Mindent másra kéne használni: a glükózamint …nos azt nem a porcokra

A glükózamin jól ismert széles körben alkalmazott hatóanyag ízületi gyulladás és kopások kezelésére és megelőzésére.Továbbá ismert rákmegelőző hatása .Ezen kívűl csökkenti a táplálékban lévő cukrok anyagcseréjét amint azt már 50 évvel ezelőtt kimutatták.

miceA cukrokkal kapcsolatban egy másik jól ismert tény, hogy a táplálékban levő túl sok cukor lerövidíti a fonálférgek élettartamát -ezek a férgek széles körben alkalmazott modellek a szervezet öregedésének kutatásában- és az egész fordítva is igaz:a szénhidrát anyagcsere csökkentése ellenkező hatást vált ki ,a férgek életete meghosszabbodik.2007 -ben ezek a kutatások zsákutcába jutottak mert úgy tűnt az elért eredmények nem alkalmazhatók rágcsálókra.(Amelyek szintén kedvelt lakói a laboroknak) A kutatásokat 2007-ben  dr. Michael Ristow és munkatársai végezték .

 A közelmúltban négy német kutatóintézet és a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola munkatársai  Ristow professzor vezetésével már glükózaminnal végezték a kutatásokat és  megállapították hogy a fonalférgek 5%-kal tovább élnek mint glükózaminnal nem kezelt társaik.

A következő és egyben fontosabb lépés hogy ezeket a kutatásokat már gerinceseken  -egereken- is elvégezték. A 100 hetes egerek -amelyek emberi léptékkel már  65 évesek lennének -a normál étrend mellett glükózamint is kaptak. A kontroll csoport azonos étrend mellett nem kapott glükózamint. Az étrendkiegészítő hozzáadása a  egerek diétájához mintegy 10%-kal meghosszabbította életüket  ami emberi mértékkel mérve 8 év élethosszabbodást eredményezne. Sőt a glükózamin hatására javult a glükóz anyagcsere, ezzel az egerek védettek lettek az idős korban sűrűn előforduló  cukorbetegséggel szemben. Ez a folyamat az  emberek körében is ugyanígy működne.

A glükózamin hozzáadása az étrendhez utánozza az alacsony szénhidrát tartalmú diéta hatását.

További vizsgálatok kimutatták ,hogy az étrendhez adott glükózamin férgekben és egerekben egyaránt elősegíti az aminosavak bontását. Az aminosavak a fehérjék építőkövei és szénhidrátok hiányában ezeknek a bontására áll át a szervezet.A glükózamin fogyasztása tehát olyan metabolikus állapotot idéz elő a szervezetben ami megfelel az alacsony szénhidrát tartalmú diétának anélkül hogy redukálni kellene a napi étrend szénhidrát mennyiségét.

És ha elkezdenénk a glükózamin kiegészítők szedését? -kérdezték a professzort. Ez  megfelelő opciónak tekinthető és Én magam is elkezdtem glükózamint szedni-válaszolta a professzor.( a hosszabb élet reményében? ????kérdem én) Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra hogy glükózamin szedésének elkezdésekor a cukorbetegeknek fokozottabban kell ellenőrizniük a vércukor szintjüket.

Érdekesség még hogy a közelmúltban két nagy statisztikai jellegű vizsgálat amelyeket összességében több mint 77 000 emberen végeztek el némi összefüggést talált a glükózamin tartalmú étrend kiegészítők szedése és a halálozás csökkenése között.

Ellentétben a hosszabban élő egerekkel  az ember vonatkozásában nincs egyértelmű bizonyíték a glükózamin “élethosszabbító” hatékonyságára. A glükózamint azonban széles körben és hosszú idő óta szedik az emberek, nincs különösebb mellékhatása  összehasonlítva a többi az élettartamot potenciálisan megnövelni próbáló szerrel ezért szedjük inkább ezt-mondja Ristow professzor.

Forrás: ScienceDaily

Utószó: Csak azt nem értem ,ha ugyanannyi szénhidrátot eszünk és közben a fehérjéinket (pl. izom) lebontjuk mi lesz ennek a vége??? Tud erre valaki mondani valamit?