Nincs több tű! Védőoltás a nyelv alatt!

Betegesen félsz a tűtől? Az új módszerrel megoldódik a probléma:az oltás úgy működik, mint egy leheletfrissítő pasztilla, elolvad a nyelv alatt.

A kutatók kifejlesztettek egy módszert amellyel az oltóanyagot egy nyelv alá helyezhető film segítségével egyenesen a véráramba juttathatják.Erre a célra  úgynevezett jó baktériumokat lehet használni. A kísérletek sikeresen folynak az influenza ,és a tuberkulózis vakcinával.

Professor Simon Cutting( Royal Holloway, University of London) szerint ahelyett hogy tűt használnánk csupán bacillus spórákra lesz szükség amelyeknek segítségével orrspray, szájon át alkalmazható folyadék,  kapszula-vagylagosan nyelv alatti film-formára egyszerűsödik a dolog

A  bacillus spórái nagyon stabilak, nem igényelnek tárolásuk és szállításuk során hűtési láncot. Ezt a fajta tárolást  és szállítást a világ fejletlenebb részein szinte lehetetlen megoldani.Amellett  hogy kevésbé fájdalmas biztonságosabban eljuttatható például olyan országokba is, ahol a HIV vírus komoly aggodalomra ad okot.Költséghatékony és könnyebb megfelelő tárolási körülményeket biztosítani ami csökkenti a kedvezőtlen következmények kockázatát.

Prof.Cutting  a bacillus alapú oltóanyagok hatékonyságát több, nagy számban előforduló betegség esetén vizsgálta : influenza,tuberkulózis,tetanusz, és a nyugati világban a kórházakban gyakran előforduló Clostridium difficile fertőzés esetén.Ez utóbbi gyakori problémát okoz antibiotikum kezelések után ,intenzív gyulladást okoz a vastagbélben,  súlyos esetben halált, főleg az idős legyengült betegek körében.

Jelenleg nincs vakcina a betegség ellen, és bár több irányból közelítik a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok,  nem várható  rövid időn belül hogy a teljes körű védelem megoldódik.  Új megoldásokra van sürgősen szükség A bacillus alapú módszer határozott előnye ebben az esetben  az, hogy a gyomor-bél traktusban egy határozottabb immunválaszt válthat ki.

A vakcináláshoz a Bacillus subtilis spóráit használják. Ez a faj már régóta a mikrobiológusok kedvence mert lenyűgöző tulajdonsággal rendelkezik: spórái több millió évig túlélhetnek ,és ha megfelelő körülmények közé kerülnek ismét életképessé válnak. Egyszerű életciklusuk és könnyű kezelhetőségük miatt a laboratóriumok ideális lakói.Spórái tökéletesen alkalmasak az antigének szállítására ,amelyek azután a szervezetben kiváltják az immunrendszer válaszát.

Forrás:DailyMail online