Néhány kutatás úgy hangzik mint egy áprilisi tréfa !

A korabeli híradások szerint 1171 gyermeket nemzett Iszmáil marokkói szultán, amivel a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Egy számítógépes szimuláció szerint ez csak úgy történhetett meg, ha 32 éven át mindennap legalább egy nemi aktust létesített hatalmas háremének egyik tagjával – állítják kutatók.

szultanMuláj Iszmáil ibn Sarif az alavita dinasztia első nagy szultánja volt, 1672 és 1727 között uralkodott (ez az uralkodóház van jelenleg is hatalmon Marokkóban). Iszmáil uralkodása volt a leghosszabb Marokkó történetében, összesen 55 éven keresztül állt a maghrebi ország élén.

Mivel a berberekben és a helyi arabokban nem bízott, létrehozta saját hadseregét, a kizárólag tőle függő, néger rabszolgákból álló Fekete Gárdát, amelynek létszáma 150 ezer fő volt. Véreskezű vezető hírében állt, uralkodásának kezdetén állítólag több mint négyszáz levágott fejet – ellenségei fejét – tűzetett ki Fez városában, s később összesen 30 ezer embert gyilkoltatott meg – despotikus természete miatt a kortársak a Vérszomjas melléknevet ragasztották rá -, nem számítva a csatákban elesetteket.

Iszmáil nagy építtető volt, még trónra lépésének évében belefogott egy új főváros, a “marokkói Versailles”, Meknès felépítésébe, amelyet egy 25 kilométeres védőfal vett körbe. Több kikötőt is visszavett a spanyoloktól és az angoloktól, többször harcolt az oszmánok ellen (1679, 1682, 1695/96), megszilárdította Marokkó függetlenségét, de a XIV. Lajos házasságon kívül született lányával tervezett dinasztikus házassága végül kudarca fulladt.

Iszmáilnak négy felesége és 500 ágyasa volt, akiktől 888 gyermeke született, a Guinness-rekordok könyvében a történelem legnagyobb igazolt utódszámával szerepel. A Marokkóban gyakran megforduló Dominique Busnot francia diplomata azt állította, hogy a nagy szexuális étvágyú szultánnak 1171 gyermeke volt 1704-ben. Akkor Iszmáil már 57 éves volt és 32 éve uralkodott.

Egyes kutatók elképzelhetetlennek tartják, hogy Iszmáilnak ennyi utóda lett volna: egyrészt a rövid ideig tartó fertilis periódus, másrészt a fejlődő országokban élő nőkre oly jellemző meddőség miatt.

A szakemberek egy számítógépes modell segítségével kiszámították, hogy Iszmáilnak hányszor kellett naponta szexuális aktust folytatnia 1704-ig, hogy kijöjjön a Busnot által említett 1171-es szám. “Amennyire lehetett, konzervatív becslést adtunk meg, ennek ellenére Muláj nemzhetett ennyi utódot” – foglalta össze a kutatás eredményét Elisabeth Oberzaucher projektvezető, a Bécsi Egyetem antropológusa.

A szimuláció a teherbeesés modelljeinek sokféleségére alapult. Az egyik ilyen szimulációs sor azt feltételezte, hogy a nők menstruációs ciklusa nincs összhangban, míg a másik azt, hogy összhangban van. Figyelembe vették, milyen minőségűek lehettek Iszmáil spermái a női petesejtek megtermékenyítésekor amint öregedett, és azt is, milyen gyakran tűnnek a nők szexuálisan vonzónak, amikor a menstruációs ciklusban a legtermékenyebbek.

A kutatók szerint a szultánnak elég volt 32 éven át naponta “mindössze” 0.83-1.43 alkalommal szexuális kapcsolatot létesítenie, hogy 1171 gyermeke legyen. Sőt nem is kellett az ötszáz ágyas: elég volt egy 65-110 fős hárem ahhoz, hogy ennyi utód világra jöjjön – olvasható a PLOS ONE február 14-i számában.