Ipekakuána (Psychotria ipecacuanha)

Az ipekakuána a Buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó brazil növény, tupi nyelven: i-pe-ká-géne, azaz ‘útszéli növény, ami beteggé tesz’, magyarul: útszéli hánytatógyökér.

A brazil indiánok mint értékes növényt tisztelték az ipekakuánát, mert segítségével gyógyították a vérhast. Ezt az információt hozták magukkal a portugál misszionáriusok Európába és velük együtt a növény is megérkezett. És ezt az információt használta fel  a francia orvos Jean Helvetius 1686-ban XIV. Lajos fiának kezelésére aki amöbák okozta dizentériában szenvedett. A szer és hatása azonban mindaddig titok maradt, ameddig Helvetius el nem adta tudományát a francia kormánynak, amely 1688-ban nyilvánosságra hozta, hogy a vérhast gyógyítani lehet nagy mennyiségű ipekakuánával. Pierre Joseph Pelletier francia kémikus 1818-ben kivonta az ipekakuaána hatóanyagát, amelyről azt gondolta hogy egy vegyület és elnevezte emetin-nek. Majd 1894-ben majdnem nyolcvan évvel ezután két angol vegyész  Paul és Cownley választja szét a valójában két alkaloidát az emetint és  cephaeline-t.

A Psychotria ipecacuanha néven ismert növény a trópusokon honos, kb 60cm magasra nő. A növény őshazája Bolívia és Brazília őserdeje.Vízszintesen terjedő gyökerei és karcsú földalatti gyökértörzse alkotja az európai és magyar gyógyszerkönyvben egyaránt szereplő drogot. Begyűjtéskor a gyökerek sötétbarna vagy vörös színűek, az ízük keserű, és dohos szagot árasztanak.

Főbb hatóanyagai: izokinolin alkaloidok (emetin, cefaelin, protoemetin), cserzőanyagok, irridoid glikozidok, szaponinok, keményítő.

Főbb hatásai: köptető, hánytató, fertőzést gátló, váladékot elfolyósító.

Hatásos szer mélyről jövő köhögés, krónikus hörghurut ellen.  Az öklendezéssel járó köhögést enyhíti.

Mérgezés esetén gyorsan ható hánytatóként alkalmazzák, így elérhető, hogy a gyomor azonnal kiürüljön. Amőbás vérhas ellen is használatos. Általában amőba- és protozoon-fertőzések ellenszere.

Nem megfelelő használat esetén az ipekakuana kivonata toxikus, hányást, hányingert, vérvizelést és a keringés összeomlását okozhatja.Terhesség és szoptatás alatt szintén nem ajánlott.