Fűszer, zöldség és orvosság

Lehetséges, hogy ezt az érdekes gyógyító növényt még nem ismerik, és az is lehet, hogy még soha nem is hallottak róla. Ha mégis, valószínűleg még nem látták, ha mégis látták, nem ismerték fel …

A bokros perilla (Perilla frutescens) egy aránylag igénytelen egynyári gyógynövény, amelyik jól érzi magát a nyitott, napsütötte helyeken. A csalánfélék családjába tartozik és nem feltűnő, a csalánra és a mentára is hasonlít. Mostanában két fő fajtáját termesztik a perilla családnak, mégpedig a Perilla frutescens-t (bokros perillát) és a Perilla crispa-t (bodros perillát). Mindkettő Dél-Ázsia és Délkelet-Ázsia dombjairól és hegyeiről származik, ahol egészen egy, másfél méteres magasságra is megnőnek. A lakosság migrációjának és saját szívósságuknak köszönhetően gyorsan elterjedtek a távolabbi kontinenseken is, és többek között a kertek kedvelt növényei lettek, mert nagyon jól termeszthetőek paradicsom társaságában. A perilla ugyanis elűzi a nem kívánt rovarokat és ellenkezőleg, vonzza a lepkéket. A mi földrajzi szélességünkön is jól terem, tavasszal vetik, egész évben szüretelik, és ősszel gyűjtik a magját, amit a következő évben megint elvetnek.

Kellemes, csípős íze miatt a perillát, mint a bazsalikomot vagy koriandert, ételkészítéshez is használják. Édesen citromos íze van és a modern konyhában valóban kezd nagyon kedvelt gyógynövénnyé válni. Egyesíti magában a bazsalikom csípős ízét a menta finoman frissítő ízével. Nem csoda, hogy az angol nyelvben kínai bazsalikomnak (Chinese basil), vagy bíbormentának (Purple minth) szokták nevezni. A szétmorzsolt perilla levelek illata egy kicsit a fahéjra, az ánizsra és az édesgyökérre egyaránt emlékeztet. Kitűnő elsősorban húsokhoz és halakhoz, és bár a kellemes illata miatt használják, ellenméregként is nagyon jól működik, ha az ételben nem kívánatos anyagok vagy organizmusok találhatók. Japánban a perillával való főzés már régen megszokott dolog, a levele és a magja a japán nemzeti étel, a “shisho” alkotórésze, a konzervált magokat megtaláljuk egyes japán bonbonok töltelékében, és a magok olaja erős antioxidációs tulajdonságánál fogva keresett konzerválószer a hagyományos szójaszósz gyártásakor.

A perilla természetesen nem csak a salátákba való gyógynövény, de mindenek előtt a gyógyhatását értékelik, ami a keleti orvoslásban már több mint 3000 éve ismert. Lassan, de biztosan kezd nyugati irányban is terjedni a felismerés, hogy milyen kivételes lehetőségeket rejt az orvostudomány számára a perilla, és ma azt mondhatjuk, hogy ennek a tradicionális kínai gyógynövénynek a gyógyító hatását tudományosan is bebizonyították. Kínában mellesleg a perillát annyira tisztelik, hogy a még postabélyegen is ábrázolják.

Évszázadokon át használták a keleti orvoslásban ezt a növényt, három alapvető egészségi körre – tüdő és légzési problémákra, ideg bántalmakra és nőgyógyászati gyulladásokra, a perilla kivonata (ideálisan a levelek kivonatának és magból nyert olajnak a kombinációja) hatásos szer az asztma, a köhögés, a tüdő fertőzései ellen, és hatásos megelőzés az influenza és a megfázás ellen. Szabályozza a bőr pórusainak tágulását, és hat a túlzott izzadás ellen. Enyhíti a görcsöket, a fejfájást valamint nyugtató és tonizáló hatása van. E tulajdonságok együttese azzal a ténnyel együtt, hogy a méh gyulladásainak gyógyítására használt szer is, a pszichikailag és fizikailag is nehéz változás időszakában lévő nők számára ideális növénnyé teszi a perillát. Ráadásul segít a hányingerrel küzdő terhes anyákon, a reumán, az emésztés zavarain és még egyes ráktípusok gyógyításánál is alkalmazzák.

A perilla kivonatoknak tudományos elemzéssel bizonyítható antibakteriális, antiszeptikus és mindenek előtt jelentős antioxidáns hatása van. A tudományos kísérletek azonban fényt derítettek arra is, hogy a perilla képes csökkenteni a hisztamin és a TNF citokin termelést… Pont ez a két anyag jön felszínre a többivel együtt az allergikus reakciók során, és felelnek minden kellemetlen érzésért, kezdve a viszketéssel és végezve a légzésképtelenséggel. Az allergiásoknak maguknak is nagyon jó tapasztalataik vannak ezzel a növénnyel, és azt állítják, hogy a perilla használatakor igazán nagy megkönnyebbülést éreznek. Örömteli, hogy a statisztikai adatok szerint a perilla kivonata az allergiás tüneteket mutató páciensek 90%-ánál hat, és 55%-uk azt mondja, hogy kéthónapos használat után jelentős javulás állt be náluk. Hivatalosan a perilla kivonatot 1990 óta javasolják külsőleg az allergia kezelésére.

Végezetül ki kell emelni a perilla kivonatok nagy előnyét: az általánosan alkalmazott antihisztaminikumokkal és a kortikoidokkal szembennincs semmilyen mellékhatásuk, és nem keletkezik a testben függőség tőlük.
Mgr. Tereza Viktorová