Fűszerek királynője: Kardamom

A rangsorban a harmadik mondhatnánk róla először ha valami igazán figyelemfelkeltő dologgal szeretnénk kezdeni a mondanivalónkat. És ez a rangsor a világ legdrágább fűszereinek a rangsora ahol  a kardamomot csak a sáfrány és vanília előzi meg. Az igazi kardamom tehát drága, ezért természetesen megpróbálják helyettesíteni: Siam kardamom, Nepál kardamom, Szárnyas Java kardamom, Bastard kardamom. Ha azonban azt olvassuk Malabar kardamom és Mysore kardamom, nos ők az igaziak (a két fő fajta indiai kardamom).Vagyis inkább hárman vannak igaziak, mert az Idiai Fűszerek Tanácsa ( Spices Board of India) három fajtát ismer el,  tehát vegyük hozzá még a Vazhukka kardamomot.

A kardamom tudományos nevén Elettaria cardamomum (igazi vagy zöld kardamom) a Zingiberaceae család tagja.  Évelő növény amely 2-6 méter magasra is megnő. Sötétzöld kard alakú levelei vannak, sárgás virágai laza fürtökben nőnek. Termése 1 cm hosszú, háromrekeszű toktermés. A termés kamrái apró aromás kb. 3 mm hosszú magvakkal vannak tele.  Eredetileg Indiából, Nepálból és Bhutánból származik, ma már azonban termesztik Ázsia  legtöbb trópusi éghajlatú vidékén többek között  Kínában, Bhutánban, Vietnamban, Malajziában, Koreában és Japánban. A növény igényli a meleg nedves éghajlatot, a fák által megszűrt árnyékot, a humuszban gazdag talajt, jól eloszló csapadékot és a védelmet a nagyobb  szelektől. A kardamom egy másik fő típusa az Amomum subulatum amelynek toktermései nagyobbak, fehér, barna vagy vörös színűek.

A magok kellemes illatúak és ízűek, ezért használja őket mint ízesítőszert az indiai konyha. Nem csupán  csípős ételekhez hanem desszertekhez és italokhoz is hozzáadják, hogy kiegészítse az édes ízt. A kardamom tea pedig nagyon kedvelt ital Indiában.

Az Egyesült Államok  Nemzeti Tápanyag Adatbázisa szerint 100g kardamom 300 kcal energiát tartalmaz, 68 g szénhidrátot,  11 g fehérjét és 28g élelmi rostot tartalmaz. A fentieken kívül  gazdag különféle vitaminokban és mikrotápanyagokban. Ezek közé tartozik a niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A-vitamin, C-vitamin, nátrium, kálium, kalcium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, és a cink.

A kardamom magja nagy mennyiségű illó olajat tartalmaz. Olajának fő összetevői  közül a limonén  a legjelentősebb, valamint pinén, szabinén, myrcene, fellandrén, terpinén, terpinolén, linalool, terpinén-4-olaj, a-terpineol, a-terpineol-acetát, citronellol, nerol , geraniol, és metil-eugenol. Tanulmányok azt mutatják,  az olajban található sokféle hatóanyag a fő oka a gasztrointesztinális rendellenességek kezelésében mutatott hatékonyságnak. A kardamom magjában ezen kívül találhatóak viaszok, és növényi szterolok.

A kardamom használatáról a  legrégebbi dokumentumok Indiából származnak, ahol természetesen nemcsak mint fűszert jegyzik, hanem mint  gyógyszert is.

Lássuk mire használja az ayurvédikus gyógyítás

-ellenmérgek összetevőjeként,

-vetélés előidézésére,

-étvágytalanság, emésztési zavarok, gyomorbántalmak  és gyomorégés esetén,puffadás, gyomorgörcs

-köptető, jótékony aszthma és hörghurut esetén

-serkentő és frissítő

-vizelethajtó, vizelési nehézség, vese és a hólyagkövek, hugyúti fertőzések kezelésére

– aranyérre

– számon tartják mint afrodiziákumot

– hagyományosan használják  hányás és hányinger kezelésére

– rossz szájszag , szájszárazság, szájüregi fertőzések  és gyulladások kezelésére

Amiről a vizsgálatok beszélnek

  • metanolos kivonata erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, napi 3X5 szem kardamom elrágcsálása képes kiírtani a H. pylori bactériumot
  • gasztropotektív vagyis gyomorvédő hatású, közel 100%-ban gátolta az aszpirin által indukált fekélyt
  • vérnyomáscsökkentő hatású, napi 3 gramm dózisban csökkenti a diasztolés nyomást, növeli fibrinolízist és javítja avér antioxidáns státuszát
  • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatékonysága szintén bizonyítható
  • természetes antioxidáns
  • csökkenti a vérlemezke aggregációt és a lipidperoxidációt
  • bőrbetegségek esetén javítja a bőr színét, csökkenti a viszketést, és hatékony gennyes pattanások esetén
  • csökkenti a nikotinmegvonás tüneteit, ha naponta 4-6 alkalommal rágyújtás helyett elrágunk néhány szem kardamomot

Hogyan alkalmazzuk

  • egyszerűen adjunk néhány szem kardamomot a szokásos teánkhoz, kávénkhoz
  • 250-500mg port mézzel vagy tisztított vajjal keverve
  • szájüregi fertőzések esetén egyszerűen rágjuk el
  • emésztés serkentésére gyümölcsléhez, különösen citromléhez adhatjuk

Mint a nagy illó olaj tartalmú fűszerekből általában a kardamomból is készül kivonat az aromaterápiát kedvelők számára. A vízgőzlepárlással előállított olaj meleg, édeskés-fás, fűszeres illatú. Felhasználási javallatai megegyeznek a fűszer/gyógynövénynél említettekkel:

  • frissítő, serkentő
  • afrodiziákum
  • nyákoldó, köptető
  • étvágygerjesztő
  • fertőzésgátló
  • illatosító

Alkalmazások

  • levegőbe szórva, annak tisztítására, illatosítására
  • a melkas masszírozására, tüdőgyulladások esetén
  • hasi masszázshoz emésztési zavarok esetén
  • fásultság ellen, csökkent nemi vágy fokozására
  • masszázskészítményekbe foglalva megfázás okozta fejfájásra, lázra, influenzára
  • beltér levegőjébe szórva illatosítás céljából
  • párologtatókba, gyertyákba, mécsesekbe a gyengeségérzet mérséklésére szellemi fáradtsággal küszködőknek
  • melegítő masszázsok olajalapjába