A téli fertőzésre:antibiotikum vagy nem?

A gyakran felírt antibiotikum az amoxicillin talán felesleges,és veszélyesnek mondható ha nincs rá szükség a köhögéssel járó téli kórképek kezelésében-figyelmeztetnek a szakértők.

Az amoxicillin gyakran használt antibiotikum légúti fertőzések esetén, beleértve a köhögést,és bakteriális fertőzések kezelésére a mellkasban a hugyútakban ,fülfertőzésnél fogászati tályogoknál.A kutatók szerint azonban bizonyos esetekben többet árt mint használ, gyakoriak a mellékhatásai mint a kiütés, hányás, hasmenés, nem beszélve az egyre terjedő rezisztenciáról.

Az amoxicillint gyakran használják köhögéssel járó alsó légúti tünetekre, amelyek közül legtöbbet  vírusok okoznak és így a kezelés hatékonysága vitatható.A vizsgálatban 12 európai ország 2061 akut alsó légúti szindrómával kezelt betege vett részt.Az esetek nem voltak szövődményesek , a betegek fel véletlenszerűen vagy placebót, vagy amoxicillint kapott naponta háromszor 7 napig.Az orvosok a vizsgálat kezdetén felmérték a betegek állapotát ,majd azok a kutatás 7 napján tüneti naplót vezettek állapotukról.

Az eredmények azt mutatták kevés különbség volt a betegség lefolyásának ideje, és súlyossága között. A placebó csoportban csupán 30 embernek voltak újabb vagy rosszabodó tünetei, amelyek antibiotikus kezelésre szorultak, kórházi kezelésre pedig 2 embernek volt szüksége a placebó csoportból ,és egynek az antibiotikummal kezeltek közül.

A The Lancet tanulmánya azt is kimutatta,hogy az antibiotikummal kezeltek között szignifikánsan több volt a mellékhatás :émelygés ,bőrkiütés ,hasmenés.A vizsgálat vezetője Prof. Paul Little (University of Southampton) szerint: a betegeknek adott amoxicillin nem járt lényegesen kevesebb tünettel vagy gyorsabb lefolyással.Ez a kezelés azokban az esetekben amelyek  nem tüdőgyulladás gyanúsak nem valószínű hogy segítenek ,sőt inkább károsak lehetnek.A túlzott antibiotikum használat inkább a mellékhatások ,és a rezisztencia megjelenését vonja maga után.

A kutatásban részt vevő Dr. Philipp Schuetz, (Kantonsspital Aarau Svájc)így kommentálta az esetet:ezeknek a meggyőző adatoknak arra kell ösztönözniük az alapellátást végző orvosokat ,hogy az alacsony kockázatú betegnél akik nem tüdőgyulladás gyanúsak  tartózkodjanak az antibiotikumos kezeléstől.

Forrás:DailyMail online