áztatási id?: 4 óra
h?mérséklet: 21 C ?
az öblítések gyakorisága: naponta 2 alkalommal
csíráztatási id?: 2-4 nap
vitaminok és ásványi anyagok: A-vitamin; B-vitaminok (B1-, B6 – vitaminok); Kálium; Vas; Foszfor; Folsav;
a csíra hossza: 3 mm
A retekcsíráról tudni érdemes, hogy természetes antibiotikum, hatékony vér- és májtisztító hatású csíra. Kedvez?en hat a szervezet h? termel? képességére télen könnyebben melegszik fel t?le testünk. Mivel a csírában nagyobb mennyiségben vannak meg a hatóanyagok, mint a retekben, ezért az els? alkalommal ne együnk 10 dkg –nál többet bel?le, mert nagyon er?s tisztító hatású.
- természetes antibiotikum
- több h?t termel, mint a kifejlett retek, el?segíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
- kiüríti a bélférgeket
- tisztítja a légz?szerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
- pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat (az össze turmixolt csírát liszttel elkeverve)
- készíthetünk bel?le lábfürd?t lábizzadás ellen(az össze turmixolt csírát belekeverjük a vízbe) ,
- enyhíti a fejfájást magas vérnyomás esetén,
- a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatása miatt
- kis mennyiségben étvágygerjeszt?
- hatásos vizelethajtó, er?sít?
- húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
- segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is
- magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a b?rt, elmulasztják a pattanásokat
A csíráztatás menete:
A csíráztatásra szánt magvak közül célszer? a törött és idegen szemeket eltávolítani, kizárólag teljes magvakat használjunk. A magvakat el?ször alaposan meg kell mosni, majd a retekmag esetében 4 órán keresztül áztatni kell. Ha ez megtörtént öntsük le róla a vizet, aztán tegyük egy szinttel feljebb a csíráztató edényben és öblítsük át folyóvízben, majd tegyük egy megfelel? h?mérséklet?, szell?s helyre (18-21 C ?). Csíráztatni sötétben is lehet, ezek a csírák több b-vitamint tartalmaznak, színük azonban fehér marad. A világosban csíráztatott magvak magasabb C-vitamin és klorofill tartalommal rendelkeznek.
A csíráztatás ideje mag fajtájától és a felhasználás céljától függ?en változó, 2- 4 nap . A salátákhoz általában a kevésbé rostos, fiatal csírákat használjuk fel, f?tt ételekhez viszont a fejlettebb csírák használata szokásos.
Megjegyzés: Csíráztató tálat és csíráztatásra szánt magot bármely gyógynövényboltban be lehet szerezni.