A nátrium glutamát – ízfokozó – út az elhízás és a májbetegség felé

A metabolikus szindróma – népbetegség: a haskörfogat megnövekedése a látható jele, amit követ a 2. típusú cukorbetegség, a zsigerek és a máj (nem alkoholos eredetű) elzsírosodása, emellett a metabolikus szindróma a szív- érrendszeri betegségek legfőbb kockázati tényezője.

msgA gyakran használt ízfokozó élelmiszer-adalék, a nátrium glutamát metabolikus szindrómára gyakorolt hatását egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálta.

Újszülött egereknek adtak be egy adag nátrium glutamátot. Ezt az egereknél követte a hasi elhízás, a cukorbetegség, a hiperlipidémia, a májgyulladás, a máj kötőszöveteinek elváltozása és végül a májrák. Ha vemhes egereknek adták be a nátrium glutamátot – ezt a gyakran használt ízfokozót, amit teljesen biztonságosak tartanak -, az utódoknál falánkságot és a növekedési hormonszint megemelkedését tapasztalták.

Tovább vizsgálva a nátrium glutamát hatását, kalóriamegvonásos diétával, illetve normál diétával etették a nátrium glutamáttal kezelt állatokat: kiderült,hogy a kalóriamegvonás nem semlegesítette a nátrium glutamát hatását, továbbra is kövérek voltak az állatok, és a zsírmáj korai tüneteit mutatták, de valamennyit javultak a vérzsír-értékeik.

12 hónapos korukra az egerek valamennyien kövérek voltak, akár megvonásos, akár normál diétán éltek, csak a megvonásos diéta lelassította a zsírmáj kifejlődését.

Makoto Fujimoto és társai azonosították a nátrium glutamátot, mint kritikus tényezőt az elhízás kifejlődésében, és kimutatták, hogy a kalóriamegvonó diéta lassítja a májbetegség kialakulásának menetét, de nem tudja semlegesíteni a hatást.

A nátrium glutamát a természetben előforduló aminosav, széles körben használják ízfokozóként – és egyre nagyobb adagokban. A FAO- WHO szakértői bizottsága nem állapított meg specifikusan napi beviteli értéket rá. A tudományos bizottság reprodukciós és teratológiai tanulmányai nem állapítottak meg sem egereknél, sem patkányoknál, sem nyulaknál, sem majmoknál születési rendellenességre utaló hatást. De a kutatások azt mutatják, hogy az újszülött rágcsálókban elhízást és inzulin rezisztenciát okoz a nátrium glutamát, és a nátrium glutamáttal  etetett vemhes állatok kicsinyei falánkak és elhízottak lesznek. Tehát vannak kifejezetten nátrium glutamátra érzékeny csoportok.

A zsírmáj növekvő előfordulása pedig a nátrium glutamát masszív élelmiszer-ipari használatához kapcsolódik: élelmiszer-kilogrammonként 10 grammot is adagolnak, sőt az USA-ban akár 16 grammot is. Míg 1969-ben 200 000 tonnát használt fel belőle az élelmiszer-ipar, 2001-ben már 800 000 tonnát.

“Bár a nátrium glutamátot biztonságos élelmiszer-adaléknak tartják, más gyógyszerekkel való interakciójáról és a krónikus gyulladásos betegségekre vagy éppen a neurológiai betegségekre gyakorolt hatásáról semmit sem tudunk. Mennyire biztonságos a nátrium glutamát? Megismerve az elhízásra, a metabolikus rendellenességekre és a gyulladásos betegségekre gyakorolt hatását, messze menő következtetéseket vonhatunk le például az elhízásra vonatkozóan, ami az egyik legnagyobb probléma” – írja a cikk előtti bevezetőjében Sampath Parthasarathy a Journal of Medicinal Food főszerkesztője.

Forrás:  fuggetlen.hu

A nátrium-glutamátot több mint 100 éve használják hogy ételek íze kifejezőbb legyen.
Eredetileg a glutaminsavat egy hínárból izolálták mint egy új ízanyagot azután, hogy egy kutató észre vette hogy az egyik tradícionális japán leves sajátos meghatározhatatlan ízzel rendelkezik. A molekula megtalálása után szabadalom lett belőle, és 1909-ben elkezdték gyártani.Magának a nátrium-glutamátnak nincs kellemes íze mégis az ételhez adva javítja más íz-aktív vegyületek élvezhetőségét ezért nevezik az élelmiszeriparban ízfokozónak.

Hatásairól-mellékhatásairól az emberi szervezetben folyamatosan vita folyik. Az FDA ( az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatala ) a szokásos mennyiségben fogyasztva biztonságosnak ítélte.
Azt azonban hogy a lakosság kevesebb mint 1%-a, azok akik érzékenyek a nátrium-glutamátra mellékhatásokat tapasztalhatnak-mint a “fejfájás, zsibbadás / bizsergés, kipirulás, izommerevség, és generalizált gyengeség”- ha nagy mennyiségű nátrium-glutamátot fogyasztanak egyetlen étkezés alkalmával már elismerték tudományos körökben.

A glutamát fontos neurotranszmitter. Az emberi agyban legalább négyféle glutamát-receptort különböztetnek meg.Emiatt elképzelhető hogy nem természetes formájában fogyasztva -tehát olyanhoz is hozzáadva amiben normális állapotban nem kellene lennie -befolyást gyakorolhat az agyműködésre.

A vita folyik pro és kontra:lehet-e mellékhatása a natrium-glutamát hosszú távú fogyasztásának vagy sem.