Két hír egy erős emberről, a tudományról és a technikáról

Stephen Hawking szívesen lenne az új Bond-film gonosza:Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus szerint kerekes széke és géphangja miatt személye ideális választás lenne a következő James Bond-film gonoszának.

oo7    A professzor a Wired magazinban csütörtökön megjelenő interjújában kijelentette, hogy különösen az arca rezdüléseit hanggá alakító számítógépből érkező beszéde válna be jól egy 007-es filmben.
A The Daily Telegraph emlékeztetett rá, hogy Hawking professzor filmes szereplése nem szokatlan. A Simpson család című animációs tévésorozatban már megörökítették, a Star Trek egy epizódjában pedig együtt pókerezett Datával, Isaac Newtonnal és Albert Einsteinnel. A Pink Floyd ősszel megjelent új albumának Talkin’ Hawkin’ című számában szintén megszólalt.
A fizikusról készült A mindenség elmélete című játékfilm januártól látható a magyar mozikban. Az életét bemutató alkotás arról is beszámol, hogy 21 évesen diagnosztizálták visszafordíthatatlan motoros neuronbetegségét (amiotrófiás laterálszklerózis), amely miatt kerekesszékbe kényszerült.
A 72 esztendős tudós az interjúban elmesélte: szeret kommunikálni a világgal. “Beszédszintetizátorral tudok megszólalni, bár így amerikai akcentusom van. Megtartottam ezt a hangot, mert ez már a védjegyemmé vált” – fűzte hozzá.
Mielőtt elvesztette volna hangját, beszéde már annyira elmosódott volt, hogy csak közelálló ismerősei értették, a géphangon megszólalva azonban népszerű előadásokat is tart.
 “Élvezettel beszélek a tudományról. Fontos dolog, hogy a közönség értse a tudomány alapjait, és ne kelljen életfontosságú döntésekben másra hagyatkozniuk” mondta Hawking.

 

Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.

Hawking professzor, akit súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége tolószékbe és teljes némaságra kényszerít, hosszú ideje egy különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait, ám ez a rendszer már több mint két évtizedes.
Két informatikai cég, az amerikai Intel és a londoni központú SwiftKey kidolgozott egy jóval fejlettebb technológiát, amelyet kedden Londonban mutattak be Stephen Hawking jelenlétében a világsajtónak.
A tájékoztatón elhangzott, hogy az eddig használt technológiával – amelyet a tudós két évtizeddel ezelőtti egészségi állapotához dolgoztak ki – a betegség előrehaladta miatt az utóbbi időszakban percenként átlagosan kevesebb mint egy szóra lassult az a kommunikációs sebesség, amellyel a professzor beszédszintetizátora összeállított egy mondatot.
  Az új szoftvercsomag ezt a tízszeresére gyorsítja, egy olyan prediktív technológiával, amely egy-egy szó betűinek 20 százalékából “kitalálja” a használó mondandóját.
A keddi londoni bemutatón elhangzott, hogy hasonló megoldások az okostelefonokban már működnek, ám a technológiát jelentősen tovább kellett fejleszteni, elsősorban el kellett látni a professzor betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel.
 Egy dolog nem változott: az új technológia is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós globális védjegyévé vált, amerikai akcentusú, de azonnal felismerhető beszédhangot használja, mint eddig; ez Hawking külön kérése volt.
Stephen Hawkingot sokan a legnagyobb kortárs elméleti fizikai gondolkodónak tartják. A tudós három évtizedig ugyanazt a XVII. században létrehozott, tekintélyes matematikaprofesszori tisztséget – Lucasian Professor – töltötte be a Cambridge-i Egyetemen, mint Isaac Newton, Az idő rövid története című könyve pedig minden idők egyik legátütőbb sikerű tudományos bestsellerének bizonyult.