Csíráztatás – A retekcsíra

Retekcsíra

Retekcsíra

áztatási id?: 4 óra
h?mérséklet: 21 C ?
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási id?: 2-4 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B6 – vitaminok); Kálium; Vas; Foszfor; Folsav;
a csíra hossza: 3 mm

A retekcsíráról tudni érdemes, hogy természetes antibiotikum, hatékony vér- és májtisztító hatású csíra. Kedvez?en hat a szervezet h? termel? képességére télen könnyebben melegszik fel t?le testünk. Mivel a csírában nagyobb mennyiségben vannak meg a hatóanyagok, mint a retekben, ezért az els? alkalommal ne együnk 10 dkg –nál többet bel?le, mert nagyon er?s tisztító hatású.

  • természetes antibiotikum
  • több h?t termel, mint a kifejlett retek, el?segíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
  • kiüríti a bélférgeket
  • tisztítja a légz?szerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
  • pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (az össze turmixolt csírát liszttel elkeverve)
  • készíthetünk bel?le lábfürd?t lábizzadás ellen(az össze turmixolt csírát belekeverjük a vízbe) ,
  • enyhíti a fejfájást magas vérnyomás esetén,
  • a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatása miatt
  • kis mennyiségben étvágygerjeszt?
  • hatásos vizelethajtó, er?sít?
  • húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
  • segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
  • magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a b?rt, elmulasztják a pattanásokat

A csíráztatás menete:

A csíráztatásra szánt magvak közül célszer? a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat el?ször alaposan meg kell mosni, majd a retekmag  esetében 4 órán  keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelel? h?mérséklet?, szell?s helyre (18-21 C ?). Csíráztatni sötétben is lehet,  ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad.  A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.

A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függ?en változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, f?tt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.

Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.