“Öngyilkos merénylőkkel” a szuperbaktériumok ellen

Sikerrel szállnak szembe a szingapúri kutatók által létrehozott “öngyilkos merénylő” mikroorganizmusok a Pseudomonas aeruginosa baktérium, egy olyan kórokozó ellen, amely végzetes lehet a legyengült immunrendszerű betegek számára. A Nanjang Műszaki Egyetem kutatóit némely baktérium képessége ihlette meg, amelyek észlelik a környezetükben megjelenő más mikroorganizmusokat. Ilyen a patogén Pseudomonas aeruginosa is, amely – ha észreveszi a közelében felbukkanó más mikroorganizmusokat – vegyi anyagok útján jelzéseket küld fajtársainak, s együttesen egy pyocin nevű toxint kezdenek termelni a potenciális vetélytársak megsemmisítésére.

A Pseudomonas baktéiumcsaládról

A Gram-negatív Pseudomonas család számos faja okozhat fertőzést, különösen a Pseudomonas aeruginosa.
A Pseudomonas-ok az egész világon jelen vannak a talajban, a vízben, az emberek és az állatok bőrén. Kedvelik a nedves, nyirkos helyeket: lefolyókat, mellékhelyiségeket, medencéket és a meleg kádakat is, és általában ellenállnak a szokványos mértékű klórozásnak. Ismeretes, hogy e baktériumok fertőtlenítő (antiszeptikus) oldatokban is megélnek.

APseudomonasok a jelentéktelen bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető kórképekig sokféle betegség hátterében állhatnak. A legsúlyosabb Pseudomonas-fertőzések legyengült, kórházban ápolt személyekben alakulhatnak ki, különösen ha immunredszerük a gyenge. A cukorbetegek szintén feltűnően hajlamosak Pseudomonas-fertőzésekre. A Pseudomonasok megfertőzhetik a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt. (Forrás: www.egeszsegvilag.hu)

Ezek a kommunikációs és védelmi képességek lehetővé teszik, hogy a Pseudomonas aeruginosa baktériumok szorosan összezáró rétegekbe tömörüljenek, úgynevezett biofilmeket képeznek, amelyek légúti fertőzéseket okoznak, és különösen veszélyesek cisztikus fibrózisban szenvedő betegek esetében – olvasható a Science Now  tudományos hírportálon, valamint a The Daily Telegraph  online kiadásában.
A szingapúri kutatók mesterségesen létrehozott kólibaktérium (Escherichia coli) segítségével a Pseudomonas aeruginosa saját fegyverét fordították a kórokozó ellen. A tudósok lemásolták a gént, amely lehetővé tette, hogy a kórokozó “kiszimatoljon” más baktériumokat, majd beépítették az E. coli genomjába. A baktériumot ellátták egy génnel, amelynek köszönhetően módosított, a Pseudomonas aeruginosa számára toxikus pyocint képes már termelni. Összekötve a pyocingént az érzékelő génekkel, a kutatók biztosították, hogy a kólibaktérium a közelében feltűnt Pseudomonas aeruginosa baktériumot észlelve “feltöltekezett” nagymennyiségű toxinnal, és egyfajta időzített biológiai robbanószerkezetté vált.
Az utolsó komponens, az “öngyilkos gén” volt, amely aktiválódik, amint megfelelő mennyiségű toxin termelődik, és a kólibaktérium felrobban, elárasztva környezetét méreggel. Amikor a szintetikus kólibaktériumot a Pseudomonas aeruginosa baktériummal közös Petri-csészében tenyésztették, az “öngyilkos merénylő” elpusztította a kórokozók 99 százalékát.
Justin Gallivan, az atlantai Emory Egyetem kutatója szerint a kísérletek meggyőzően bizonyítják, hogy a mesterségesen létrehozott baktériumok komplex feladatokat képesek végrehajtani. Ugyanakkor az amerikai tudós arra a veszélyre is felhívja a figyelmet, amelyet Pseudomonas aeruginosa baktérumok túlélő 1 százaléka jelent a betegek számára.
Richard Kitney, a londoni Imperial College kutatója viszont arra mutat rá, hogy más hordozót kell találni az E. coli helyett, ugyanis a kólibaktérium a bélrendszeren kívül toxikussá válik.

Forrás: MTI