Régi idők gyógynövénye – Mária cipellője

Szinte számtalan néven ismerhetjük a boldogasszony papucsát (Cypripedium calceolus). Ilyen megnevezései lelhetők fel a különböző herbáriumokban: rigópohár, Vénusz sarucska, papucskosbor, Szűz Mária virága, Tarka rigó pohár, asszonyi lábbeli, erdei sárga papucs, galambbegy, kakukkvirág, Mária cipellője, Mária cipőkéje, vagy tarka cipőim.
A kosborfélék családjába tartozó fokozottan védett növény sokféle elnevezése kiterjedt előfordulási területének köszönhető. Ezen szépség az egész északi félteke mérsékelt égövén megtalálható volt egykoron, a Mediterráneumtól egészen a sarkkörig. Magyarországon Pécs környékén és a Bükkben volt kiterjedt élőhelye, de Pécs környékén az 1890-es évektől már nem látták, valószínűleg kipusztult. A Bükkben is már csak egy kis területen él Felsőtárkány közelében. Egy bolyhos fajta változata Észak-Amerika indián törzseinek kedvelt nyugtató és görcsoldó gyógynövénye, melynek hatása a macskagyökérhez hasonló.

A boldogasszony papucsa árnyas erdőkben, mindenekelőtt bükkösökben, mészben gazdag talajokon él. Vízszintesen elhelyezkedő gyöktörzsű növény, mely akár fél méter magasra is megnő, alsó levelei tojás alakúak, a felsők lándzsásak. Kissé meghajló, szőrös szárán egy vagy kettő, esetenként három vagy akár négy bókoló virág is fejlődik, amely a kosborfélék legnagyobb méretű virágai közé tartozik. Legfeltűnőbb része a sárga, három-négy centiméter hosszú, felfújt és papucs alakúan, mélyen kiöblösödött mézajak, amely légycsapdaként szolgál, a külső lepel levelei széjjelállóak, bíborbarna színűek. A mézajakba hullott légy csak a bibe és a portokok érintésével tud kimenekülni a csapdából. Május – Június hónapban virágzik. Európában a füvet friss sebek kezelésére alkalmazták.
Az amerikai változat (Cypripedium pubescens) porítva történő alkalmazása az 1840-es években terjedt el, jó gyógyszere volt a hisztériának és annak az idegbántalomnak amit a köznép vitustáncnak hívott (görcsös rángások, kényszeres mozgások).
A Cypripedium pubescenst a homeopátiában mind a mai napig alkalmazzák.