Omega-7 – Egy elfelejtett zsírsav

A zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi élethez, hiszen ezek a sejtek elsődleges energiaforrásai. A megfelelő zsírsavak fogyasztásának jelentős szerepe van az egészség és a fiatalság megőrzésében. A hagyományos étrend bőségesen tartalmaz omega-6 zsírsavakat, de sajnálatos módon hiányos omega-3 zsírsavakban és egyszeresen telítetlen zsírokban annak ellenére, hogy ma már nem csak a fanatikusan egészségesen táplálkozók tudják, hogy több olyan élelmiszert kell fogyasztani, ami Omega-3 zsírsavat – ilyen a hal és néhány dióféle – és kevésbé telített zsírokat tartalmaz.
A Harvard Medical School és a Cleveland Clinic Wellness Institute vizsgálata rámutat azonban, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak mellett az palmitolajsav is rendkívül fontos szerepet tölt be a szervezet egészséges működésében. Ez az úgynevezett omega -7 zsírsav segíthet abban, hogy csökkenjen a vérzsírszint, csökkenjen a szervezetben lévő gyulladás, megakadályozza a felesleges zsírok lerakódását, továbbá fokozza az inzulinérzékenységet.
A vizsgálatok alapján egyelőre csak halkan, de kijelenthető, hogy az omega-7 zsírsav gyorsítja a zsírok bontását, egyúttal növeli a folyamatban részt vevő enzimek „zsírégető” hatását.
A Cleveland Clinic Wellness Institute kutatói kontrollcsoportos vizsgálattal igazolták, hogy ha omega-7 zsírsavval kiegészítették a napi étrendet, az már egy hónap alatt javította a lipidprofilt – a zsír, koleszterin-, és trigliceridszintet is magába foglaló vérvizsgálati eredmény- és csökkentette a gyulladásra utaló tüneteket. A vizsgálat egyszerű volt: olyan felnőtt önkéntesekkel végezték a kísérletet, akik kissé túlsúlyosak vagy elhízottak voltak és kis-közepes fokú gyulladás, valamint enyhén kóros vérzsírprofil volt kimutatható náluk, azaz azokkal, akiknél fennállt a kardiovaszkuláris-, és a cukorbetegség kockázata. A csoportban a gyulladás szintjére utaló C-reaktív fehérje mennyisége a vérben átlagosan 4,3 mg/liter volt, ez azt jelenti, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket tekintve nagy kockázatú csoportról van szó. Az alanyok véletlenszerűen kaptak placebót, vagy étrend-kiegészítőt. Az étrend-kiegészítő kapszulánként 220mg omega-7 zsírsavat tartalmazott. A kapszulákat naponta egyszer, étkezés közben vették be. A vizsgálat megkezdése előtt és ezt követően harminc nappal vérvizsgálatot végeztek a részvevőknél. Az Omega-7 zsírsavval kezelt pácienseknél szignifikánsan csökkent a gyulladásra utaló C-reaktív fehérje szintje, átlagosan 1,9 mg/ literre ami 44 százalékkal volt alacsonyabb a placebót szedő kontrollcsoportnál. Az Omega-7 zsírsavat szedő csoportban jelentősen csökkent a triglicerid és a káros koleszterin szintje is, míg a hasonló diétát tartó kontrollcsoportban ez a csökkenés is csak kismértékű volt.
Ezen rendkívüli eredmény rámutat arra, hogy az omega-7 zsírsav egy új fejezetet nyit az anyagcserezavarok elleni küzdelemben, azon folyamatok meggátolásában, amelyek megalapozzák a cukorbetegséget, a szív-, és érrendszeri betegségeket, az elhízást és a daganatos betegségeket. A megfelelő mennyiségű omega-7 zsírsav bevitelének éppen az anyagcserezavarok és az időskori megbetegedések megelőzésében van óriási szerepe.

(www.lifeextension.com);