A rangsorban a harmadik mondhatnánk róla el?ször ha valami igazán figyelemfelkelt? dologgal szeretnénk kezdeni a mondanivalónkat. És ez a rangsor a világ legdrágább f?szereinek a rangsora ahol a kardamomot csak a sáfrány és vanília el?zi meg. Az igazi kardamom tehát drága, ezért természetesen megpróbálják helyettesíteni: Siam kardamom, Nepál kardamom, Szárnyas Java kardamom, Bastard kardamom. Ha azonban azt olvassuk Malabar kardamom és Mysore kardamom, nos ?k az igaziak (a két f? fajta indiai kardamom).Vagyis inkább hárman vannak igaziak, mert az Idiai F?szerek Tanácsa ( Spices Board of India) három fajtát ismer el, tehát vegyük hozzá még a Vazhukka kardamomot.
A kardamom tudományos nevén Elettaria cardamomum (igazi vagy zöld kardamom) a Zingiberaceae család tagja. Ével? növény amely 2-6 méter magasra is megn?. Sötétzöld kard alakú levelei vannak, sárgás virágai laza fürtökben n?nek. Termése 1 cm hosszú, háromrekesz? toktermés. A termés kamrái apró aromás kb. 3 mm hosszú magvakkal vannak tele. Eredetileg Indiából, Nepálból és Bhutánból származik, ma már azonban termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén többek között Kínában, Bhutánban, Vietnamban, Malajziában, Koreában és Japánban. A növény igényli a meleg nedves éghajlatot, a fák által megsz?rt árnyékot, a humuszban gazdag talajt, jól eloszló csapadékot és a védelmet a nagyobb szelekt?l. A kardamom egy másik f? típusa az Amomum subulatum amelynek toktermései nagyobbak, fehér, barna vagy vörös szín?ek.
A magok kellemes illatúak és íz?ek, ezért használja ?ket mint ízesít?szert az indiai konyha. Nem csupán csíp?s ételekhez hanem desszertekhez és italokhoz is hozzáadják, hogy kiegészítse az édes ízt. A kardamom tea pedig nagyon kedvelt ital Indiában.
Az Egyesült Államok Nemzeti Tápanyag Adatbázisa szerint 100g kardamom 300 kcal energiát tartalmaz, 68 g szénhidrátot, 11 g fehérjét és 28g élelmi rostot tartalmaz.
A fentieken kívül gazdag különféle vitaminokban és mikrotápanyagokban. Ezek közé tartozik a niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A-vitamin, C-vitamin, nátrium, kálium, kalcium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, és a cink.
A kardamom magja nagy mennyiség? illó olajat tartalmaz. Olajának f? összetev?i közül a limonén a legjelent?sebb, valamint pinén, szabinén, myrcene, fellandrén, terpinén, terpinolén, linalool, terpinén-4-olaj, a-terpineol, a-terpineol-acetát, citronellol, nerol , geraniol, és metil-eugenol. Tanulmányok azt mutatják, az olajban található sokféle hatóanyag a f? oka a gasztrointesztinális rendellenességek kezelésében mutatott hatékonyságnak. A kardamom magjában ezen kívül találhatóak viaszok, és növényi szterolok (?-szitoszterin és ?-szitoszterin).
A kardamom használatáról a legrégebbi dokumentumok Indiából származnak, ahol természetesen nemcsak mint f?szert jegyzik, hanem mint gyógyszert is.
Lássuk mire használja az ayurvédikus gyógyítás
-ellenmérgek összetev?jeként,
-vetélés el?idézésére,
-étvágytalanság, emésztési zavarok, gyomorbántalmak és gyomorégés esetén,puffadás, gyomorgörcs
-köptet?, jótékony aszthma és hörghurut esetén
-serkent? és frissít?
-vizelethajtó, vizelési nehézség, vese és a hólyagkövek, hugyúti fert?zések kezelésére
– aranyérre
-számon tartják mint afrodiziákumot
-hagyományosan használják hányás és hányinger kezelésére
-rossz szájszag , szájszárazság, szájüregi fert?zések és gyulladások kezelésére
Amir?l a vizsgálatok beszélnek
-metanolos kivonata er?s antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, napi 3X5 szem kardamom elrágcsálása képes kiírtani a H. pylori bactériumot
-gasztropotektív vagyis gyomorvéd? hatású, közel 100%-ban gátolta az aszpirin által indukált fekélyt
-vérnyomáscsökkent? hatású , napi 3 gramm dózisban csökkenti a diasztolés nyomást, növeli fibrinolízist és javítja avér antioxidáns státuszát
-fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkent? és görcsoldó hatékonysága szintén bizonyítható
-természetes antioxidáns
-csökkenti a vérlemezke aggregációt és a lipidperoxidációt
-b?rbetegségek esetén javítja a b?r színét, csökkenti a viszketést, és hatékony gennyes pattanások esetén
-csökkenti a nikotinmegvonás tüneteit, ha naponta 4-6 alkalommal rágyújtás helyett elrágunk néhány szem kardamomot
Hogyan alkalmazzuk
- egyszer?en adjunk néhány szem kardamomot a szokásos teánkhoz, kávénkhoz
- 250-500mg port mézzel vagy tisztított vajjal keverve
- szájüregi fert?zések esetén egyszer?en rágjuk el
- emésztés serkentésére gyümölcsléhez, különösen citromléhez adhatjuk
Mint a nagy illó olaj tartalmú f?szerekb?l általában a kardamomból is készül kivonat az aromaterápiát kedvel?k számára. A vízg?zlepárlással el?állított olaj meleg, édeskés-fás, f?szeres illatú. Felhasználási javallatai megegyeznek a f?szer/gyógynövénynél említettekkel:
- frissít?, serkent?
- afrodiziákum
- nyákoldó, köptet?
- étvágygerjeszt?
- fert?zésgátló
- illatosító
Alkalmazások
- leveg?be szórva, annak tisztítására, illatosítására
- a melkas masszírozására, tüd?gyulladások esetén
- hasi masszázshoz emésztési zavarok esetén
- fásultság ellen, csökkent nemi vágy fokozására
- masszázskészítményekbe foglalva megfázás okozta fejfájásra, lázra, influenzára
- beltér leveg?jébe szórva illatosítás céljából
- párologtatókba, gyertyákba, mécsesekbe a gyengeségérzet mérséklésére szellemi fáradtsággal küszköd?knek
- melegít? masszázsok olajalapjába