Génjei miatt vágyhat nagyobb energiatartalmú ételekre a nyugati ember

A nyugati emberek genetikai ok miatt vágyódhatnak jobban a zsíros ételekre és az alkoholos italokra, mint a keletiek – idézte skóciai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Az Aberdeen-i Egyetem genetikusai szerint egy étvágyat és szomjúságot szabályozó gén másként kapcsolódik be az európai és másként az ázsiai embereknél. Alasdair MacKenzie kutatásvezet? feltételezése szerint az európaiak ezért hajlanak jobban arra, hogy zsírosabb ételeket, alkoholos italokat válasszanak.
A kutatók egy 29 aminosavból álló peptidet, a galanint kódoló gén be- vagy kikapcsolt állapotát vizsgálták. Ez egy olyan agyterület szabályozásában vesz részt, amely különböz? ételek iránti vágyban játszik szerepet. A gén er?sen aktív állapotában a hordozója jobban vágyódik a nagyobb energiatartalmú, zsíros ételekre. „Az a tény, hogy a gyengébben bekapcsolt állapot gyakrabban fordul el? ázsiaiaknál, mint európaiaknál, arra utal, hogy ?k kevésbé hajlanak az ilyen választásokra” – tette hozzá MacKenzie.
A kutató úgy véli, hogy a hideg téli id?szakban a korai európai ember számára el?nyösebb volt a gén nagyobb aktivitása, mert segítette, hogy szervezete energiaraktárát megfelel?en feltölthesse, ami bizonyosan túlélését jelentette. A galanin az agy amygdala nev? régiójában is termel?dik, ahol a félelmet és a szorongást is kontrollálja, ezért szintjének megváltozása hatással van az illet? érzelmi állapotára is.
Az eredeti tanulmányt a Journal of Neuropsychopharmacology cím? szakfolyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI