A halhatatlan Batman léte talán nem teljesen fikció?

Nem elégedtek meg a z echolokáció képességével, és a mágneses mezők érzékelésével, amikor a “modern denevérek ” elődei megtanultak repülni valami tökéleteset fejlesztettek ki maguknak: szuperimmunitást a világ leghalálosabb betegségei ellen.

A denevérek sok betegséget hordoznak ide sorolva az emberre halálos SARS vírust és az EBOLÁT, de nagyon kevesen betegszenek meg.A hozzájuk hasonló méretű állatokhoz képest nagyon lassan öregszenek , és általában nem a kor vagy egy betegség öli meg őket, hanem valamilyen külső ok.

 

Közelebbről szemlélve, ahelyett hogy átlagos immunitást tapasztalnánk a fertőző betegségek ellen ,valami hihetetlen védettség alakult ki a repüléssel járó extra stressz nyomán.A denevér az egyetlen emlős, amely képes hosszú távokra repülni ,és hússzor annyi energiát használ el naponta mint a hozzá hasonló méretű emlős állatok.A rendkívüli mennyiségű energia előállítása rendkívüli mértékű melléktermék keletkezésével jár,hatalmas erejű szervezetükben az oxidatív stressz.

Christofer Cowled ( CSIRO Australian Animal Health Laboratory in Geelong, Victoria, Australia) a kutatásai során arra jött rá, hogy a denevéreknek valamilyen ” ütős ” stratégiát kellett kidolgozniuk ,hogy elkerüljék a DNS károsodást, a rákot, és a korai öregedést. Két nagyon különböző denevérfaj genomját összehasonlítva Cowled és munkatársai megállapították hogy a gének amelyek észlelik a DNS károsodást majd válaszolnak rá, 88 millió évvel ezelőtt hirtelen változáson mentek át, amikor a denevérek ősei elindultak az ég felé. A változás nem volt látható más emlősök genomjában.  Cowled a változást az állatok újonnan felfedezett képességének tulajdonítja amely kezeli a DNS-károsodást ,és frontális antivirális immunválaszt kezdeményez,kiváltó oka pedig egyértelműen a repülés.

A denevérek valamit jobban csinálnak mint az emberek ,és amit mi remélünk az az,hogy egyszer reprodukálni tudjuk ezt-mondta Cowled. Ha befolyásolni tudnánk az emberi immunválaszt hogy fokozottabb legyen hasonlóan a denevéréhez, talán nagyobb lesz az emberiség esélye hogy túlélje azokat a betegségeket, amelyekre a denevérek immunisak-tette hozzá. A kutatásokban áttörést jelentene ha megértenénk  mi az a különbség, amelyben a denevérek immunrendszere eltér a többi emlősétől, és egyben megmagyarázza miért tudják terjeszteni ezek az állatok a veszélyes vírusokat.

Forrás:NewScientist