Gyógyszeres körömlakk új technológiával

A felnőttek leggyakoribb körömbetegsége az onychomycosis, a köröm gombás fertőzése. A lábon gyakoribb ,de a kézen is előforduló fertőzés elterjedésének civilizációs okai vannak:a zárt ,nem szellőző cipők viselése ,a műszálas zoknik ,és harisnyák, a lúgos tisztálkodó szerek -tusfürdők szappanok  habfürdők-használata .

A fertőzés eredményeképpen a körömlemez megvastagodik ,elszíneződik ,töredezik,lemezesen szétválik.és nagyon fontos tudnivaló ,hogy fertőző.

A körömgomba kezelésére a kilencvenes évek közepéig csak szisztémás( szájon át szedett ,az egész szervezetben eloszló)készítmények voltak ismertek.Később egy kivételes gyógyszerforma ,a kozmetikából ismert körömlakk terjedt el ,természetesen hatóanyag tartalommal.Ezen az úton továbbhaladva fejlesztették ki az ONY-TEC technológiát amely lehetővé teszi a hatóanyag eredményesebb körömbe juttatását amellett hogy kímélő ,nem tartalmaz szerves oldószert ,és nem igényli a köröm állandó reszelését.A technológia alapja a hidroxi-propil -kitozán,amely a rákpáncélból kinyert kitin  fészíntetikus származéka.Ez a vízoldékony ,az humán szövetekkel kompatibilis polimer erősen kötődik a körömlemez keratinjához ,így gyors ,és intenzív hatóanyagleadást biztosít.

A vizes alapú körömlakk gyorsan szárad ,nem képez fényes felületet ,így férfiak is használhatják.A köröm nem igényel előkészítést ,reszelést ,csupán a megmosott száraz körömre mint egy körömlakkot kell felkenni napi rendszerességgel.A köröm felületére való felvitel után a körömlakk láthatatlan ,a levegő ,és a nedesség számára átjárhastó rugalmas réteget képez. A környező bőr 5mm-es sávját is be kel kenni ,illetve a körmök szabad széle alá is alkalmazható .és a körmöket ezután legalább 6 óráig nem szabad lemosni ,ezért alkalmazása este lefekvés előtt célszerű.

Akörömlakk hatóanyaga a piridon származék ciklopirox  kísérletekben fungicid , fungisztatikus ,és sporocid hatással rendelkezik.A ciklopirox a dermatophytonok,az élesztőgombák ,a penészgombák és más gombák széles spektrumára hat.

A gyógyszerforma előnye ,hogy a hatóanyag azonnal felszabadul ,behatol a körömbe ,és hosszú távú alkalmazás során is igen parányi  mennyiségben szívódik fel ,ezért nincs az egész szervezetet érintő hatás a,vagy mellékhatása.A gyógyulás időtartama kéz körmök esetén kb 6 hónap ,lábkörmök estén kb. 9-12 hónap.

A hatóanyag nagy előnye ,hogy használata során eddig nem figyeltek meg rezisztenciát.Az alkalmazás helyén enyhe mellékhatásokat észleltek amelyek  spontán megszűntek.

Forrás: GyT 2011/5