A rejtett csillag

A vadalma háziasított fajtáját (a házi almát) édes, sárga vagy piros gyümölcséért a trópusok kivételével a világ szinte minden táján szeretik. Immár 4000 éve kedveli az emberiség, Európában Nagy Károly uralkodása idején kezdték tömegesen termeszteni.

A vadalma (Malus sylvestris) és annak kerti változata, a házi, más néven nemes alma (Malus domestica) kicsi, zömök fa. Magunk elé sem kell képzelnünk, hogyan néz ki, hiszen gyakorlatilag minden kertben ott van. A kicsi, kemény, keserű termésű eredeti fajtája (a vadalma) egész Európában honos, megtalálható a napsütötte vegyes erdőkben és bokros réteken.

Hihetetlen, mi mindenre jó

Elődeink étrendjében az alma mindig is fontos szerepet játszott. Rendkívül kreatív módon hasznosították ezt a gyümölcsöt, és tudták, miként lehet megfelelően és tartósan elraktározni. Így télen is nagy tartalékaik voltak belőle, és ily módon természetes úton jutottak hozzá a cukorhoz, a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz, a rostokhoz, a szerves savakhoz és a pektinhez. Az almából készíthető tea, bor, szörp, ecet, kompót, zselé, lekvár, lehet aszalni, párolni, sütni, főzni, sőt rántani is. Nemcsak magas tápértékű, egészséges finomság, hanem jelentős gyógyhatásokkal büszkélkedő gyümölcs is.

Méregteleníti a szervezetet (elsősorban a nehéz fémeket és a toxinokat segít eltávolítani), elősegíti a sebek gyógyulását, és jótékonyan hat gyomor- és bélproblémákra. A bélgombákat elsősorban a nyers vagy párolt alma segít eltávolítani. Orvosi kutatások szerint a nyers alma csökkentheti a vér koleszterinszintjét.

Az almahéj tannint és bioflavonoidokat tartalmaz, közülük a kvercetin a legfontosabb. Ezeknek köszönhetően eredményesen alkalmazhatóa a húgyhólyag és a prosztata megbetegedéseiben, jótékonyan hat reumára, köszvényre, valamint gyomorégésre is. Az almából készült tea csillapítja a lázat, ráadásul rendkívül finom.

Az almaecet titkai

Az almaecet segít megújítani a bőr természetes kémhatását (rendbe hozza a pH-ját), csillapítja a viszketést, és jótékony hatású számos fertőző bőrbetegségben. Belsőleg fogyasztva támogatja a májműködést, ezért kiválóan alkalmazható bármilyen fertőző betegségnél; különösen a lázzal járó állapotokban.

Az alma és a belőle készült termékek rendszeres fogyasztása hagyományosan a legjobb megelőzést jelenti bármilyen betegséggel szemben, továbbá előnyös hatása van az idegrendszerre. Talán ez az oka annak, hogy minden nemzet régóta rendkívüli tisztelettel övezi az almafát. Ünnepek alkalmával színes szalagokkal és kalácsokkal díszítették az almafák ágait, gyökereiket pedig saját vérükkel áztatták, hogy elnyerjék az istenek kegyét, és a következő évben is bő almatermést kapjanak tőlük ajándékba.

Egy régi görög monda szerint az alma az istenek ajándéka, az örök fiatalság és szépség gyümölcse, ezért szinte minden kultúrában a halhatatlanság és az újjászületés terméseként tisztelték. Az almát több írásos forrásban is rendkívül bonyolult, misztikus szimbólumrendszer veszi körül, amely arra enged következtetni, hogy az almafa egyféle “túlvilági belépőkártyaként” szolgálhatott.

Az almafa-szigettől a pentagramig

Az ókori görögök úgy hitték, hogy a bimbókat, virágokat és termést is hordozó almafaág “belépőjegy” a túlvilágra. Legendák keringtek az almafa-szigetről, ahol mindenki visszanyerheti a fiatalságát, és amely valahol messze, nyugaton fekszik – ott, ahol a nap lenyugszik, valahol a természetfeletti és a való világ határán. Ilyen Isle of Avalon almafa-szigetről olvashatunk Arthur király legendájában is.

Az alma egyben a választás (országalma) és a termékenység jelképe. A Paradicsomból való kiűzetéshez az almának tulajdonképpen nincs semmi köze, valószínűleg hibás fordításról van szó, mert az eredendő bűn gyümölcse a füge volt. A félbevágott alma közepén látható ötágú csillag egy materializált pentagram: az 5 elem, az 5 érzék, az élet, valamint az örökös, ciklikus változás szimbóluma. A csillag segítségével gyakran jósolnak, megmondják, mi fog történni a következő évben vagy az illető szerelmi, érzelmi életében.

Tudatalattink igen jól ismeri az élet és halál, a hétköznapi élet és a benne rejlő rejtélyek eme szimbólumát. Az ajándékba kapott almát ezért mindig becsüljék meg – akár előre megtervezetten kapták ajándékba, akár nem, a háttérben mindig valami többről van szó…

Forrás: Tereza Viktorova