Mesterséges édesítőszerek: nem túl jó választás!

A mesterséges édesítőszerek használata nemhogy segítené a fogyást vagy a cukorbetegség megelőzését inkább beteggé teszi az egészségére vigyázni akaró embert. Vagyis sietteti a glükózintolerancia és más anyagcsere betegségek kifejlődését. Teszi ezt azáltal, hogy megváltoztatja a bélflóra összetételét és funkcióját. A megállapításokat kísérletek igazolják amelyeket egereken majd embereken végeztek. Az izraeli kutatók  eredményeit a Nature című folyóirat szeptember 17.-i számában tették közzé

edesitoszerA mesterséges édesítőszerek a barátaink lennének ? Alacsony kalóriatartamúak, nincs bennük szénhidrát, az édes ízt idézik az italokban és az ételekben. Valójában inkább növelik a súlygyarapodást és az anyagcsere betegségek kockázatát, az elhízás és cukorbetegség járványt amely végigsöpör a világon.Annak ellenére hogy enyhén szólva ellentmondásosak a kutatási adatok az Amerikai Egyesült Államok  élelmiszerekkel és gyógyszerekkel foglalkozó hatósága ( FDA ) jóvá hagyta hat  kalóriát nem tartalmazó mesterséges édesítőszer használatát.  Ezek a szacharin, szukralóz, aszpartám, advantame, neotám és aceszulfám-kálium.

Ezek  az édesítőszerek nem tartalmaznak cukrot mégis közvetlen hatással vannak a szervezet glükózfelhasználásának képességére. A glükózintolerancia-ha a szervezet nem tud megbirkózni az elfogyasztott  nagy mennyiségű cukorral- az első lépés azon az úton, amely a metabolikus szindrómához  és a felnőttkori cukorbetegséghez vezet.

A kutatás

A kutatók  három leggyakrabban használt mesterséges édesítőszert –szacharint, szukralózt, vagy aszpartámot adtak a kísérleti egerek vizéhez. 11 hétig az állatok

-első csoportja mesterséges édesítőszert és glükózt tartalmazó vizet ivott

-vagy csak glükózt tartalmazó vizet

-vagy tiszta vizet

A kutatócsoport azt találta hogy  az egerekben a mesterséges édesítőszer és a cukor variáció glükózintoleranciát fejlesztett ki -emelkedett a vércukor szintjük – míg a cukor önmagában nem hozta ezt a hatást.

 A kísérlet megismétlése a  mesterséges édesítőszerek  különböző koncentrációival ugyanazt az eredményt hozta – ezek az anyagok valahogy indukálták a  glükóz intoleranciát.

Ezt követően a kutatók azt a hipotézist vizsgálták hogy a bélflóra valamiképpen  részese lehet a folyamatnak.. A mesterséges édesítőszereket a szervezet nem ismeri fel mint táplálékot,  azok változás nélkül végig haladnak az emésztő rendszeren viszont a bélflóra baktériumaival találkoznak útjuk során.

A eredmények

– ha az édesítőszerrel kezelt egerek  bélflóráját antibiotikumokkal kíírtották  a  glükózintolerancia folyamata helyre állt

-ha a steril, baktériumflórájukat kiírtott egerekbe az édesítőszerrel kezelt egerek bélflóráját implantálják a glükózintolerancia átvihető

 Ez önmagában döntő bizonyíték arra, hogy  a megváltozott a baktériumflóra  közvetlenül felelős a kialakuló kóros anyagcsere folyamatokért.

Vajon az emberekben ugyanígy játszódik le a folyamat ?

Első lépésként táplálkozási adatokat gyűjtöttek amelyben összefüggést kerestek az édesítőszerek fogyasztása, a személyes bélflóra milyensége és a kialakuló glükózintolerancia között.

Ezek mellett kísérleteket is folytattak olyan önkéntesekkel akik általában nem ettek és ittak mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételeket és italokat. Arra kérték őket, hogy egy hétig fogyasszanak ilyeneket, majd vegyenek részt vércukor és bélflóra összetétel vizsgálatokban.Az emberek egy csoportja már egy hét után  kezdte a glükózintolerancia jeleit mutatni,míg a másik csoport nem. A különbséget a bélflórájukban jelen levő különböző populációknak tulajdonították. A kutatás vezetője szerint a bélben élő egyik típusú mikrobiom baktériumai a mesterséges édesítőszerek hatására bizonyos anyagokat kezdenek el kiválasztani amelyek aztán a cukortúladagoláshoz hasonló gyulladásos választ indukáltak elősegítve a negatív változásokat.

Ha továbbhaladunk a gondolatmenet mentén könnyen belátható hogy az étkezés változtatásával megváltoztathatjuk a velünk élő baktériumok közösségét és ez utat nyithat a személyre szabott táplálkozás /orvoslás tudományának.Talán egy idő elteltével képesek leszünk a táplálkozás átalakításával személyre szabott táplálékkiegészítők alkalmazásával egyes betegséget előfordulásának kockázatát csökkenteni.

Addig is talán kerülni kellene a fent emlegetett  mesterséges édesítőszerek használatát ha már ilyen dolgok derültek ki róluk.

Forrás: MNT , ScienceDaily