TUDTA-E?
? Immunrendszerünk feladata, hogy a fert?zésekt?l, és saját kóros sejtjeinkt?l védje szervezetünket, egészsége ezért létfontosságú számunkra. Megfelel? m?ködésében az életmódnak (táplálkozásnak, elegend? folyadékfogyasztásnak, testmozgásnak, hatékony stressz-kezelésnek, elegend? pihenésnek, alvásnak) alapvet? szerepe van.
? Ezek mellett fontos kiemelni azt is, hogy a rendszeres, jó technikával végzett kézmosás megakadályozza a légúti fert?zések terjedését is.
Miért beszélünk róla?
A télen gyakori légúti fert?zéseket többféle vírus is okozhatja. A nátha, amelyet gyakran megfázásnak, megh?lésnek nevezünk, olyan enyhe vagy súlyosabb fels? légúti vírusfert?zés, amelyet orrdugulás és orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés, h?emelkedés vagy láz, fejfájás és rossz közérzet jellemezhet. Ezt megkülönböztetjük az influenzától, a bakteriális torokgyulladástól, a bronchitist?l (hörg?k gyulladásos megbetegedése), az arcüreggyulladástól, és az allergiás tünetekt?l, melyek szigorú orvosi felügyeletet igényelnek
A táplálkozás és az immunrendszer kapcsolata – bizonyítékok, hitek, tévhitek
Az immunrendszer megfelel? m?ködésének fenntartása fontos a megh?léses betegségek megel?zésében, és az esetlegesen már kialakult tüneteknek az enyhítésében, az id?tartam lerövidítésében, valamint az állapot súlyosságának mérséklésében. A szervezet természetes ellenálló képessége javítható, ha étrendünk megfelel? mennyiségben tartalmazza az immunrendszer felépítéséhez, aktivitásához szükséges teljes
érték? fehérjéket, az ásványi anyagok közül cinket, továbbá egyes vitaminokat (C-, D-, Evitamin), és elegend? mennyiség? folyadékot. Egyre több kutatás foglalkozik a népi gyógyászatban évszázadok óta használt gyógyhatású termékek (pl. probiotikus készítmények, méz), gyógy- és f?szernövények (pl. fokhagyma, echinacea, ginzeng), vagy a bel?lük készült étrend-kiegészít?k hatásaival. Számtalan reklám ajánlja ezeket, a fogyasztónak nehéz megítélni, hogy valóban hatásosak-e vagy sem.
Fehérje
Immunrendszerünk hatékony m?ködéséhez jó min?ség? fehérjére van szükség, mely a tejtermékekben (pl. túró, joghurt), húsokban, halakban, tojásban található. Az állati eredet? termékeknél – a további egészségi hatások figyelembevételével – célszer? a kis zsírtartalmú, sovány készítményeket választani. Ezek hasznosulásának, anyagcseréjének egyik nélkülözhetetlen tényez?je a B6-vitamin, melynek gazdag forrása többek között a barna rizs, és a teljes ki?rlés? gabonatermékek.
Cink és C-vitamin
A C-vitamin és a cink fontos szerepet játszik az immunvédelemben és az egészség fenntartásában. Sajnos azonban bevitelük gyakran elégtelen, hiszen legtöbben nem az ajánlásnak megfelel?en táplálkoznak, ezért hiányuk m?ködési zavarhoz vezethet. Az cink legfontosabb étrendi forrásai a tökmag, a sovány marhahús, és a hüvelyes növények. Ahhoz pedig, hogy elegend? C-vitaminhoz jussunk, fogyasszunk naponta többször friss
gyümölcsöt (pl. citrusfélék, kivi) és zöldséget (pl. zöldpaprika, savanyú káposzta). Az étrend-kiegészít?k hatását vizsgálva egy kutatásban C-vitamin (napi 1000 mg) és cink (napi 10 mg) kombinációját alkalmazták kúraszer?en megfázás esetén, ami jelent?sen hatékonyabbnak bizonyult, mint a placebo. A tünetek enyhülése gyorsabban következett be, ugyanakkor a betegség id?tartamának csak minimális csökkenése volt megfigyelhet?. Más vizsgálatok azt hangsúlyozzák, hogy a cinkkészítmények hatása még további felméréseket igényel. Csökkentik ugyan a megfázás tüneteinek súlyosságát, id?tartamát, de mellékhatásai (pl. ízérzés vesztés, hányinger) lehetnek, és a kockázatok meghaladják a
klinikai vizsgálatokban eddig tapasztalt el?nyöket. Gyakran és sokan használják a Cvitamint megfázás esetén, mely étrend-kiegészít? formájában szinte minden élelmiszerboltban elérhet?. Egy 29 kutatást elemz? vizsgálat szerint a legalább 200 mg/nap C-vitamin készítményt rendszeresen szed? feln?tteknél és gyerekeknél a megfázás id?tartama 8%-os illetve 14%-os csökkenést mutatott. Az elemzés azonban azt is kimutatta, a tünetek kialakulása után terápiásan adott C-vitamin nem csökkentette a tünetek id?tartamát vagy súlyosságát.
D-vitamin
A D-vitamin az immunválasz fontos szabályozója. Rendkívül sok tanulmány hozzáférhet? a témában, melyek eredményei még nem teljesen egyértelm?ek. Több vizsgálatban összefüggést találtak a D-vitamin magasabb szérumszintje és a kevesebb légz?szervi fert?zés között, s?t a D-vitamin-kiegészítést biztonságosnak és hasznosnak ítélték meg légúti fert?zés esetén. Más felmérésekben azonban a D3-vitamin kiegészítésben részesül?k esetén nem igazolódott, hogy ritkábban betegednének meg, mint a placebót kapók, és nincs szignifikáns összefüggés a szérum D-vitamin szintje és az alsó légúti fert?zések gyakorisága vagy súlyossága között. Mivel a D-vitamin pótlása, pl. az OTÁP felmérések alapján nem étrendi kérdés, célszer? kiegészíteni a táplálékunkat az ?szi-téli id?szakban D-vitaminnal, melynek mindig személyre szabottnak kell lennie. Ezt Zittermann és munkatársai is javasolják a normális immunm?ködés fenntartása, és a fert?zések megel?zése érdekébe. A szolárium el?segíti ugyan a barnulást, de hatására nem képz?dik az emberi szervezetben Dvitamin. Érdekességként megjegyzend?, hogy a megfelel? D-vitamin-pótlás az autoimmun betegségek kiegészít? kezelésében kedvez? hatású.
E-vitamin
A káros szabadgyököket hatástalanító E-vitaminnak szintén fontos szerepe van a légutak egészsége szempontjából, valamint segíti az immunsejtek képz?dését. Az étolajokon kívül többek között a gabonacsírákban és tojássárgájában található meg. Egy vizsgálat azonban
arra hívja fel a figyelmet, hogy az E-vitamin kiegészítés eredményei még nem meggy?z?ek, ezért további kutatások szükségesek hatásának igazolására.
Folyadék
Fels? légúti fert?zés esetén, ha valakinek nincsen étvágya, nem kell er?ltetni az evést, egy-két napig elegend? a b?séges folyadékbevitel. Ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter víz, tea, limonádé, gyümölcslé, stb. elfogyasztása szükséges, amivel h?emelkedés, láz esetén elkerülhet? a kiszáradás és a baktériumok is könnyebben kiürülnek a szervezetb?l.
Probiotikumok
A bélrendszerünknek jelent?s szerepe van az immunvédekezésben. A probiotikus tejtermékek olyan hasznos baktériumokat (f?leg lakto- és bifidobacillusokat) tartalmaznak megfelel? mennyiségben, amelyek a vastagbélben megtelepedve kevesebb életteret hagynak a kórokozóknak, így támogatják a bélflóra és a védekez? rendszer épségét. Ezeket az élelmiszereket ezért érdemes naponta fogyasztani. Egy 12 kutatást elemz? tanulmányban azt találták, hogy a placebót kapó csoporthoz képest a probiotikumot étrend-kiegészít? formájában fogyasztóknál csökkentek az akut légz?szervi fert?zések, és a betegség átlagos id?tartama is. Azonban hangsúlyozzák, hogy a bizonyítékok egyel?re elégtelenek, ezért több, korrektül megtervezett, specifikus vizsgálat szükséges a hatékonyságuk tisztázására.
Méz
A mézet, mint ételt, és mint gyógyító szert ?sid?k óta használják. Hatásának tisztázására, megértésére az elmúlt évtizedekben több kutatócsoport is végzett vizsgálatokat. Ennek keretében igazolódott mikrobaszaporodást gátló hatása (mintegy 60 baktériumfajra, néhány
gombára és vírusra), mely a fels? légúti betegségek kezelésében is jól használhatóvá teszi. Egy felmérés azt mutatta, gyermekek esetén a méz este fogyasztva csökkentheti a köhögést, és javítja az alvás min?ségét. Megjegyzend? azonban, hogy esetleges allergizáló hatása miatt a mézet nem szabad 12 hónapnál fiatalabb gyermekeknek adni.
Fokhagyma
A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma (Allium sativum) jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyagáról (allicin) kimutatták, hogy baktérium és vírusellenes hatású. Érdemes ezért f?zéshez és salátákhoz bátran használni. A fokhagymát étrend-kiegészít? formájában is széles körben alkalmazzák. Egy több kutatást magába foglaló összegz? elemzés eredménye szerint azonban, még nincs elegend? bizonyíték ezeknek a készítményeknek a megfázás megel?zésére vagy kezelésére gyakorolt hatásának igazolásáról.
Echinacea
Az Echinacea (kasvirág) növényi készítményeket régóta használják a megfázás kezelésében, a tapasztalatok alapján joggal. Kevesen tudják azonban, hogy az Echinacea termékek összetétele jelent?sen különbözhet (pl. a növények fajtájától, az extrakciós módszerekt?l, esetleg más összetev?k hozzáadásától függ?en). Gyógyászati célra f?ként a keskenylevel? (Echinacea angustifolia) és a bíbor (Echinacea purpurea) kasvirág fajokat alkalmazzák. Egy több ezer résztvev?re kiterjed? vizsgálatban Echinacea mono-készítményeit placebóval összevetve azt találták, hogy – egy terméket kivéve – nem volt jelent?s különbség sem a megfázás megel?zésben, sem a tünetek enyhítésében. Mivel azonban sokféle termék
kapható, további vizsgálatok szükségesek a klinikai hatás tisztázására.
Ginzeng
A ginzeng (Panax ginseng) f?leg a keleti kultúrában számít értékes gyógyító növénynek. Étrend-kiegészít?ként való használata a megfázás megel?zésében egyel?re ellentmondásos, mert jelenleg nem áll rendelkezésre elegend? meggy?z? bizonyíték ennek megítélésére. Egy
vizsgálatban különféle eredet? ginzeng készítmények hatását elemezték, az eredmény: a készítmények némelyike javította a betegek tüneteit, míg másoknál ez nem volt jelent?s mérték?.
Összefoglalás
Az étrend-kiegészít?k szedése és a „szuper élelmiszerek” fogyasztása helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb m?ködésre serkenthetjük védekez? rendszerünket, ami a nátha és az influenzajárvány idején különösen fontos. Ne felejtsük el, az
immunrendszert er?sít? értékes tápanyagokat természetes forrásból – élelmiszerekkel, ételekkel – elfogyasztva nem lehet túladagolni, s?t ezek valószín?leg egymás hatását és hasznosulását is támogatják. Egyel?re azonban nincs elegend? meggy?z? bizonyíték az étrend-kiegészít? formájában fogyasztott egyes vitaminok vagy növényi termékek hatásáról a nátha, vagy egyéb fels? légúti betegségek megel?zésben. A kés?bbiekben a cink, a D- és C-vitamin, valamint az Echinacea készítmények vizsgálata hozhat pozitív eredményt.
A legtöbb embernél a megfázás id?tartama egy-másfél hét. Enyhe tünetek esetén nincs szükség tüneti kezelésre sem. Ha azonban állapotuk romlik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.