Méz-többlépcsős támadás a kórokozók ellen

„A méznek megvan az a különleges tulajdonsága, hogy több szinten képes harcolni a fert?zés ellen, megnehezítve a baktériumok dolgát” – magyarázza Susan M. Meschwitz, a kutatás vezet?je.

„Kombinálja a harci eszközöket, beveti a hidrogén-peroxidot, a savasságot, az ozmotikus hatást, a magas cukortartalmat és a polifenolokat – ezek mind képesek elpusztítani a bakteriális sejteket.”

honeyAz ozmotikus hatás – ami a magas cukorkoncentráció következménye – kivonja a vizet a bakteriális sejtb?l, dehidrálja és elpusztítja azt.

Több kutatás kimutatta, hogy a méz megakadályozza a biofilm-képz?dést is: a baktériumok egymással való kommunikációját, ami szükséges a csoportképzésükhöz, a biofilmképzéshez.

„A méz megszakítja a baktériumok között egymás érzékelését, ezzel gyengíti a baktériumok fert?z?képességét, kiteszi ?ket a hagyományos antibiotikumok hatásának.”

Egyes baktériumok esetében a kommunikációs rendszer szabályozza még a toxinok kibocsátását is, ennek gátlása befolyásolja a baktérium betegség okozó képességét.

Meschwitz szerint, aki a Salve Regina University (Newport) munkatársa, a másik nagy el?nye a méznek, hogy nem a baktérium növekedési folyamatait veszi célba, így nem tud könnyen rezisztenciát kifejleszteni ellene.

Emellett a méz teli van polifenolokkal (antioxidánsokkal).

„Több kutatás is meger?sítette a méz széles spektrumú baktériumellenes, gombaellenes, vírus-ellenes hatását. Teamünk sikerrel tesztelte a méz aktív véd? hatását E. coli, Staphylococcus aureus és Pseudomonas aeruginosa ellen ”- f?zte hozzá Meschwitz

Forrás:fuggetlen.hu