Megoldás stresszhelyzetekben

A keleti és benne a hagyományos kínai orvoslás (hko) már emberemlékezet óta hasznosítja az aráliát. Bár jótékony hatásai hasonlítanak az ismert ginszenggyökéréhez, az arália nálunk, “Nyugaton” eddig nem szerzett akkora hírnevet magának.

Az arália gyökerének kivonata azonban az utóbbi időben egyre gyakoribb alkotóeleme a különböző étrend-kiegészítőknek, gyógyhatású és kozmetikai készítményeknek, és mindenféleképpen érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni vele.

Az arália leveleit nem hullató tövises fás növény (cserje vagy fa), amely a Távol-Keletről – Oroszország keleti részéről, Észak-Kínából (Mandzsúriából) és Koreából – származik. Napjainkban a Föld északi és déli (szub)trópikus területein is elterjedt. Szoliter növény, vagyis magányosan vagy kis csoportokban él világos erdővágásokon és lombos erdők tisztásain, akár 500 méteres tengerszint feletti magasságig.

A KIS ÓRIÁS

Az aráliafélék családjába megközelítőleg 35 faj tartozik, képviselőik 50 cm-től akár a tiszteletteljes 20 méteres magasságig is megnőhetnek. A mandzsu arália (Aralia mandshurica) fiatal hajtásai magokból vagy rügyekből növekszenek az anyanövény sekély gyökerein, miközben egy méternyi gyökérre akár 250 rügy is juthat. Tüskékkel sűrűn borított törzséből kevés ág indul ki. A hosszú, tövises levélnyeleken növekvő, akár egy méteres, páratlanul szárnyalt levelei pálmákra emlékeztető levélrózsákba rendeződnek a fatörzs csúcsán. Ebből júliusban és augusztusban füzéres fürtök alkotta virágzat növekszik, akár fél méteresre. Az egyes virágok fehérek, ötszirmúak és hímnősek. A madarak által kedvelt arália termés apró, feketés-lila csontártermés, öt mag található benne.

A növény a talaj minőségét és az öntözés gyakoriságát tekintve igénytelen, ezért könnyen termeszthető. Nem zavarja a fagy, sőt a különböző kártevők és betegségek sem. Kb. 25-40 évig él. A mi éghajlatunkon nem érnek ugyan be a magjai, és a növény nem tudja elérni a maximális magasságát, de olyannyira különleges, hogy minden kertben egzotikus benyomást kelt.

A legalább 5 éves arália erősebb gyökereit szeptemberben vagy kora tavasszal kezdik begyűjteni. Megtisztítják, karikákra vágják és árnyékban szárítják őket. Gyökerének kivonata elsősorban aralosidesnek nevezett triterpén szaponinokat, illóolajokat, glikozidokat, gyantát és kolint tartalmaz.

SEGÍT AZ ALKALMAZKODÁSBAN

A ginszeng, az igazi édesgyökér, a fürtös spárga, a kínai ördögcérna vagy éppenséggel a mandzsu arália az ún. adaptogén anyagok csoportjába tartozik. Az alternatív orvoslás ezeket a növényeket hasznosítja a stressz és kísérő tünetei ellen, más szóval a csi megerősítésére. Az arália ezért évszázadok óta használatos fáradtság, depresszió kezelésére, betegségek utáni lábadozás támogatására, fejfájás vagy másnaposság elmulasztására. Növeli a tüdő kapacitását és a vérnyomást, így az izomerőt és a potenciát is. Ugyanakkor csökkenti a vér koleszterin- és vércukorszintjét, emiatt cukorbetegségben és kóros elhízásban is javasolt. A hko javasolja továbbá asztma és tbc gyógyítására, sőt a japán természetgyógyászok az emésztőrendszer daganatos megbetegedéseire is ajánlják. Egyes tanulmányok szerint az arália (egy bizonyos mértékig) a radioaktív sugárzás ellen is hatékony.

Gyökere a legkülönbözőbb gyógynövénykeverékekhez adható, bár általában alkoholos tinktúra formájában alkalmazzák. Ezt az “életelíxírt” azonban inkább mellőzzék a májbetegek, a magas vérnyomásban, álmatlanságban és epilepsziában szenvedők. Használatát a cukorbetegek is beszéljék meg a kezelőorvosukkal.

Írta: VLADIMÍR VONÁSEK

Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: NÉMETH IMRÉNÉ ÉVA fitoterapeuta, természetgyógyász,