Mit ittunk szilveszterkor:vörösbort vagy vodkát?

Legközelebb ha a kedves olvasó valakire a részeg disznó kifejezést használná  jusson eszébe ez a tanulmány. Lehet, hogy a szerencsétlen állat csak a tudománynak esett áldozatul? 🙂

A Rhode Island és a The Miriam kórház kutatói Frank Sellke vezetésével nem mást vizsgáltak, mint a vörösbor és a vodka hatását magas koleszterin szint? sertéseken, és azt találták a pinot noirt kedvel?k jobban jártak, mit a vodkaivók.

Szerettük volna tesztelni a mérsékelt borfogyasztás ,vagy vodkaivás el?nyeit összefüggésben a sokakat érint? magas koleszterin szinttel. Azt találtuk, hogy mindkét alkoholféleség mérsékelt fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatot, de a vörösbor fokozottabb védelmet nyújthat antioxidáns tulajdonságai miatt.

A vizsgálatban már korábban magas zsírtartalmú diétával „kezelt” sertéseket három csoportra osztottak . Az els? továbbra is tartotta a diétát önmagában, a második csoportban ez kiegészült napi vörösborral, a harmadikban pedig vodkával.A bort és a vodkát a sertések élelmiszerével keverték össze és olyan dózist választottak, hogy mindkett?ben egyenl? legyen az alkohol tartalom.

Hét hét után megállapították hogy az alkohollal kezelt csoportokban jelent?sen megnövekedett a véráramlás a szívben, de  már itt is volt különbség a vörösbor javára.Ezen túlmen?en a jó vagy HDL koleszterin szint szignifikánsan megn?tt a két alkohollal kezelt csoportban,  míg az összkoleszterin nem változott.

A vizsgálatok során megállapították hogy miközben a vörösbor és a vodka el?nyös lehet a szívnek  mégis másképpen m?ködnek.A vörösbor tágítja az ereket  míg a vodka azt okozta  hogy több járulékos ér fejl?dött.Ez a megállapítás új megvilágításba helyezte azokat a mechanizmusokat  ahogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív-és érrendszeri kockázatot. Hogy ezek a kedvez? hatások észlelhet?ek-e az embernél az még a jöv? zenéje.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták a sör, a bor, és az egyéb szeszes italokhoz társított kardiovasculáris kockázat csökkenést.Különösen egyedül álló tulajdonságokkal bír ebben a vonatkozásban a vörösbor a benne rejl? természetes anyagok miatt amelyek közül kiemelkedik a resveratrol.

Forrás: ScienceDaily