Az orvosilag megmagyarázhatatlan meddőség egyik lehetséges magyarázata

Sok UV-szűrő vegyület, amit általában használni szoktak a napvédő szerekben, akadályozza működésükben a spermasejteket, és több közülük utánozza a progeszteron női hormon hatását – erről tartott előadást Niels Skakkebaek professzor (University of Copenhagen) az Endokrinológiai Társaság éves találkozóján.

„Az eredmény aggodalomra ad okot, és részben magyarázhatja azt, miért olyan gyakori a feltárható ok nélküli meddőség.

Bár a kémiai UV-szűrőnek az volna a feladata, hogy csökkentse a bőrön át a szervezetbe jutó UV-sugárzás mennyiségét, némelyik UV-szűrő gyorsan felszívódik a szervezetbe a bőrön át, mondja a professzor. Az UV-szűrőket megtalálták az emberi vérmintákban és a vizeletmintákban – Dániában, az USA-ban és más országokban is.

A professzor és munkatársai a napvédőkrémben/naptejben engedélyezett 31-ből 29 UV-szűrőt teszteltek, élő, egészséges emberi spermasejteken.

A kutatók vizsgálták a kalcium jelátviteli útvonalat, a sejten belül a kalcium ionok koncentrációjának változását. A  kalcium ionok mozgása a kalciumcsatornában fő szerepet játszik a spermasejt működésében. A CatSper, egy spermium specifikus kalcium ion csatona, mondja Skakkebaek professzor, lényeges a férfi termékenység szempontjából.

A CatSper csatorna a progeszteron hormon fő receptora, az emberi spermasejtek progeszteron-vonzó része. Amikor a progeszteron a CatSper-hez kötődik, időlegesen beáramlanak a kalcium ionok a spermasejtekbe, amelyek aztán azt a  speciális sperma-működést vezérlik, ami a megtermékenyítéshez szükséges.

A kutatók szerint a 29 UV-szűrőből 13-nál (45%) történt kalcium ion beáramlás a spermasejtbe – ezzel zavarva a normális funkciót.

„Ez a hatás már a vegyületek igen alacsony dózisában megkezdődik, alacsonyabb szinten, mint a teljes testfelület napvédő krémmel való bekenése létrehoz” – hívja föl a figyelmet a professzor.

A 13 UV-szűrőből 9-nél a kalcium ion-beáramlást közvetlenül kiváltja a CatSper csatorna aktiválása – ezek a vegyületek a progeszteron hatását utánozzák.

A kutatási eredmény arra utal, hogy ezek az UV-szűrő vegyületek – endokrin diszruptorok (a folyamatot megszakítók).

Számos UV-szűrőt még azzal is gyanúsítanak, hogy gátol fontos spermafunkciókat, mint a sperma-motilitást (mozgékonyságot), amit normálisan a CatSper csatorna szabályoz.

Skakkebaek professzor a klinikai vizsgálatok fontosságát hangsúlyozza az UV-szűrők ügyében.

„Az engedélyező hatóságoknak alaposabban meg kellene nézniük, hogy a kémiai UV-szűrők hogyan hatnak az emberi termékenységre, mielőtt jóváhagyják az alkalmazását.”

13 UV-szűrőből nyolc – amelyek megszakítják a spermasejtek működését, engedélyezve van az USA-ban.

Ezek: avobenzone, homosalate, meradimate, octisalate (más néven octyl salicylate), octinoxate (vagy octyl methoxycinnamate), octocrylene, oxybenzone (másként benzophenone-3 vagy BP-3) és padimate O.

Ezek a kémiai anyagok aktív összetevői a napvédő krémeknek csakúgy, mint a napvédő tartalmú személyi higiénés termékeknek: a makeup-oknak, hidratáló krémeknek, ajakbalzsamoknak.