Hogyan lehet elhízni a diétától?

A nyugati világ elhízás-járványa egybeesik a mesterséges édesítőszerek a térfogatnövelők és állományjavítók elterjedésével. Azóta már kiderült a mesterséges édesítőszerek nem csökkentik, hanem növelik az emberek étvágyát. A térfogatnövelők nem ürülnek ki a szervezetből, csak halmozódnak, s ott is végzik a dolgukat, bent tartják és megkötik a vizet.

saccharinConstantine Fahlberg 1879-ben kőszénkátránnyal dolgozott, a kezére került anyagot véletlenül megkóstolta és elcsodálkozott, mert rettentően édes ízt érzett, még meg is ijedt, hogy majd valami baja lesz tőle, de megúszta. Feljegyezte az anyag kémiai összetételét és a tapasztaltakat. Évtizedekkel később ez az anyag lett a cukorbetegek édesítőszere, szacharin néven. Azóta hihetetlen karriert futott be, hiszen nem csak a cukorbetegek, hanem az egészségesebb testképre vágyók is használatba vették, hogy karcsúságukat visszanyerjék vagy megtartsák. Gazdaságos előállítása révén szinte mindenbe belekerülhet, készül vele olcsó diabetikus üdítő, fagylalt, csokoládé, kész-félkész étel, savanyúság, még rágógumi is. Azt hihetnénk a mesterséges édesítőszerek, alkalmazása a répacukor helyett, egyszerű megoldást jelent a súlycsökkenésre. Ez azonban nagy tévedés, több évtizedes vizsgálatok támasztják alá, hogy használatuk súlynövekedést okoz. De miért is? Mi ezeknek a vegyületeknek a szervezetben a mechanizmusa? Vizsgálatok során megállapították a diétás, light – aspartam alapú diabetikus édesítő szerekkel készült – ételeket a résztvevők nagyobb mennyiségben fogyasztották, átlagosan 25%-kal, mint a természetes édesítőszerrel készülteket. A kutatók igencsak meglepődtek az eredmények láttán. Górcső alá vették a mesterséges édesítőszereket, melyekről kiderült, hogy az agyban csak késve állítják le a gyomortelítődésnél az éhségérzet folyamatát, ezért jön létre a túlfogyasztás, melynek egyenes ági következménye az elhízás.  Ha ezek az élelmiszerek még térfogatnövelőt, állományjavítót is tartalmaznak, hogy a termék tetszetősebb, jobban eladható legyen, a baj még nagyobb. Ellenben azon vizsgálati kontroll csoport, akik természetes alapú élelmiszereket fogyasztottak természetes alapú édesítszerekkel, (Stevia, Xilit) kevesebbet ettek, szebb lett a bőrképük, javult az anyagcseréjük és a keringési rendszerük, javult az általános közérzetük, tehát a vizsgálat befejeztével egyértelműen pozitívan értékelték ezt az étkezési metodikát.  Ma már, mindenkinek nagyon oda kell figyelnie, hogy mi kerül a tányérjára, mert az agyonreklámozott élelmiszernek titulált, látványos vegyianyag  kompozíciók, bizony nagyon veszélyesek lehetnek. A világ jobban informált részében, a tudatos vásárlók, azt vallják: ”inkább válogatott, jó minőségű élelmiszerre költenek, mint drága bőrkép javító kezelésre, gyógyszerre, vagy gyógykezelésekre”.
„Amit eszel, azzá leszel”- tartja a régi Hippokratészi mondás, mely aktuálisabb, mint valaha.
Forrás: cegledipanorama.hu