Mesterséges édesítőszerek: nem túl jó választás!

A mesterséges édesít?szerek használata nemhogy segítené a fogyást vagy a cukorbetegség megel?zését inkább beteggé teszi az egészségére vigyázni akaró embert. Vagyis sietteti a glükózintolerancia és más anyagcsere betegségek kifejl?dését. Teszi ezt azáltal, hogy megváltoztatja a bélflóra összetételét és funkcióját. A megállapításokat kísérletek igazolják amelyeket egereken majd embereken végeztek. Az izraeli kutatók  eredményeit a Nature cím? folyóirat szeptember 17.-i számában tették közzé

edesitoszerA mesterséges édesít?szerek a barátaink lennének ? Alacsony kalóriatartamúak, nincs bennük szénhidrát, az édes ízt idézik az italokban és az ételekben. Valójában inkább növelik a súlygyarapodást és az anyagcsere betegségek kockázatát, az elhízás és cukorbetegség járványt amely végigsöpör a világon.Annak ellenére hogy enyhén szólva ellentmondásosak a kutatási adatok az Amerikai Egyesült Államok  élelmiszerekkel és gyógyszerekkel foglalkozó hatósága ( FDA ) jóvá hagyta hat  kalóriát nem tartalmazó mesterséges édesít?szer használatát.  Ezek a szacharin, szukralóz, aszpartám, advantame, neotám és aceszulfám-kálium.

Ezek  az édesít?szerek nem tartalmaznak cukrot mégis közvetlen hatással vannak a szervezet glükózfelhasználásának képességére. A glükózintolerancia-ha a szervezet nem tud megbirkózni az elfogyasztott  nagy mennyiség? cukorral- az els? lépés azon az úton, amely a metabolikus szindrómához  és a feln?ttkori cukorbetegséghez vezet.

A kutatás

A kutatók  három leggyakrabban használt mesterséges édesít?szert –szacharint, szukralózt, vagy aszpartámot adtak a kísérleti egerek vizéhez. 11 hétig az állatok

-els? csoportja mesterséges édesít?szert és glükózt tartalmazó vizet ivott

-vagy csak glükózt tartalmazó vizet

-vagy tiszta vizet

A kutatócsoport azt találta hogy  az egerekben a mesterséges édesít?szer és a cukor variáció glükózintoleranciát fejlesztett ki -emelkedett a vércukor szintjük – míg a cukor önmagában nem hozta ezt a hatást.

 A kísérlet megismétlése a  mesterséges édesít?szerek  különböz? koncentrációival ugyanazt az eredményt hozta – ezek az anyagok valahogy indukálták a  glükóz intoleranciát.

Ezt követ?en a kutatók azt a hipotézist vizsgálták hogy a bélflóra valamiképpen  részese lehet a folyamatnak.. A mesterséges édesít?szereket a szervezet nem ismeri fel mint táplálékot,  azok változás nélkül végig haladnak az emészt? rendszeren viszont a bélflóra baktériumaival találkoznak útjuk során.

A eredmények

– ha az édesít?szerrel kezelt egerek  bélflóráját antibiotikumokkal kíírtották  a  glükózintolerancia folyamata helyre állt

-ha a steril, baktériumflórájukat kiírtott egerekbe az édesít?szerrel kezelt egerek bélflóráját implantálják a glükózintolerancia átvihet?

 Ez önmagában dönt? bizonyíték arra, hogy  a megváltozott a baktériumflóra  közvetlenül felel?s a kialakuló kóros anyagcsere folyamatokért.

Vajon az emberekben ugyanígy játszódik le a folyamat ?

Els? lépésként táplálkozási adatokat gy?jtöttek amelyben összefüggést kerestek az édesít?szerek fogyasztása, a személyes bélflóra milyensége és a kialakuló glükózintolerancia között.

Ezek mellett kísérleteket is folytattak olyan önkéntesekkel akik általában nem ettek és ittak mesterséges édesít?szereket tartalmazó ételeket és italokat. Arra kérték ?ket, hogy egy hétig fogyasszanak ilyeneket, majd vegyenek részt vércukor és bélflóra összetétel vizsgálatokban.Az emberek egy csoportja már egy hét után  kezdte a glükózintolerancia jeleit mutatni,míg a másik csoport nem. A különbséget a bélflórájukban jelen lev? különböz? populációknak tulajdonították. A kutatás vezet?je szerint a bélben él? egyik típusú mikrobiom baktériumai a mesterséges édesít?szerek hatására bizonyos anyagokat kezdenek el kiválasztani amelyek aztán a cukortúladagoláshoz hasonló gyulladásos választ indukáltak el?segítve a negatív változásokat.

Ha továbbhaladunk a gondolatmenet mentén könnyen belátható hogy az étkezés változtatásával megváltoztathatjuk a velünk él? baktériumok közösségét és ez utat nyithat a személyre szabott táplálkozás /orvoslás tudományának.Talán egy id? elteltével képesek leszünk a táplálkozás átalakításával személyre szabott táplálékkiegészít?k alkalmazásával egyes betegséget el?fordulásának kockázatát csökkenteni.

Addig is talán kerülni kellene a fent emlegetett  mesterséges édesít?szerek használatát ha már ilyen dolgok derültek ki róluk.

Forrás: MNT , ScienceDaily