Néhány szó az kénről!

kenAz egészség és annak meg?rzése érdekében nap mint nap számtalan vitamint, étrend kiegészít?t fogyasztunk.Többnyire ismertek a makro, és mikroelemek hatásai,amelyek közül azonban aránylag kevés szó esik a kénr?l pedig  minden fehérjénkben el?fordul, esszenciális aminosavak felépítésében vesz részt, és számos  kedvez? hatással bír az emberi szervezetre.

A kén el?fordulása a természetben

A kén elemi állapotban vulkanikus területeken fordul el? ahol a vulkanikus eredet? kénhidrogén(H2S) egy része alakul át elemi kénné.Vegyületei közül els?sorban a szulfidokat és szulfátokat lehet megemlíteni Legismertebbek közülük a pirit(Fe2S), kalkopirit(CuFeS2), galenit(PbS), gipsz(CaSO4) A leveg?ben SO2(kéndioxid)  formájában is el?fordul amely természetes módon erd?tüzeknél, vulkáni m?ködéskor, illetve szerves anyagok bomlásakor kerül a légtérbe. Ennek a komponensnek a koncentrációja azonban az emberi tevékenységnek köszönhet?en-k?szén, k?olaj égetése-növekszik a leveg?ben. A SO2 a leveg?ben lev? csapadékvízzel el?bb kénessavat, majd kénsavat képez, amely a természet szempontjából káros savas es?k kialakulásához vezet.

A Földön a kémiai elemek mennyisége megközelít?leg állandó, a világ?r felé egy zárt rendszert alkot, viszont kémiai el?fordulásuk megoszlásuk az él? és élettelen természet között állandó körforgásban van. Ezeket a ciklusokat bio-geokémiai ciklusoknak (körfolyamatoknak) hívjuk. Általános jellemz?jük hogy az anyag kémiai vagy fizikokémiai  változásokon megy keresztül, amelyek során energia szabadul fel,vagy köt?dik meg .Ezek a ciklusok az ember megjelenése el?tt kialakult természetes körforgások, amelyeket azonban az ember tevékenységével ma már jelent?sen befolyásol. Ilyen nagy ciklusok a karbon-ciklus(szén-ciklus) az oxigén-ciklus ,nitrogén-ciklus , víz(hidrogén)-ciklus, a foszfor és a különböz? makro és mikroelemek ciklusai.

A kén körforgása a környezet biotikus (él?) és abiotikus (élettelen) részében.

Az abiotikus környezetben a kén nagy többsége k?zetekben található, bár kis mennyiségben megtalálható a légkörben kén-dioxidként (SO2) is, amelyet a vulkáni tevékenység termékeként kerül a légkörbe illetve a  fosszilis tüzel?anyagok égetése termel. A k?zetek mállása és oxidációja során keletkez? szulfátokat (SO42-) a növények felveszik, és beépítik a kéntartalmú fehérjéikbe. A kénnek ez a formája a tápláléklánccal az állatokba kerül. Az elpusztult szerves anyagot és a fekáliát az anaerob szulfátredukáló baktériumok bontják, és a ként hidrogén-szulfidként (H2S-ként) visszajuttatják az abiotikus környezetbe. A hidrogén-szulfid visszaalakítható szulfáttá vagy elemi kénné a fotoszintetizáló és kén-oxidáló baktériumok különböz? csoportjainak hatására. Az elemi kén beépül a k?zetekbe.

A fenti kitér?k után ismerjük meg milyen jelent?séggel bír a kén a szervezet számára.

A kén  esszenciális  aminosavak alkotórésze ennek eredményeként a kén mindenhol jelen van ahol a fehérjékben komplett az aminosav összetétel. Más szóval az egész testben megtalálható. Fontos összetev?je  kollagénnek amely például az izmokban, ízületekben, porcokban, inakban, szalagokban fordul el?. Összetart, er?t és rugalmasságot kölcsönöz a keratinnak, amely a szaruképleteket (b?r haj köröm)felépít? fehérje, és az elasztinnak amely a rostok inak és szalagok proteinjének fontos alkotórésze. Részt vesz a sejtfalak rugalmasságának  és átereszt? képességének helyreállításában evvel növeli a toxinok ki-, és a tápanyagok beáramlását a sejtekbe. Ennek következtében az ízületekben és az izmokban felgyüleml? salakanyagok mennyiségét csökkentve enyhíti a gyulladásos folyamatokat.A kollagén és a keratin megfelel? mennyisége esetén a haj er?s csillogó, a b?r megjelenése élénk ragyogó és rugalmas , a körmök er?sek és egészségese lesznek.Ezeken kív?l még néhány kénfügg? vegyület a szervezetünkben az inzulin, a glükozamin és végül a glutation, amely egy létfontosságú antioxidáns és szabad gyök semlegesít?.A kén évszázados történetében éppúgy szerepel az a felismerés hogy  a kén-tartalmú fürd?k javítják az arthritiszes panaszokat, és az is ,hogy a „szépség ásványának” nevezik A természetes hatású kénfürd?t széles körben alkalmazzák, ugyanúgy a gyulladásos-reumás elváltozásokban, mint a mozgásrendszer m?ködési és degeneratív megbetegedéseiben is. Tanulmányok szerint a sorozatos, gyakori természetes vízösszetétel? kénfürd?k alkalmazásakor a gyulladásos és degenerativ  ízületi megbetegedéseknél kimutatható a kedvez?, gyógyító hatás. (Brückle 1995, Schick és munkatársai 1995).

A testünkben lev? kén kb. fele koncentrálódik az izomban a b?rben és a csontokban.A súlyos kénhiány néhány jellegzetes tünete:lassú sebgyógyulás, hegesedés, töredez? haj és körmök, gasztro-intesztinális problémák, allergiák, izületi gyulladás, pattanások,  alacsony fájdalomküszöb, memóriazavarok

Alapvet?en a helyesen táplálkozó embernek nem lehetne kénhiánya. A kén szerves formában mint MSM (metil-szulfonil-metán) fordul el? a növényekben illetve az állati eredet? élelmiszerekben mint a fehérjék alkotórésze. A friss zöldségek, f?leg a brokkoli, káposzta,  hagyma,  fokhagyma (a jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségek )gazdagok MSM-ben.MSM forrás még a búzaf?, a tengeri moszatok,  algák, tojás, tej.Az élelmiszerek tartósítása ,feldolgozása ,sütése -f?zése azonban nagymértékben csökkenti azok szerves kéntartalmát.

És végül néhány jellegzetes tünet ,amelyek esetén érdemes kipróbálni a szerves kénnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatását:kopásos és meger?ltetéses jelleg? ízületi fájdalmak, sportsérülések, izomláz, töredez? haj,  körmök ,gyomorsavtúltengés, a nyálkahártyák gyulladása, aknés gyulladt b?r, ekcéma, napégés, nehezen  hegesedéssel gyógyuló sebek, vagy ha csak jobban terhelhet? ízületeket szeretnénk, illetve puhább, élettel teli b?rt hajat ,és szép egészséges körmöket.