Mindent másra kéne használni:a szauna

Ebben a sorozatunkban mindig valami  szokatlan összefüggést találunk dolgok között. Vagy valami olyasmi derül ki, amire eddig nem gondoltunk. Bár az összefüggés igazán nyilvánvaló, szerintem az alábbi végkövetkeztetés eddig nem nagyon jutott az eszünkbe a szaunával kapcsolatban.

Mit tudunk a szaunáról

-tipikus hőfoka  70-100 celsius fok

-a relatív páratartalom 10-20 % közötti vagy a töröktípusú szaunákban több

A szauna használatakor a bőr hőmérséklete 40 celsius fokig is nőhet. Ahogy a bőr hőmérséklete emelkedik erős izzadás jelentkezik, a szívritmus pedig megnő miközben a szervezet igyekszik lehűteni önmagát. Nem ritka hogy egy rövid szaunázás alatt a szervezet fél liter folyadékot is elveszít.

Milyen előnyei vannak a szaunának

Függetlenül a páratartalomtól a nedves vagy száraz szauna hatása a  testre hasonló. A pulzusszám emelkedik, az erek kitágulnak,  a keringés javul.

A megnövekedett keringés csökkenti az izomfájdalmakat, javítja az izületek mozgását, csökkenti az arthritiszes fájdalmat. A kellemes meleg és a relaxáció csökkenti a stresszt.

A szauna egyik lehetséges hatása hogy csökkenti a szív és érrendszeri elhalálozások kockázatát. Egy vizsgálat szerint azoknak a férfiaknak a  körében akik a szaunát hetente 2-3 alkalommal használják 22%-kal csökken a hirtelen szívhalál kockázata, azok körében akik pedig hetente 4  vagy több alkalommal már 63%-kal csökken

Az egyik elképzelés szerint a szaunában ülni felér egy testmozgással, mivel hasonló hatásokat fejt ki a szervezetre vagyis nő a szívfrelkvencia és a keringés hasonlóan mint testmozgás esetén.

Egy másik elmélet szerint a keringés javulása direkt módon javítja a szív sejtjeinek működését. A sejtfunkciók javulása pedig magát a szívműködést.

A mire másra

A gyakori szaunázás egy tavaly decemberben közzé tett finn tanulmány szerint védi a férfiakat a demenciától. A következtetést 2000 Finnország keleti részén élő középkorú férfi 20 évig tartó követéses vizsgálatából szűrték le az University of Eastern Finland  kutatói.

A szauna hatását az  Alzheimer-kórra és a demencia egyéb formáira egy iszkémiás szívbetegségekkel foglalkozó kutatással kötötték egybe.

A gyakoriság és az eredményesség kérdésében az adatok hasonlítnak a szaunának a szív és érredndszerre gyakorolt hatásához. Vagyis a heti 4-7 szaunázással a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát 65-66%-kal lehet csökkenteni , azokhoz viszonyítva akik csupán heti egy alkalommal művelik ezt az egészséges tevékenységet.

Valószínűleg a hatás ismét a keringés javulásával hozható összefüggésbe.

És végül  de nem utolsó sorban egy tévhit: a szaunázás következtében előálló izzadás természetesen nem méregtelenít, a tudomány mai állása szerint a szervezet méregtelenítését még mindig a máj és a vese végzi.

Készült a SD és a MNT cikkei alapján.