Az északi tengerek gyümölcse

A Fucus vesiculosus, vagyis a hólyagmoszat barna színű algaféle. Azért barna a színe, mert nem a zöld klorofill, hanem a sárgásbarna festékanyag van benne túlsúlyban (fukoxanthin és béta-karotin). Telepei néhány centiméterestől akár több tíz méteresig is megnőhetnek, tenger alatti “erdőt” képezve. Úszó tüszőtermésel is vannak, ezek lebegnek, a felszín felé emelkednek a tengervízben.

A hólyagmoszat bőrszerű nyúlványai keskeny kocsányból nőnek ki, amely a tengerfenékhez, sziklához, fákhoz, kikötői mólokhoz, gátakhoz, esetleg kagylókhoz és kagylóhéjakhoz tapad. A friss olívazöld színe idővel barnássárga vagy barnás-zöld lesz, kiszáradás után (pl. az apály miatt) feketébe hajlóvá válik. Hólyag-nyúlványai laposak, villaszerűek és kb. egy méter hosszúak. Minden nyúlvány közepén fut egy durva ér, amelynek két oldalán, párosával helyezkednek el a levegővel teli, üreges hólyagok. Ezek teszik lehetővé, hogy a nővény lebegni tudjon a vízen. Néhány nyúlvány végén szivacsos termőtesteket találunk női- és hímivarsejtekkel.

A hideg tengerek növényzete

Apálykor hervadt hólyagmoszat telepek fekszenek a parton, ezek fokozatosan befeketednek, de amint a dagály ismét vízzel lepi el őket, “újjáélednek”, visszanyerve eredeti színeiket. Ezt a jelenséget gyakran láthatjuk a hűvösebb tengerek partjain.

A Balti- és az Északi-tenger mentén, Európában és Amerikában az Atlanti-óceán partjain (Amerikában a Csendes-óceánnál is) kereskedelmi célokból termesztik.

A hólyagmoszat hólyagjainak fala részben cellulózból áll, nagyrészt alginsav alkotja. Ez az anyag vízben nem oldódik, de képes példátlanul megduzzadni, akár 300-szoros vízmennyiséget is felfogni. Alginátoknak nevezett sói tökéletesen gélesednek a vízzel. A hólyagmoszat ezért kiváló zselésítő anyag az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban; kenőcsök, gélek és kötések készítéséhez használják.

Ásványi anyagok, jótékony hatások

A hólyagmoszat elsősorban jódot (szerves 3,5-dijód-tirozin kötésben), brómot, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet, krómot, cinket, mangánt, szelént és szilíciumot tartalmaz.

Érdekes módon válik B12-vitamin forrássá (kis mennyiségben). Mikroszkopikus algák szívesen megtelepednek rajta, ezek termelik ezt az értékes vitamint. A hólyagmoszat nyúlványait háromévente kell begyűjteni, majd vékony rétegben a napon szárítani. Sós, enyhén savanyú, kissé hal ízű.

A gyógyászati alkalmazásáról szóló első feljegyzések az ókori Rómából származnak, ott főleg ízületi betegségek kezelésére használták. A hagyományos kínai orvoslásban (hko) elsősorban a pajzsmirigy megnagyobbodására és egyéb, a jód hiányából eredő pajzsmirigybetegségekre írták elő. Hasonló megfontolás vezetett az európai felhasználásához is, a növényt leginkább Írországban termesztették. Hamarosan a tengerentúlon is ismertté vált, és használatának következő javallata sem váratott magára sokáig. Ez pedig a kóros elhízás volt.

Pajzsmirigy, vérnyomás, bőr

Az említett dijód-tirozin nélkülözhetetlen a pajzsmirigy által termelt, az anyagcsere sebességét befolyásoló tiroxin nevű hormon termeléséhez. A hólyagmoszat hatékony segítséget nyújt elégtelen pajzsmirigyműködésben és az ennek következtében kialakult, kóros elhízásban. Az alginátok a gyomorban megduzzadva elűzik az éhségérzetet.

A növényben található további hatóanyagok (pl. laminarin) csökkentik a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és az emésztőenzimek aktivitását. A hólyagmoszat belső használatával (főzet formájában, ám kellemetlen íze miatt inkább valamivel keverve) feltölthetjük szervezetünk ásványi anyag tartalmát, megtisztíthatjuk a testünket. Emellett nagyra értékelhetjük a növény gyulladáscsökkentő hatását.

Mit tud még? Fokozza a bőr rugalmasságát, ezért használatos narancsbőr, ráncok vagy striák kezelésére.

Kellemetlen mellékhatásai csak akkor jelentkeznek, ha túl sokat és túl sokáig fogyasztunk belőle. Serkenti ugyanis a pajzsmirigy működését, és ez egy idő után túlműködéshez vezethet, illetve nem kívánatos testsúlycsökkenést is előidézhet.

Használata emiatt állapotos és szoptató kismamáknak, továbbá olyanoknak, akik a pajzsmirigybetegségük miatt már hormont szednek, nem ajánlott. Magas nehézfémtartalma miatt a Balti-tengerből származó hólyagmoszat fogyasztása sem javasolt.

Írta:Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: Németh Imréné Éva  fitoterapeuta, természetgyógyász,