Gyömbérolaj

Az illó olajat a gyömbérfélék családjába (Zingiberaceae) tartozó gyömbér (Zingiber officinális)szárított ,és felaprított gyöktörzséből vízgőzdesztillációval állítják elő.Az illó olaj sárga ,és jól felismerhető   benne a növény fűszeres csípős illata.

Fő alkotórészei:a szeszkviterpének alfa ,-és béta zingiberén (30-40%),kurkumén (18%),bizabolén (10-15%),valamint kisebb mennyiségben kámfén és cimén , illetve a csípősséget adó anyagok gingerol és sogaol.

Hatásai:– A gyömbérolaj általános immunerősítő. Melegít, ha az ember náthás, ugyanakkor enyhíti a lázat, segíti a szervezetet, hogy a kellő hőmérsékletű legyen, csökkenti az izzadást is.-Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így könnyebb lesz az emésztés, növeli az étvágyat. Az utazás okozta émelygést is csökkenti. Csökkenti a hányingert, a háborgó gyomrot megnyugtatja. Csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó.Tompítja a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat.Kitűnő görcsoldó, legyen szó bél, vagy menstruációs görcsről.A gyömbér ezen kívül igen hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszereknél.Hatékonyan használható orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, köhögés ellen is. Mandulagyulladásnál is kitűnő gyógyszer. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket. Támogatja a fáradt szervezetet, segít idegkimerültség esetén.Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását.

Használati módjai: aromalámpában használva fertőtlenít ,izom ,és izületi fájdalmak esetében masszázsolajokban és fürdőolajok alkotórészeként ,toroköblítésre torokgyulladás esetén.

A gyömbér illóolaj nem toxikus, a bőrt nagyon enyhén irritálhatja, bőrérzékenyítő és fototoxikus hatása nincs.