A környezet fontosabb, mint a genetika

Az immunrendszer működésében jóval nagyobb súllyal esik latba a környezet: a levegő minősége, a táplálék, a stressz szintje, az alvási szokások és az életmód, mint az öröklés, a gének.

Ezt a megállapítást tette a Trends in Immunology -ban a napokban (szeptember 29-én) Adrian Liston, a Flaunders Interuniversity Insitute for Biotechnology immunológiai laboratóriumának vezetője (Leuven, Belgium).

„Most, hogy az immunkód feltörésének utolsó állomására értünk, el kell mozdulnunk arról a leegyszerűsített álláspontról, hogy az immunrendszer csak egyféle típusú. A diverzitás – a különbségek – azonban nincsenek a génjeinkbe programozva. Azok úgy keletkeznek, hogy a génjeink válaszolnak a környezet kihívásaira” – mondja Liston.

Mint az ujjlenyomat, úgy különbözik az immunrendszer. Bár mindnyájan egyedi génkészletet öröklünk, amivel válaszolunk a fertőzésekre, élettörténetünk és a környezet, amelyben és akikkel élünk, felelős az immunrendszerben megtalálható különbségek 60-80 százalékáért, a genetikáé a maradék.

Az együtt élő emberek tanulmányozása kimutatta, hogy a levegő minősége, a táplálék, a stressz, az alvási szokások, az életmód erős, kombinált hatással vannak az immunválaszra.

A krónikus fertőzésekből ered a legtöbb különbség az egyének immunrendszerében.

Például, ha egy személynek herpesze vagy övsömöre van, a vírusnak többször van lehetősége az immunrendszerrel akcióba lépni. Ezek az akciók lassan megváltoztatják az immunrendszer sejtjeinek felszínét és érzékenyebbé teszik bizonyos vírusokra. Ezek nélkül a fertőzések nélkül nem jönnek létre a sejtben a változások, és az immunrendszer – még az alkalmi meghűlésekkel vagy lázakkal is – relatíve stabil marad.

Kivéve, ha az ember idős. Az öregedéstől megváltozik az immunrendszer reagálása a fenyegetésekre.

Ugyanis, idős korban a csecsemőmirigy többé nem termel T-sejteket, amelyek a fertőzéssel veszik fel a harcot. Új T-sejtek nélkül az idős ember könnyebben megbetegszik és az oltásokra adott reakciója is kisebb.

De nemcsak a T-sejtek termelése szűnik meg, általában megváltozik az immunreakció.

„Sok betegségnek, amelyet az öregkorral szoktunk összefüggésbe hozni, van egy gyulladásos összetevője, ami azt mutatja, hogy valószínűleg kapcsolatban van az immunrendszerrel. Ha megértjük, hogyan változik a korral az immunrendszer, képesek leszünk kezelni majd az idős korral járó betegségeket.”

Független.hu