Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.

Hatóanyag:a-fellandrén, alanine, a-pinén, arginin, aszparaginsav, a-terpinén, béta-karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyag, ecetsav, etanol, eugenol, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, heszperidin, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, linalool, linolénsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, mirtenol, nátrium, palmitinsav, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, sabinen, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, sztearinsav, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, tirozin, toluol, treonin, triptofán, triterpénsav, ursolsav, valin, vas, verbanol,

Vitamin: B1, B2, B3, B6, C,

Alkalmazás:
belsőleg:
– epegörcsre,
– szélgörcsre,
– vizelethajtásra,
– alacsony vérnyomásra,
– étvágytalanságra,

Mellékhatás: Hosszan tartó kúra esetén vesekárosodást okozhat! Kismamáknak a rozmaring fogyasztása nem javasolt, mert vetélést okozhat!

Tea: Fél evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt. Alacsony vérnyomás esetén a fenti adagok kétszeresét javasolt fogyasztani.