Gyógynövénykert az ablakban

A petrezselyem

10 szál petrezselyem a napi K-vitamin szükségletünknek 205 százalékát, C-vitamin szükségletünknek 22 százalékát, A-vitamin szükségletünknek 17 százalékát tartalmazza. A benne található myricetin nevű flavonol nyáron hatékonyan védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, állatkísérletekben csökkentette a vércukorszintet, csökkentette az inzulinrezisztenciát, gyulladásellenes és hiperlipidémia ellenes hatását figyeltek meg. Különleges hatóanyaga az apigenin amelynek tumorcsökkentő hatása bizonyított.

A kakukkfű

Ha a  növény  különböző fejlődési  szakaszaiban vizsgáltjuk  az illó olaj  kémiai összetételét és biológiai aktivitását Gram pozitív és Gram negatív baktériumok ellen akkor a kakukkfű illó olaj minden időszakban  jelentős bakteriosztatikus hatást mutat. A leghatékonyabb persze a teljes virágzás időpontjában gyűjtött növényben levő illó olaj, ezt sajnos egy téli-tavaszi ablakban nem tudjuk előállítani de elégedjünk meg azzal ami van.

A coriander

A koriandernek inkább a termését ismerjük/használjuk midenféle emésztési problémák megelőzésére vagy kezelésére. Szerintem mikor a csalamádé készítésekor bőkezűen alkalmazzuk-csak mert finom- nem is tudatosul bennünk hogy gyógynövénnyel van dolgunk. Mivel az ablakban valószínűleg csak a friss levelek termesztéséig tudunk eljutni a következő intelmet  Tafelspicctől vettem :

A koriander zöld levele az egyik legmegosztóbb fűszer, itt nincs átmenet, vagy mérhetetlen imádat, vagy mélységes undor övezi . Szappan, cipőtalp, égett petrezselyem, poloskaszag, fújolás övezi, pedig rendkívül sokoldalú fűszer. Külső jegyei alapján könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, ízében viszont teljesen különbözik tőle. A maghoz csak citrusosságában hasonlít, annak rendkívül friss kiadása, húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, salátákba, mentához, lime-hoz és még annyi mindenhez passzol, a csípős-fűszeres ételeket kiválóan kiegészíti.

Az oregano

Miért kell nekünk az ablakba oregánó? A kérdésre például a pizza adhatná meg a választ. Hogy miért a pizza? Mert jó esetben a pizzára teszünk egy kis oregánót, ha pedig eddig nem tettünk télvíz idején bánjunk vele bőkezűen, pláne ha friss saját termésből csipegethetünk. Az oreganóban található vegyület a karvakról rendkívül hatékony a  hányást-hasmenést   okozó norovírusok ellen. Ez a kémiai anyag megtámadja a vírusok külső, szinte páncélként működő  fehérje kabátját és így egyenes az út a pusztuláshoz. A dolog természetesen nem ilyen egyszerű, a művelethez elég tömény koncentráció kellene, de ez ne akadályozzon meg bennünket abban hogy biztos ami biztos alapon termesszük és fogyasszuk az oregánót.

A lestyán és a bazsalikom

Nos a lestyánt mellett a legkönnyebb érvelnem mivel a népiesebb neve levescsík vagy maggifű. Ebből következik hogy a konyhában széles körben lehet használni ételízesítésre. A bazsalikom pedig már a nevében is a király szót idézi ( a görög basileus=király), és királyi tulajdonságait  alátámasztja a sok hatékony vegyület amelyeket levelében fel lehet fedezni. Illó olajok, flavonoidok és antocianinok, jó adag ásványi anyag kálium, mangán, réz,  magnézium, és meglepően nagy adag A-vitamin. Gyulladások, arthritisz és bélbetegségek esetén  friss bazsalikom a saláták tetejére. Könnyen kivitelezhető tanács.

Talán a fentiek miatt módosítottam egy másik oldal megvilágításával Kapanyél eredeti  cikkének címét  Téli fűszerkert az ablakban,  amelyben a termesztéshez kaphatnak hasznos tanácsokat.