Gyógynövények szemünk védelmében

A szem a lélek tükre, tartja a régi mondás, de a szemünk nem csak a lelkünket mutatja meg a hozzáértő embernek, hanem általános egészségi állapotunkat is. A szemfenék vizsgálata elég pontos képet tud festeni az érrendszer állapotáról, a vérnyomásról, a cukor-, a vese- vagy a szívbetegség, illetve az idegrendszeri elváltozások természetéről, ezeknek a betegségeknek a kiegészítő kezelésében nagy segítséget tudnak nyújtani hazai gyógynövényeink. Azért vannak enyhébb szembetegségek is, melyekben akár önmagukban a gyógynövények is hozhatnak enyhülést. Ilyenek a kötőhártya gyulladások, az árpa, a szemgyengeség és esetenként a látáscsökkenés is.

Az árpa gyógynövényes borogatása, párakötése

A szempillák tövénél lévő apró olajos váladékot termelő mirigyek bakteriális fertőzése, melyet, leggyakrabban Staphylococcus baktériumok okoznak. Az árpa rendszerint egy hétig növekszik, eleinte egészében piros, gyulladt, fájdalmas és rugalmas tapintású, ahogy a folyamat előrehalad, a gyulladt terület “beolvad” környezetébe és az árpa kissé megpuhul, rajta sárgás gennycsap jelenik meg a mirigy kivezető csövének megfelelően, akárcsak az arcon jelentkező pattanásoknál. Ez az állapot már azt jelzi, hogy a tályog hamarosan spontán kifakad, vagy szakember által művileg kitisztítható, ezen folyamatot gyorsíthatjuk a megfelelően kiválasztott gyógynövényekkel.

Árpa esetén elsősorban külsőleg borogatásként, vagy párakötésként az alábbi gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású gyógynövényeket érdemes használnunk.

Talán a legismertebb “szemrevaló” gyógynövény a szemvidítófű (Euphrasia officinalis), amely szinte az összes otthon is kezelhető szembántalom esetén alkalmazható, borogatásként és párakötésként egyaránt.

A diófalevelet (Juglans regia) a népgyógyászat használja borogatónak szemgyulladás, zöld- és szürkehályog ellen is. Levelének vizes kivonata baktérium- és gombaölő hatású. Szemcseppek és szemvizek alkotórészeként a gombapenész okozta szemgyulladások ellen alkalmas szer.

Az orvosi székfű (Matricaria chamomilla) erősíti a szemet, enyhíti a szem fáradtságát, külsőleg szemöblítő és borogató, akár idegfájdalmak esetén is. Árpa, gyulladt szem, kötőhártya gyulladás esetén öblögetőként, lemosóként alkalmazható felváltva az orvosi zsályával (Salvia officinalis). Fertőtlenítő és gyulladás gátló hatása minden nyálkahártya-gyulladás esetén használható. Az arra érzékenyeknél a kamilla allergiás tüneteket válthat ki.

A kakukkfű (Thymus vulgaris) timol és karvakrol tartalmának köszönhetően erősen antiszeptikus hatású, különösen párakötésben fejti ki jó hatását, jelentősen meggyorsítja az árpa és a kötőhártya gyulladás lefolyását.

Párakötés: A párakötés segíti az árpa érését és a kifakadást. Kenjük be a szemhéjat semleges szemkenőccsel, majd a lehunyt szemre helyezzünk egy gézlapot, arra egy meleg vízbe mártott, kicsavart vattalabda, arra egy nejlonzacskóból kivágott foltot, majd rá ismét egy gézlapot. A kötést ragtapasszal rögzítsük a homlokra és az arcra! Érdemes a kötést este, lefekvés előtt feltenni, és éjszakára fent hagyni.

A mezei zsurló (Equisetum arvense) tisztítja és ragyogóvá teszi a szemet. Borogatásként a gyulladt szemre téve gyulladásgátló hatású, de teáját fogyasztva is csökkenti a szemben érezhető nyomást, ezért használható glaukóma esetén is. A szem hajszálereinek meszesedése esetén is jó mind borogatás, mind tea formájában.

Vitaminos védelem

A szemnek fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes önállóan előállítani, ezért ezeket rendszeresen megfelelő táplálkozással vagy étrend kiegészítő fogyasztásával biztosítani kell. Kiemelten fontos az A-, C-, E-vitamin is.

Legfontosabb A-vitamin forrásunk az Európában őshonos sárgarépa ősét az I. században már a rómaiak is fogyasztották. Évszázadok óta ajánlják a sárgarépát szem- és bőrbántalmaknál, máj- és epebetegségeknél, valamint általános erősítőként.

A szem hajszálereinek karbantartására, javítására, az időskori, és a cukorbetegség okozta látásromlás kezelésének kiegészítésére nagyon jó hatással van a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus). A gyümölcsben lévő antocián-származékok serkentik a kollagén szintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában. A fekete áfonya antioxidáns hatása révén segíthet a szürke hályogban szenvedő beteg gyógyulásában.