Pálinkától kezdve a teán át az ízletes lekvárig: a fekete bodza

 „Egy jó nagy bodzafa egy kis patika helyett lehet falunkon…”
Vadnai József (1811)

A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig már tisztelet is övezte. Napjainkban pedig már termesztik is, Európa több országában – köztük Magyarországon is egyre intenzívebben –, hagyományosan azonban f?képp az USA-ban.

Sokféleképpen felhasználható gyógynövény: nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gy?jtik.

Lássuk, mit érdemes tudni err?l az illatos növényr?l!

Mikor gy?jtsük? Hogyan gy?jtsük?
A bodza május közepét?l június végéig virágzik. A virágszedés id?pontját akkorra kell id?zíteni, mikor a a küls? virágok már kinyíltak, a bels?k viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz id?ben begy?jteni, mert a harmatos vagy es?s id?ben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak. Az egész virágot („bogerny?t”) vágjuk le és lazán rakva, gy?jtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis er?sebben présel?dnének, ami szintén a virágok barnulását okozza. Érett, fekete bogyóterméseit is kocsánnyal együtt vágjuk le. Ebb?l ízletes lekvárt készíthetünk.

Mire jó a bodza?
Termésében b?ven van A és C vitamin, és ezt különböz? kutatásokkal is sikerült már kimutatni. Folyamatban lév? tudományos kísérletek többek között vizsgálják a bodza hatását az influenza vírus-törzsek ellen, és lehetséges használatát a cukorbetegség kezelésében.
Virága flavonoidokat, szaponinokat, ciánglikozidot, illóolajat, és különböz? nyálkaanyagokat tartalmaz. Izzasztó és vizelethajtó hatású, így gyógynövényteának is alkalmas, e hatások kiváltására. Enyhe hashajtó hatású, gyógylekvárként viszont megh?léskor alkalmazzák. Reumatikus problémák kezelésében a Kneipp kúra része. Gyümölcse fontos exportcikk. Kérgét a népgyógyászat féreg?zésre ajánlja.
Szörp-, bor- és pálinka-készítésre is alkalmas, a népgyógyászatban ezeket is f?képp gyógyhatásuk miatt használják.
Bodzagyümölcsb?l- és virágzatból házilag is sok ínyencséget készíthetünk: a szörpön túl bodzalé, bodzalik?r, turmix, lekvár, rántott bodzavirág, édes palacsinta bodzavirággal – csak néhány finomság a sok közül. A bodzavirág-vizet használhatjuk szemborogatásként és zsíros arcb?r tisztítására is. Népi id?járás-el?rejelz?: ha beérett a gyümölcse, de ágain még virág is található, hosszú télre számíthatunk.

A gyógyító hatásain kívül azonban másra is alkalmas: a bodza a legrégebben alkalmazott európai fest?növény. A sárga színhez levele és kérge használható, lila-kék színeket pedig gyümölcsét?l kaphatunk. Ezért vigyázat a feldolgozásnál! Könnyen összefog a konyhában mindent!

Dísznövényként is ültetik néhány változatát, ennek alapja valószín?leg szintén a sokoldalú hatékonysága, ami sok-sok hiedelem szerint a csodaszép bodzavirágban lakozó varázslényeknek köszönhet?.

Figyelem: ez a bodza nem az a bodza!
Érdemes azonban odafigyelni: a bodzáról beszélve általában a fekete bodzára gondolunk, azonban van egy mérgez? testvére, a földi bodza. Egy-két tulajdonsága határozottan elárulja ?t, így, ha figyelmesek vagyunk, könnyedén elkerülhetjük a földi bodzát (gyalog bodza), melynek bogyója és gyökere is mérgez?. Legegyszer?bb az illatra hagyatkozni: a fekete bodza illatos, a földi (mérgez?) bodza virágai ezzel szemben kellemetlen szagúak. A fekete bodza 3-6 méter magasra növ? cserje, vagy fácska. Egyéves ágai zöld szín?ek, az id?sebbeket viszont szürkésbarna kéreg borítja. Az ágak felülete rücskös tapintású a paraszemölcsökt?l, belsejük puha, fehér. Leveleinek fonáka világoszöld. Virágának illata bódítóan édes, benne a porzók sárgák. A földi bodza azonban csak kb. másfél méter magasra n?, szára nem fásodik, levelei világosabb zöldek, virágai kellemetlen szagúak és a porzók bíbor vagy fekete szín?ek.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.