Nemzetek karácsonyi finomságai-stollen

A karácsonyi ünnepek közeledtével a háziasszonyok a finom ételek és desszertek újdonsült receptjei között keresgélnek, valamint el?szedik a régi, jól beváltakat is, amelyek kifejezetten az ünnephez köthet?k. Nemcsak nálunk, de szinte minden nemzetnél vannak olyan jellegzetes édességek, sütemények, desszertek, amelyeket karácsonykor fogyasztanak.

Németország karácsonyi desszertje az ún.Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli.A drezdai Christstollen® els? írásos említése 1474-b?l származik. Az egykoron böjti süteményként készült gyümölcskenyér manapság igazi karácsonyi ínyencségnek számít. Böjti eledel korában a stollen zablisztb?l, vízb?l és repceolajból készült, a puritán süteményb?l az id?k során egy vajas kelt tésztás, kandírozott gyümölcsökkel gazdagított, porcukros finomság vált.  Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek,majd az egészet rummal ízesítik.Ugyancsak híres a németek gyümölcskenyere,amit már sokszor jóval az ünnepek el?tt elkészítenek. A cukorból, lisztb?l, margarinból készült éleszt?s tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak.Úgy tartják, hogy mindkét jellegzetes német karácsonyi desszert közül Drezdában készítik a leghíresebbeket, és sokak szerint a legfinomabbakat is.

Egy kis magyarítás: stollen egycsipet konyhájából ami valljuk meg egészen messze jár a zablisztt?l a repceolajtól és a vízt?l. És akinek van ideje még ide is ellátogathat: Stollen fesztivál Drezda