Önnek magas a vércukorszintje-ez a mondat szerencsére a körülmények pontos ismerete nélkül nem jelent semmit

Testünk rezdüléseit kidolgozott kémiai reakciók sorozata próbálja nyomon követni finomra hangolt műszerek segítségével. Hosszú idő volt, amíg kifejlesztették a specifikus vizsgáló módszerek sokaságát, hogy azt mérjük, és csak azt amire kíváncsiak vagyunk. Az emberi figyelmetlenség azonban sok esetben befolyásolja a mérések eredményét és ezeket a részleteket sajnos fel kell deríteni mielőtt például azt mondanánk valakinek: “önnek magas a vércukorszintje”.

Vajon ismerjük-e pontosan a vércukor mérés körülményeit, legtöbbünk valószínűleg nincs tisztában ezzel!

Diabetes gyanúja estén a beteget vércukor vizsgálatra küldik, figyelmeztetve, hogy reggel éhgyomorra jelenjen meg a laboratóriumban. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, a mintavételi szabályok még sok egyebet is előírnak. A betegnek a mintavétel előtti két napon szénhidrátdús ételeket kellene fogyasztania (kifőtt tészta ,burgonya,stb.), majd a vérvétel előtt 16 órán keresztül nem szabadna ennie. Bizony 16 órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos reggel 8 órás vérvételi időpont előtt, előző nap délután 4 óra után már nem lehetne csak vizet inni. Vajon hányan tartják ezt be? Elégedettek lehetünk, ha legalább 12 órás ” éhezést ” kibírunk mindenféle nassolás nélkül.

A másik ugyanolyan fontos tájékoztató vizsgálat a vércukorral kapcsolatban az étkezés utáni vércukor érték mérése. Gyógyszertárban ilyenkor azt kérjük a betegtől, fogyassza el a megszokott  étkezését, és ne egyen amiatt kevesebbet, mert tudja vércukor mérésre fog jelentkezni. Elárulom, nem szokták betartani, sőt saját megnyugtatásukra még azt is elmondják: néhány napja visszafogtam magam. Ez ám az önámítás, ugye egyet értenek kedves olvasók. Laboratóriumi körülmények között persze nem bízzák ezt a dolgot a véletlenre. Az éhgyomri érvétel után a WHO ajánlása szerint 75 gramm glükózt kell elfogyasztani 2-3 dl vízben oldva 3-5 perc alatt -néhány csepp citromlé ízesítés engedélyezett, -majd a vércukor érték meghatározása 120perc múlva.

Még ezt a jól kidolgozott mintavételi eljárást is befolyásolják azonban külső körülmények: zajló betegségek, lázas állapot, gyomor-, béltraktus betegségei, hasmenés, felszívódási zavar, májbetegség, icterus, gyógyuló hepatitis, nőbetegnél fennálló menstruáció, és gyógyszerek szedése, pl a szteroidok, diureticumok. Végső esetben vénás glükózterheléssel megoldhatók ezek a problémák.

A másik mérés amiről talán legtöbbet tudunk a vérzsírok mérése. A vérzsírok mennyisége nem mutat étkezésekhez kötött változást, mint a vércukorszint, azonban egy kiadós zsíros étkezés ezt az értéket is befolyásolja. Alapszabályként szintén minimálisan 12 órás “éhezést” várunk el a vérzsírvizsgálatok előtt, és ami még igen fontos, egy kiadós buli után ahol esetleg több alkoholt fogyasztottunk, mint általában, ne méressünk triglicerid szintet. Az eredmény nem a valóságot fogja tükrözni, hanem az előző napi kiruccanást.

Ha még van türelme kedves olvasó, butaságunk története következik két felvonásban. Mindkét eset megtörtént úgy, ahogy leírom, semmi kitaláció nincs bennük.

Egészségügyi dolgozók éves ellenőrző munkaalkalmassági vizsgálata. (A tény ,hogy egészségügyi dolgozóról van szó fontos lesz történetünk szempontjából.) A vérvizsgálat elemzése során az üzemorvos felfedezi az emelkedett éhgyomri vércukorszintet, és a  kezdődő diabeteszre jellemző tünetekről tesz fel  kérdéseket  a páciensnek, amelyekre sorban negatív választ kap. Majd abban egyeznek meg, hogy egy mérés nem mérés, a vércukorszint ellenőrzését meg kell ismételni. Ez persze kedves kollégák körében beszédtéma, mivel semmilyen körülmény nem indokolja a magas vércukorszintet. Aztán valakinek eszébe jut: megvolt egyáltalán a 12 órás éhezés??? -a 16 óra felől már nem is merünk érdeklődni – És itt van történet fordulópontja. Nem fogják elhinni mi történt. Betegünk az előző meleg nyári éjszakát a kertben töltötte kedélyes beszélgetés közben a családjával, közben úgy 11 körül elnassolgattak egy doboz Merci desszertet csak úgy. És ez a család jelen esetben nem 4-5 főből állt ,hanem kettőből. Férj és feleség. Betartotta-e a 12 órás éhezést ( pláne a 16-ot)?

Második történetünk főszereplője idősebb hölgy, aki egy péntek délután avval kereste meg a gyógyszertárat, hogy most azonnal tudni szeretné a vércukorszintjét. Az első kérdés kiderítette, hogy körülbelül 5 órája evett, emiatt aztán a mérésnek nincs értelme, mert nem lehet visszakövetkeztetni az étkezés után 2 órai értékre. (Ugye emlékszünk még ez a másik fajta tájékoztató érték az éhgyomri után.) Nem lehetett meggyőzni ,de a beszélgetés során sok minden kiderült. Állandó fertőzéses szembetegsége nem múlik, vagy sűrűn visszatér, ezért aztán a szemorvos feltette a kérdést: nem cukorbeteg Ön asszonyom? A hölgy azért törődött egészségével, minden nyilvánosan rendezett egészségnapon megmérette a vércukorszintjét, ahol elmondása szerint mindig jó volt az érték. A kérdésre, hogy egyáltalán megkérdezték-e mikor evett utoljára nemleges a válasz. Körzeti orvos az utóbbi időben nem küldte laboratóriumi vizsgálatra. A most azonnal tudni szeretném kijelentés pedig amiatt volt, mert a másnapi baracklekvár befőzést ettől az értéktől  tette függővé. A mérés eredménye közelített az étkezés után két órára megadott határértékhez ,ezért valószinűleg ha betartjuk a pontos időpontot magasat mértünk volna. A megoldáshoz részletesen megbeszéltünk egy új ellenőrző mérést egy másik napra ami állt egy éhgyomri mérésből, aztán normál reggeli (legalább két péksütemény elfogyasztása ), majd két óra múlva egy ismételt mérés. Ha betartja a méréshez szükséges körülményeket pontosabb képet fogunk kapni. (Baracklekvárt pedig természetes, cukorbetegek által használható édesítőszerrel is be lehet főzni pl. xilit.)

A fenti két történetből kiderül ,hogy mennyi mindent figyelembe kell venni egy egyszerű vércukorszint mérésnél, mennyire nem vagyunk tájékozottak, és mennyire figyelmetlenek vagyunk még akkor is, ha tisztában vagyunk a körülmények fontosságával.

Ezek után pedig, akinek a körülmények pontos betartása után rendben van a vércukor szintje, minden lelkiismeret furdalás nélkül hódolhat a fagyikelyhek élvezetének  ezeken a meleg nyári napokon . Egészségére!

Cs.T.-né dr. gyógyszerész