Gyógynövénykert az ablakban

A petrezselyem

10 szál petrezselyem a napi K-vitamin szükségletünknek 205 százalékát, C-vitamin szükségletünknek 22 százalékát, A-vitamin szükségletünknek 17 százalékát tartalmazza. A benne található myricetin nev? flavonol nyáron hatékonyan védi a b?rt a napsugárzás káros hatásaitól, állatkísérletekben csökkentette a vércukorszintet, csökkentette az inzulinrezisztenciát, gyulladásellenes és hiperlipidémia ellenes hatását figyeltek meg. Különleges hatóanyaga az apigenin amelynek tumorcsökkent? hatása bizonyított.

A kakukkf?

Ha a  növény  különböz? fejl?dési  szakaszaiban vizsgáltjuk  az illó olaj  kémiai összetételét és biológiai aktivitását Gram pozitív és Gram negatív baktériumok ellen akkor a kakukkf? illó olaj minden id?szakban  jelent?s bakteriosztatikus hatást mutat. A leghatékonyabb persze a teljes virágzás id?pontjában gy?jtött növényben lev? illó olaj, ezt sajnos egy téli-tavaszi ablakban nem tudjuk el?állítani de elégedjünk meg azzal ami van.

A coriander

A koriandernek inkább a termését ismerjük/használjuk midenféle emésztési problémák megel?zésére vagy kezelésére. Szerintem mikor a csalamádé készítésekor b?kez?en alkalmazzuk-csak mert finom- nem is tudatosul bennünk hogy gyógynövénnyel van dolgunk. Mivel az ablakban valószín?leg csak a friss levelek termesztéséig tudunk eljutni a következ? intelmet  Tafelspicct?l vettem :

A koriander zöld levele az egyik legmegosztóbb f?szer, itt nincs átmenet, vagy mérhetetlen imádat, vagy mélységes undor övezi . Szappan, cip?talp, égett petrezselyem, poloskaszag, fújolás övezi, pedig rendkívül sokoldalú f?szer. Küls? jegyei alapján könnyen összetéveszthet? a petrezselyemmel, ízében viszont teljesen különbözik t?le. A maghoz csak citrusosságában hasonlít, annak rendkívül friss kiadása, húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, salátákba, mentához, lime-hoz és még annyi mindenhez passzol, a csíp?s-f?szeres ételeket kiválóan kiegészíti.

Az oregano

Miért kell nekünk az ablakba oregánó? A kérdésre például a pizza adhatná meg a választ. Hogy miért a pizza? Mert jó esetben a pizzára teszünk egy kis oregánót, ha pedig eddig nem tettünk télvíz idején bánjunk vele b?kez?en, pláne ha friss saját termésb?l csipegethetünk. Az oreganóban található vegyület a karvakról rendkívül hatékony a  hányást-hasmenést   okozó norovírusok ellen. Ez a kémiai anyag megtámadja a vírusok küls?, szinte páncélként m?köd?  fehérje kabátját és így egyenes az út a pusztuláshoz. A dolog természetesen nem ilyen egyszer?, a m?velethez elég tömény koncentráció kellene, de ez ne akadályozzon meg bennünket abban hogy biztos ami biztos alapon termesszük és fogyasszuk az oregánót.

A lestyán és a bazsalikom

Nos a lestyánt mellett a legkönnyebb érvelnem mivel a népiesebb neve levescsík vagy maggif?. Ebb?l következik hogy a konyhában széles körben lehet használni ételízesítésre. A bazsalikom pedig már a nevében is a király szót idézi ( a görög basileus=király), és királyi tulajdonságait  alátámasztja a sok hatékony vegyület amelyeket levelében fel lehet fedezni. Illó olajok, flavonoidok és antocianinok, jó adag ásványi anyag kálium, mangán, réz,  magnézium, és meglep?en nagy adag A-vitamin. Gyulladások, arthritisz és bélbetegségek esetén  friss bazsalikom a saláták tetejére. Könnyen kivitelezhet? tanács.

Talán a fentiek miatt módosítottam egy másik oldal megvilágításával Kapanyél eredeti  cikkének címét  Téli f?szerkert az ablakban,  amelyben a termesztéshez kaphatnak hasznos tanácsokat.