A fokhagyma felére csökkentheti a tüdőrákkockázatot

(MTI) – Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfelez?dik a tüd?rák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaev? dohányosoknál is jelent?sen csökken a tüd?rák veszélye. Az err?l szóló kínai tanulmány online jelent meg a Cancer Prevention Research folyóiratban.

fokhagymaA csiangszui betegségellen?rzési és -megel?zési tartományi központ tudósai 1424 tüd?rákos és 4500 egészséges feln?ttet vontak be a hosszú távú kutatásba. A résztvev?k mindegyikét részletesen kikérdezték táplálkozásáról, életmódjáról, szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát és dohányzik-e – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.
 Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüd?ráknak akkor is, ha dohányosok voltak vagy ki voltak téve a felhevített f?z?olaj füstjének, ami szintén komolyan növeli a rákkockázatot. 
A rendszeresen fokhagymát ev?knél 44 százalékkal kisebb volt a tüd?rák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak.
Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a h?kezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása.
   Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetev? szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként m?ködik.
    Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethet?.
A tanulmányt jegyz? kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüd?rák kialakulásának megel?zésére.