A táplálékfelvétel korlátozásával a bélcsatorna meg tudja hosszabbítani az életet

Előre kell bocsátanunk, hogy a táplálékfelvétel korlátozásának esetében olyan korlátozásról van szó, amely nem okoz tápanyag-hiányt a szervezetben.

A Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute kutatói felfedezték, hogy „a táplálékfelvételben korlátozott fonalféregnél megnő az autofágia (önemésztés) aránya, ami többszörösen javítja az állat ‘fittségét’: vigyáz a bélcsatorna épségére és fenntartja az állat mozgásképességét.”

Az autofágia vagy önemésztés, illetve sejt-reciklálás jól ismert módja az élettartam meghosszabbításának. Az autofágia magába foglalja a szükségtelen, sérült, széttöredezett sejtrészek lebontását molekulákra, amelyekből új sejtek épülhetnek – ami akkor válik különösen fontossá, ha nincs táplálék, amiből építkezhetne.

Malene Hansen professzor és munkatársai azt akarták megérteni, hogyan befolyásolja a táplálék korlátozása a bélben az autofágiát – mert a bélcsatorna fontosságát a hosszú életűségben már ismerték a tudósok.

„Az a fonalféregfajta, amit használtunk, genetikailag hajlamos a kisétkűségre, tovább is élnek, mint a normál fonalférgek, így ideális modellnek mutatkoztak. Az autofágia blokkolása a bélcsatornában jelentősen megrövidítette az élettartamát, bemutatva, hogy az autofágia ebben a szervben kulcsfontosságú.”

„Ez az eredmény vezetett el bennünket oda, hogy megvizsgáljuk, miként hat az autofágia gátlása a bél funkciójára. A normál fonalféreg bélcsatornája öregebb korára áteresztővé válik, míg a kisétkű fonalféregé ép marad. Hogyha kiiktatjuk az autofágiát, elmarad ez a haszon, vagyis a nem-áteresztő bélfal – ami a hosszú élettartam fontos kritériuma.”

„Hogyan függ össze a bél falának épsége a hosszúéletűséggel, még nem pontosan tudjuk. Lehetséges, hogy a bélfal védő funkciójának csökkenése az oka, ami normálisan együtt jár az öregséggel, és lehetővé teszi, hogy mérgező vagy káros anyagok, kórokozók jussanak a szervezetbe.”

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy azok a férgek, amelyeknél kikapcsolták az autofágiát a bélcsatornában, kevesebbet mozogtak.

„A fizikai aktivitás csökkenése azt mutatja, hogy az egyik szerv autofágiája nagy hatással lehet más szervekre, ez esetben az izom- vagy motorneuronokra. De a mozgás és az autofágia közti kapcsolat megtalálásához még további kutatásra van szükség. Talán az lehet az összefüggés, hogy ha gátoljuk az autofágiát a bélben, rontjuk a bél tápanyag-feldolgozó képességét, esetleg más szervek számára fontos hormonok kiválasztását.”

Míg az eredmények arra engednek következtetni, hogy az autofágia fokozása a bélben hasznos, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ennek kimondásához még további kutatások szükségesek.

A további kutatásokat is a bevált fonalféreggel (C. elegans) tervezik.

„Bár ezek a férgek sokkal egyszerűbbek, mint az ember, sok alapvető mechanizmusuk hasonló. Szeretnénk hozzájárulni mi is egy új kezelés kifejlesztéséhez, ami az embereknek hosszabb és egészségesebb életet ad.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-07/spmd-dri071116.php,

Független.hu