Hatékony méregtelenítés brokkoli csíra segítségével

A légszennyezés mindenhol a világon súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente hétmillió halálesetet okoz. Tavaly a Nemzetközi Rákkutató Intézet (Agency for Research on Cancer) pedig a szálló port és a légszennyezést is besorolta a potenciálisan rákkeltő anyagok közé.

Ahhoz, hogy a problémát átfogóan kezelni lehessen egyik oldalon  műszaki megoldásokkal kell csökkenteni  a regionális szennyezőanyag kibocsátást. Viszont a tudományos stratégiákat alapvetően meg is  lehet fordítani: az embereket kell megvédeni a már fennálló expozíció hatásaitól. Valamilyen olcsó, élelmiszer alapú méregtelenítő /megelőző stratégiára lenne szükség.

A tanulmányt  amerikai és kínai kutatók végezték a a National Institutes of Health támogatásával a gyorsan fejlődő Kína Jiangsu tartományában, mintegy 50 mérföldre északra Shanghaitól. A tanulmány témája a brokkoli csíra ital méregtelenítő hatása, és a  Cancer Prevention Research  online folyóirat június 9. -i számában jelent meg.

A brokkoli ugyanúgy mint a többi keresztes vírágú növény sulforaphant tartalmaz amely mint már állatkísérletekben kimutatták csökkenteni tudja a krónikus degeneratív betegségek kockázatát és   rákmegelőző hatással bír.

A brokkoli csírák  glucoraphanint tartalmaznak amelyből szulforafan keletkezik amikor a csírákat összerágjuk vagy az italt lenyeljük. Ez utóbbi pedig növeli az enzimek működését amelyek megtisztítják a szervezetet az ártalmas anyagoktól.

A 291 részt vevő 12 héten át  vagy ananász és lime levet kapott  vízbe keverve, vagy ezt kiegészítették a brokkoli csíra fagyasztva szárított porával amely tartalmazta a  glucoraphanint és a szulforafánt egyaránt.

A kiválasztódott szennyező anyag szintjét a vizeletben mérték. Az egyik legveszélyesebb kémiai szennyező anyag a benzol kiválasztása a brokkoli csíra ital hatására már az első napon 61%-kal nőtt, és a volumen fennmaradt a 12 hetes vizsgálat egész ideje alatt, míg a másik mért szennyező anyag az akrolein  kiválasztása 23%-kal nőtt.

A másodlagos elemzések során kiderült, hogy a szulforafán az erőteljes direkt méregtelenítő tulajdonságán kívül aktivál egy jelző molekulát amely emeli a sejtek képességét hogy alkalmazkodjanak és túléljenek  környezeti mérgező hatások közepette. Ez a stratégia hatékony a vízben és az élelmiszerekben levő bizonyos szennyező anyagok ellen is.

Ez a tanulmány arra utal, hogy magánszemélyek is biztonságos és egyszerű módon tudnak védekezni a légszennyező anyagok hosszabb távú egészségkárosító hatásai ellen míg a kormányzati vezetők és politikai döntéshozók hatékonyabb szabályozást és végrehajtást dolgoznak ki a levegő minőségének javítására-mondta Thomas Kensler, PhD, egyetemi tanár, ( Johns Hopkins Bloomberg School ) a tanulmány egyik társ-szerzője. 

Forrás