Mozgás akár vízben is: vízitorna

A víz jótékony hatása a mindennapi mozgáshoz is felhasználható. A benne végzett torna kíméli az ízületeket, segít a túlsúly ellen, ellazít.

A közhiedelmekkel ellentétben a vízitorna nemcsak az időskorúak és a várandósok, hanem mindenki számára hasznos lehet. Fél óra alatt egy 70 kilós ember körülbelül 140 kalóriát éget el vele, vagyis rendszeresen végezve segít az elhízás, illetve a túlsúly ellen is.

Az uszodában végzett mozgás számos olyan tulajdonsággal bír, ami a szárazföldi során nem hasznosítható. A víz összetétele miatt a gravitáció csak töredékesen működik, így testsúlyunk 90 százalékát nem érezzük, ami ugyanilyen arányban hat a testrészeinkre is. Az izmok, inak, szalagok, ízületek terhelése csökken, így azok a mozdulatok, amelyek más esetben nehézséget jelentenek, itt könnyebben mennek. Emiatt a nyújtógyakorlatok is egyszerűbben végezhetőek, és ezek a rugalmasságot tovább növelik. Nem véletlenül javasolják ezt a tornát ízületi gyulladásra, illetve fájdalmas sérülésekből való felépülésre.
A víznyomás miatt jobban igénybe kell venni az izmokat, így az aerobic képes növelni az állóképességet, tüdőkapacitást, valamint jót tesz a szív és vérkeringési rendszernek is. Az ilyen jellegű mozgás segít levezetni a stresszt, a meleg vízben végzett gimnasztika pedig nyugtató, masszírozó és lazító hatású is. A vízitorna képes csökkenteni vagy akár meg is szüntetni az egyes testi fájdalmakat. Akik még keményebb, pörgősebb gyakorlatokat szeretnének, választhatják a mélyvízi verziót is, amelyhez intenzívebb lábmunka szükséges. Ehhez különböző lebegtető eszközöket is használhatunk. Mivel ez a jellegű mozgás kevésbé erősíti a csontokat, érdemes a tornát valamilyen szárazföldi mozgással kombinálni.

egeszseg.hu