Furcsa tudomány: kékszeműek

A kutatók szerint minden “kékszeműnek” aki ma él a bolygón egyetlen közös őse volt. Úgy 6-10 000 éve történt az apró  genetikai mutáció amely létre hozta  ezt a szemszínt. Az ezzel összefüggő  megállapítás pedig eléggé bizarr mely szerint mi kékszeműek mindannyian rokonok vagyunk!

Eredetileg mindannyian barna szeműek voltunk -mondta Prof. Hans Eiberg ( Department of Cellular and Molecular Medicine, University of Copenhagen). De egy genetikai mutáció eredményeképpen a “barna szem” gén  részlegesen kikapcsolt állapotba került.  A OCA2 gén kódolja az úgynevezett P proteint, amely részt vesz a melanin termelésének irányításában. Ez a pigment adja a haj, a szem és a bőr színét. A kapcsoló azonban amely a az  OCA2 gén mellett található  nem kapcsolja ki  a gént teljes egészében csupán korlátozza annak működését. A korlátozott működés hatására csökken a melanin termelés az íriszben, a barna szín felhígul  és így lesz belőle kék. A kapcsoló hatása az OCA 2 génre nagyon specifikus hiszen ha a OCA 2 gén teljesen elpusztulna,  vagy ki lenne  kapcsolva, az ember  hajában, szemében és  bőrében nem termelődne melanin  – ez az  állapot az albinizmus. (A szem színének változása barnáról  zöldre szintén az íriszben található melanin mennyiségével függ össze.)

A kékszeműeknél a melanin  mennyiségi  eltérése csak kicsi a barnához képest, ebből arra lehet következtetni hogy az összes kék szemű egyed mind ugyanattól az őstől származik-mondja professzor Eiberg. Mindannyian ugyanazt a kapcsolót örökölték a DNS -nek pontosan ugyanazon a helyén. A barna szeműek ezzel  szemben jelentős egyedi eltérést mutatnak   DNS-ükben azokon a helyeken amelyek a melanin termelést szabályozzák.

Professor Eiberg és csapata több különböző országban élő -Jordania, Dánia, Törökország- kék szemű emberek mitokondriális DNS-ét vizsgálta meg  és hasonlította össze egy évtizedet átfogó vizsgálatában. A vizsgálat 1996-ban kezdődött amikor megfogalmazódott a feltételezés a  OCA2 génnek az szem színének változásában betöltött szerepéről.

A mutáció amely a szem színét barnáról kékre változtatja semmilyen pozitív vagy negatív hatással nem bír az emberi evolúcióra. Azoknak az emberi mutációknak az egyike amelyek sem nem csökkentik, sem nem növelik az emberi túlélés esélyeit. Ilyenek még például a szeplők, a kopaszság vagy a szépségpötty. Ez az egész csupán azt mutatja – professzor Eiberg szerint-hogy a természet folyamatosan kis lépésekben változtatja az emberi genomot-mint az emberi kromoszómák genetikai koktélját-és így  próbálgatja a változtatásokat.

Forrás:sciencedaily.com

Mindent összevetve tehát a kék szemnek semmi értelme, csak egyszerűen van  🙂