr által okozott UV terheléssel.Nem volt a családjaikban előzménye a betegségnek, zárt helyen dolgoztak és csak mérsékelt napfénynek volt kitéve a bőrük ( JAMA Dermatology)

A másik jól látható következménye az UV fénynek a bőr  öregedése, ráncosodása. Hogy fogunk akkor kinézni? Gyönyörű körmök és ráncos bőr! ( 🙁  )

Továbbá!A gél lakkozás elfedi mi történik a köröm alatt.Minden szépen manikűrözött  köröm több hétig  bírja a strapát, de  ezzel lehetetlenné teszi néhány dolog diagnosztizálását és a fertőzések észrevétlenek maradnak.

Aztán a körmök hámlani kezdenek vagy töredeznek. Az eljárás elvékonyítja a körmöket, a körömlemezek már egy alkalom után mérhetően vékonyabbak, károsodottak.Az azonban nem derült ki világosan maga a lakk anyaga ,vagy az eltávolítására használt oldószer okozta-e a vegyi károsodást. Az oldószer  old, szárít ,és irritál, és ezek a tulajdonságok nem annyira kívánatosak egy kozmetikai kezelésnél.

A körmöknek akár hat hét “nyugalom ” is kell ,hogy magukhoz térjenek a megpróbáltatások  után.

Forrás: DailyMail

A ránctalanító krémek tényleg működnek ,de csak ha tartalmazzák a mágikus anyagot

Az anti-aging krémek tényleg működnek a tudósok szerint . A kísérletek azt mutatták egy összetevő képes arra hogy visszaforgassa az idő kerekét. A titkos fegyver a Matrixyl ,amely szinte megduplázza a kollagén termelést és ettől a bőr telt,és sima lesz.

Ian Hamley eredetileg a kollagén szerepét kutatta a sebgyógyulásban , és a matrixyl hatását vizsgálta bőrszöveten. Azt az ígéretes tulajdonságot amely képes gyorsítani a sebgyógyulást kifejezetten katonai alkalmazásra csatatéri sérülések esetén .A kutatás azt találta egy bizonyos koncentráció felett a kémiai anyag nagymértékben növelte az  előállított kollagén mennyiségét. A kutatás a Molecular Pharmaceutics című folyóiratban jelent meg.

Mit kínál néhány krém a ránctalanítás terén :kollagént mint hatóanyagot amely azonban nem tud áthatolni a bőrön . A Matrixyl  egy fehérje fragmens amely a peptid-amfifilek csoportjába tartozik . Kémiai neve palmitoil-pentapeptid-4. Legalább annyira hatékony a ráncok ellen ,mint a retinol ,de kevéssé okoz bőrirritációt.Öt aminosav kapcsolódik egymáshoz  és a jobb oldhatóság – és a bőrön való jobb áthatolás céljából- mindezek egy zsírsavval egészülnek ki . A kutatók azt találták A Matrixyl jelenlétében a sejttenyészethez fibroblasztokat adva megnő a bőr mátrixát adó kulcsfontosságú anyagok szintézise :kollagén,elasztin,glucosaminoglycanok.

A peptid-amfifilek a molekulák egy rendkívül speciális csoportját alkotják amelyek  bioaktív anyagokként képesek beépülni az élő szövetbe. Különféle nanoszerkezetet alkotva rostokként ,vagy hengerekként a natív szövet részévé válnak. A tudósok ezeket az önfelépítő molekulákat bevonják a kutatásokba mint interfészeket  biológiai rendszerek esetén.Ezekkel a szerkezeti elemekkel összeköthetik a sérült gerincvelőt ,beleértve a vérellátó rendszer pótlását, segíthetik a kemény szövetek regenerációját, a bőrben levő kollagén mennyiségének növelésével pedig nemcsak kozmetikai célokat szolgálnak ,hanem a sebgyógyulást is segítik.

A kollagén termelés stimulálása azonban dózisfüggő, csak megfelelő koncentrációval érhető el a megfelelő hatás.

Forrás: Emaxhealth, DailyMail