Meghökkentő esetek: vajon IGAZAK? Vagy NEM?

1. KUTYA MINT ÉBRESZTŐ ÓRA

Vannak emberek akik súlyos alvási problémával küzdenek. Fokozott aluszékonyság, amely rohamokban jelentkezik a nap folyamán bárhol és bármikor.Ez aztán korlátozza a társadalmi életet, a munkát, az utazást.Ez utóbbi különösen problémás, mert néhány perccel azután hogy a beteg leül és elhelyezkedik egy metrószerelvényben mély Csipkerózsika álomba merül.Aztán csak utazik, és utazik végállomástól végállomásig szinte  elveszítve a tájékozódás képességét is.Gyógyszeres kezelés csak korlátozott mértékben lehetséges. Betegünk viszont kapcsolatba került egy jótékonysági egyesülettel amely látás és/vagy hallássérült emberek számára kutyakiképzéssel foglalkozik, és egyszerűen megpróbált szerezni magának egy megbízható ébresztőkutyát!

A kutyát először kiképezték arra, hogy -ha nem ébredne fel az ébresztőóra hangjára- addig harapdálja  amíg magához nem tér álmából. Néhányszor ez 30 perces kitartó molesztálásba került. A reggeli ébresztő azonban csupán a kezdet. A nappali szundikálást a mobiltelefon,vagy a csengő hangja sem képes önmagában megzavarni. A segítség itt is négy lábon érkezett. Végül az állat megtanulta hogy utazás közben szükség esetén minden megállóban felébressze kétlábú gazdáját, aki aztán magához térve eldöntheti leszáll-e , vagy sem.

Az állat társasága lehetővé tette a betegnek hogy hatékonyan, tetemes időveszteség nélkül közlekedjen a városban, elfogadható szinten ápolja társadalmi kapcsolatait.A kísérlet sikere megelőlegezi ,hogy már nem csak vakvezető kutyát képezzenek ,hanem olyan  betegek számára is képezzenek segítséget ,akik szélsőséges és egyéb kezelésre rezisztens nappali álmossággal küzdenek.

2.SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS EGY SVÉD KÓRHÁZBAN

Száznegyven kilós Big Mac-et emelgetnek gyakorlásképp egy svéd kórházban. A Big Mac nem hamburger, hanem extrasúlyos tesztbábu, ez a beceneve.A nagy hamburgerhez mindazonáltal van köze, hisz lendületesen hizlal az étek. A gyakorlatozás az Uppsalai Egyetemi Kórházban folyik, célja, hogy a személyzet könnyebben és szakszerűen boldoguljon a túlsúlyos betegekkel, akikből mind több akad Svédországban is. A skandináv államban a férfiak felén van kisebb-nagyobb súlytöbblet, a nők mezőnyében a hányad csak egyharmad.A kórház eddigi tömegrekorder betege 2 mázsa 40 kilót nyomott. Bár ilyen extratömegű paciensek ritkán kerülnek falai közé, egyre több az olyan, akit csakis csapatmunkával lehet megemelni, méghozzá jól összehangolttal, különben az ápolók is súlyosan megsérülhetnek, nem beszélve arról, ami a beteggel történik, ha elejtik. Mindezek miatt szakmai súlyemelő tanfolyamba fogott a kórház és megfelelő gyakorlóbábut rendelt.

Big Mac természetesen életnagyságú, belül viszont homokkal, műanyag gömbökkel töltött. Külseje gumihabból van. Az ólomsúlyú betegeket nem elég megemelni tudni, utána megfelelően mozgatni is kell őket. Big Mac-en ezt is kellően gyakorolhatják .

3.A SZÍVNEK NÉHA TÖMÉNY ALKOHOLRA VAN SZÜKSÉGE AHHOZ HOGY JÓ RITMUSBAN MŰKÖDJÖN!

A történet Angliában játszódik egy patinás orvos dinasztiában. A család minden tagja nemzedékeken keresztül az orvosi hivatást választotta magának ,és mindegyikük igyekezett tudásban túlszárnyalni az előtte levő nemzedéket.Ez abban mutatkozott meg ,hogy állandóan kutattak és újszerű innovatív megoldásokon törték a fejüket .Azt még elfelejtettem hogy mindannyiuk szakterülete a kardiológia volt .

A családhoz tartozott egy igen tiszteletben álló távoli rokon ,aki mily véletlen súlyos szívbetegséggel küzdött.A 77 éves Mr. Aldom természetesen számíthatott a család összes tagjának minden szaktudására ,és találékonyságára.Sajnos szüksége is volt rá. Már több évvel ezelőtt by-pass műtéten esett át   és egy korábbi szívroham által a szívizomban okozott kár miatt életveszélyes típusú szívritmus zavar is veszélyeztette életét :kamrai tachikardia. A család természetesen mindent megtett a betegért ,és a tudomány mai állásának megfelelő összes kezelést megkapta. Szívritmusára a gyógyszereken kívül beültetett szívritmus szabályozó is vigyázott.A szívritmus szabályozó először megpróbálja felülírni a szív saját tevékenységét amennyiben az a normálistól eltérően működik. Ha ez nem sikerül egy nagyobb energia sokkot alkalmaz amivel mintegy kiüti a nem megfelelő ritmust ,és remélhetőleg visszatér a normális működés. Van amikor azonban ez sem sikerül ,ha a betegnél 24 órán belül 3 vagy több ilyen sokkot kénytelen alkalmazni a készülék ,akkor vihar-sokkról beszélhetünk. Mr Aldom az utóbbi időben kb. 30 ilyen elektromos sokkot volt kénytelen elviselni -amely ahhoz hasonló mintha jól mellbe rúgnák -és tudta valami nincs rendben.

Ilyen előzmények után került ismét a kórházba ahol gondos családtagjai az összes létező dolgot kipróbálták rajta ,de semmi sem segített. Tudták ,ha hamarosan nem találnak ki valamit elveszíthetik.Nem kevés fejtörés és tanakodás után ,valami nagyon furcsa eredményre jutottak. Kedvenc rokonuk a hosszas betegség miatt már évek óta nem fogyasztott alkoholt ,minden ünnep úgy telt ,hogy csakis narancslé kerülhetett a poharába. A szíve talán így szilveszter tájékán ez ellen tiltakozik? Úgy gondolták gyors megoldásra van szükség ,ezért adagoltak egy kis töményet (izesítetlen cc.etanol formájában) Aldom bácsinak De a gyomron át való hosszadalmas kerülőutat leegyszerűsítve tették ezt egy katéter segítségével egyenesen a szívébe vezetve egy artérián keresztül.Mit gondolnak mi lett a vége? A beteg meglepően gyorsan gyógyult ,és három nap múlva elhagyhatta a kórházat.

4.HA EGY TÚLSÚLYOS BARÁT RÁD ZUHAN ,AZ MEGMENTHETI AZ ÉLETED

Az eset a skóciai Dundee-ban történt egy iroda büféjében. A két férfi – mindkettő mérnök – kávézgatott, amikor az egyikük  rosszul lett, és ültéből a padlóra omlott. Munkatársa – aki egyben jó barátja – utána kapott, de nem tudta megfogni, és akaratlanul rázuhant teljes testsúlyával. A baj csak az volt hogy jelen esetben a testsúly  csaknem egy mázsát jelentett, és azt hitte, hogy tovább rontott barátja helyzetén azzal, hogy sérüléseket is okozott neki. Ezzel szemben az életét mentette meg, mivel zuhanásával olyan erős ütést mért akaratlanul a  mellkasára, hogy annak újraindult a szíve, amely a mentők szerint egy percig nem vert.
A kórházba szállítás közben a betegnek még négyszer leállt a szíve, de végül túlélte infarktusát . Az első segítség pedig nem szakszerű szívmasszázs formájában érkezett,csak egy akaratlan, de jól kivitelezett huppanás volt.

Kedves Olvasók!

Ha valamelyik történet olvastán kételyük támadna az igazsággal kapcsolatban kizárólag a tényeket vegyék figyelembe ,ne a köré épített fikciót! 😀